07 Ιουλίου 2016

Οι «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» των ευρωτουρκικών σχέσεων

turkey brexit 1

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

German Chancellor Angela Merkel. EPA, WOLFGANG KUMMΜε την  εστίαση λόγω επικαιρότητας στην Βρετανία η οποία αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαική Ένωση, καλύφθηκε προσωρινά το γεγονός ότι  το πραγματικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην Γερμανία. Η Γερμανία νιώθει άβολα καί στην Ενωμένη Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ .
Η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έπεσε σαν βόμβα στο ΝΑΤΟ:«Θα ήταν φρόνιμο να αντιληφθούμε ότι αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να βάζουμε περισσότερη φωτιά στην κατάσταση με κροτάλισμα σπαθιών και πολεμοκαπηλείαΗ αφορμή των δηλώσεων του ήταν η 10ήμερη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με σενάριο επιθέσεως της Ρωσίας στην Πολωνία.

Η ίδρυση της Συνοριοφυλακής και οι προκλήσεις

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα και μεγαλύτερα εφόδια σε σχέση με την «προβληματική» Frontex, μέλη της οποίας εικονίζονται στο στιγμιότυπο να περιπολούν στ
Αναγνωρίζοντας το προφανές, οι Ευρωπαίοι έρχονται να ρίξουν τα θεμέλια για τη σύσταση μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που πρόκειται να αναλάβει δράση ως μετεξέλιξη της «ελλιπούς» Frontex.Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (European Border and Coast Guard ή EBCG), όπως είναι το επίσημο όνομά της, θα έχει στη διάθεσή της πιο πολλούς άνδρες, πιο πολλά χρήματα και περισσότερες εξουσίες σε σύγκριση με τον οργανισμό που έρχεται να διαδεχθεί.

Το ιταλικό (τεκτονικό) ρήγμα της Ευρώπης

Νικόλ Λειβαδάρη-Εάν δεν είναι «ιταλική κωμωδία» όπως έσπευσε να διαπιστώσει αξιωματούχος της ευρωζώνης, μπορεί και να είναι η αρχή του νέου ευρωπαϊκού δράματος. Και θα είναι ένα ακόμη δράμα με την υπογραφή του γερμανικού δογματισμού και της, εγκληματικά επαναλαμβανόμενης, αναβλητικότητας της Μέρκελ ακόμη και μετά το Brexit.Η κρίση των ιταλικών τραπεζών δεν γεννήθηκε βεβαίως από το Βrexit. Ήταν όμως η ανοιχτή πληγή πάνω στην οποία έσκασε η καραμπόλα και το κύμα της αντάρας των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. 

H Τουρκία και η «Νέα» Ανατολική Μεσόγειος


H Τουρκία και η «Νέα» Ανατολική ΜεσόγειοςΤου Δρ. Ζήνωνα Τζιάρρα*
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων και τη διαδικασία εξομάλυνσης των αντίστοιχων ρωσο-τουρκικών, έδωσαν αναπόφευκτα έναυσμα για συζητήσεις αναφορικά με το «νέο» γεωστρατηγικό περιβάλλον που αναδύεται στην περιοχή. Πόσο «νέο», όμως, μπορεί να είναι; Δυστυχώς, συχνά βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε ως «νέο» κάποιο φαινόμενο που αποτελεί επανάληψη της ιστορίας, συνέχεια ή επί μέρους διαφοροποίηση κάποιου άλλου φαινομένου. Περίπου αυτό συμβαίνει και με τις συζητήσεις περί «νέων πολέμων», «νέας τρομοκρατίας», «νέου Ψυχρού Πολέμου» κτλ. Παρόμοιες συζητήσεις είχαμε την περασμένη δεκαετία ή πριν μερικά χρόνια για τη «νέα» τουρκική εξωτερική πολιτική, τη «νέα» Μέση Ανατολή κ.ο.κ. Αλλαγές υπάρχουν. Πόσο βαθιές είναι όμως;

Η κατάλυση του ευρώ...

Μαρτυρία για ομαδικό τάφο στο λιμάνι της Κερύνειας φέρνει στο φως η Αφρίκα


Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Τους έθαψαν ζωντανούς” αναφέρεται σε μια μαρτυρία που φέρει η εφημερίδα στη δημοσιότητα και αφορά Ε/κ αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να του έθαψαν. Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην Αφρίκα και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών: “Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδη τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους”.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον Σενέρ Λεβέντ ήταν το `74, 17-18 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί.

Γενοκτονία

Ελί Βίζελ

Τρεις κάλπες τον Οκτώβριο


http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20140322_EUD001_0.jpgΟ Οκτώβριος θα είναι «ο μήνας ο σκληρός» για την ΕΕ που θα αντιμετωπίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που αθροιστικά θα συνθέτουν μια συνολική πρόκληση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:• Επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Αυστρία με τον ακροδεξιό υποψήφιο Χόφερ να έχει μια δεύτερη ευκαιρία και τη θέση του ενισχυμένη από τη δυναμική του Brexit.
• Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την αποδοχή η όχι της δυνατότητας να επιβάλλει η ΕΕ ποσοστώσεις υποχρεωτικής αποδοχής προσφύγων χωρίς την έγκριση της Βουλής, ένας εξασφαλισμένος δηλαδή θρίαμβος για τον πρωθυπουργό της χώρας Ορμπαν.
• Δημοψήφισμα στην Ιταλία για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων και τη μείωση του αριθμού των μελών της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Ρέντσι να έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Στην ουσία θα πρόκειται για δημοψήφισμα έγκρισης ή αποδοκιμασίας της γραμμής Ρέντσι απέναντι στη λιτότητα που προωθούν Βερολίνο και Βρυξέλλες και κυρίως μια ψηφοφορία που θα κριθεί από τη διάσωση των τραπεζών.