07 Ιουλίου 2016

Τρεις κάλπες τον Οκτώβριο


http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20140322_EUD001_0.jpgΟ Οκτώβριος θα είναι «ο μήνας ο σκληρός» για την ΕΕ που θα αντιμετωπίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που αθροιστικά θα συνθέτουν μια συνολική πρόκληση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:• Επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Αυστρία με τον ακροδεξιό υποψήφιο Χόφερ να έχει μια δεύτερη ευκαιρία και τη θέση του ενισχυμένη από τη δυναμική του Brexit.
• Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την αποδοχή η όχι της δυνατότητας να επιβάλλει η ΕΕ ποσοστώσεις υποχρεωτικής αποδοχής προσφύγων χωρίς την έγκριση της Βουλής, ένας εξασφαλισμένος δηλαδή θρίαμβος για τον πρωθυπουργό της χώρας Ορμπαν.
• Δημοψήφισμα στην Ιταλία για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων και τη μείωση του αριθμού των μελών της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Ρέντσι να έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Στην ουσία θα πρόκειται για δημοψήφισμα έγκρισης ή αποδοκιμασίας της γραμμής Ρέντσι απέναντι στη λιτότητα που προωθούν Βερολίνο και Βρυξέλλες και κυρίως μια ψηφοφορία που θα κριθεί από τη διάσωση των τραπεζών.

Η καθεμιά από τις τρεις παραπάνω ψηφοφορίες είναι κρίσιμη συνολικά για την ΕΕ:
• Η εκλογή ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία θα είναι το δεύτερο μετά τη νίκη του Brexit ταμπού που σπάει στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τη Λεπέν να πείσει ότι η ίδια και το Εθνικό Μέτωπο αποτελούν δύναμη εξουσίας και όχι ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα διαμαρτυρίας.
• Η προεξοφλημένη νίκη του Ορμπαν δημιουργεί προηγούμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα όλων των μινιμαλιστών της ΕΕ όποτε θέλουν να αποκλίνουν από μια απόφαση της Κομισιόν η μιας Συνόδου Κορυφής. Από τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία μέχρι την Πολωνία και την Τσεχία, ο καθένας θα νομιμοποιείται να προωθεί μια εθνική α λα καρτ συμμετοχή στην ΕΕ.
• Ηττα στο δημοψήφισμα για τη Γερουσία και παραίτηση του Ρέντσι θα οδηγήσει την Ιταλία αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές με ορίζοντα το αργότερα τις αρχές του 2017: Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές, δίνουν την πρωτιά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, τότε προφανώς πριμοδοτείται η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Στην Αυστρία, ο Χόφερ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ αντίστοιχα έχουν υποσχεθεί ο Γκρίλο και η Λεπέν.
kapopoulos@pegasus.gr