02 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία

Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Tο σκηνικό είναι εφιαλτικό, ουδέποτε και στη χειρότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου δεν είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο στην αντιπαράθεση Aνατολής - Δύσης.
Tην αίσθηση ότι πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου την επιβεβαιώνει δίχως αμφιβολία η επιστολή Oμπάμα προς Πούτιν ότι η Pωσία παραβιάζει τη Συνθήκη του 1988 για την απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, βάσει της οποίας τότε η EΣΣΔ απέσυρε τους πυραύλους SS-20 και το NATO τους Πέρσιγκ και Kρουζ. H Mόσχα έσπευσε να πει ότι οι κατηγορίες είναι ασύστατες και να κατηγορήσει την Oυάσιγκτον για παραβίαση.
Aυτοεκπληρούμενη προφητεία
Nα θυμίσουμε ότι από την άνοιξη του 1992 στις προτεραιότητες που διατύπωσε το Eθνικό Συμβούλιο Aσφαλείας των HΠA πρώτη ήταν η αποτροπή ανασυγκρότησης με οποιαδήποτε μορφή του ελέγχου της Pωσίας στην πρώην EΣΣΔ. Kαι προς αυτή την κατεύθυνση οι HΠA έκαναν ότι μπορούσαν: Πόλεμος για την κατάργηση του μονοπωλίου της Mόσχας να εξάγει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Kεντρικής Aσίας και του Kαυκάσου στην παγκόσμια αγορά, με τη στήριξη δικτύων που παρέκαμπταν τη ρωσική επικράτεια. Στη συνέχεια η Oυάσιγκτον έκανε ότι μπορούσε για να ανεβάσει το κόστος της Pωσίας στον Kαύκασο από την Tσετσενία μέχρι και τη Γεωργία. Tην ίδια περίοδο -επί Γέλτσιν και πριν υπάρξει το άλλοθι του ρεβανσισμού του Πούτιν- άρχισε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διεύρυνση του NATO προς Aνατολάς.

Στον έλεγχο των τζιχαντιστών η Ζουμάρ στο βόρειο Ιράκ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό τον έλεγχό την πόλη Ζούμαρ στο βόρειο Ιράκ έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσαν κούρδοι αξιωματούχοι.
Η Ζούμαρ είναι μια πόλη όπου ζουν κυρίως Κούρδοι και βρίσκεται βορειοδυτικά της Μοσούλης. Η πόλη ήταν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ μέχρι τον Ιούνιο οπότε την κατέλαβαν οι πεσμεργκά (κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας).

ΩΑΝΝΗΣ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ* Προς έναν νέο χάρτη της Μέσης Ανατολής;

Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (Islamic State of Iraq and Sham-ISIS), η κατάληψη της Μοσούλης και η ανακήρυξη ισλαμικού κράτους στα ελεγχόμενα από το ίδιο εδάφη του Ιράκ και της Συρίας ανεκίνησαν μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει ήδη από την έναρξη των αραβικών εξεγέρσεων το 2011. Η νομιμοποίηση των κρατών της Μέσης Ανατολής καθώς και των συνόρων τους ήταν συνδεδεμένη με αποικιακού τύπου διευθετήσεις των τελών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Συμφωνία Σάικς-Πικό (Sykes-Picot Agreement), που έλαβε το όνομά της από τα ονόματα του Βρετανού και του Γάλλου διαπραγματευτή, προέβλεπε το 1916 τη διαίρεση των μεσανατολικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ζώνες βρετανικής και γαλλικής επιρροής. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε τα μέγιστα στη χάραξη των συνόρων και την ανάδυση των συγχρόνων κρατών της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας αλλά και του Ισραήλ. Τα σύνορα μεταξύ της βρετανικής και της γαλλικής ζώνης επιρροής απετέλεσαν εν πολλοίς τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Μη γίνει Μανωλάδα όλη η Ελλάδα

Μη γίνει Μανωλάδα όλη η Ελλάδα
Οι εναπομείναντες στο κλεινόν άστυ δεν φυλάνε Θερμοπύλες. Η άλωση της πατρίδας μας συντελείται μεθοδικά και «εκσυγχρονιστικά». Τα νομοσχέδια και τα πολυνομοσχέδια περνάνε από την πλειοψηφία των 51 βουλευτών, που βολεύονται προσωρινά, γιατί αν γίνουν εκλογές θα ψάχνουν οι περισσότεροι για δουλειά. Οι συγκυβερνώντες «αγωνίζονται» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα και οι ένστολοι ξεσηκώνονται και οι συγκυβερνώντες «συμβιβάζονται» για να αποφευχθεί η μαζική έξοδος. Ενώ για τις καθαρίστριες, που έναν χρόνο, δικαιωμένες από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν ως προπομποί του αγώνα εναντίον των απολύσεων, δεν υπάρχει λύση, μονάχα αναλγησία. Η Μανωλάδα και η απόφαση του Δικαστηρίου της Πάτρας είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη. Μη γίνει οδηγός για όλη την Ελλάδα.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ «Παιχνίδι» με τα τάνκερ

«Παιχνίδι» με τα τάνκερ
Εν πλω παραμένουν τρία τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων, καθώς φοβούνται ότι θα έχουν την τύχη ενός άλλου πλοίου που κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές στο Τέξας, οι οποίες έκαναν δεκτές τις καταγγελίες της Βαγδάτης και θεώρησαν παράνομη την απευθείας πώληση αργού από τις Αρχές του Ερμπίλ. Η υπόθεση θεωρείται και είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς σε περίπτωση που οι Κούρδοι καταφέρουν τελικώς να πουλήσουν το πετρέλαιο χωρίς διαμεσολάβηση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, αυτό θα θεωρηθεί ως έμμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους και θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα. Προφανώς δε, οι ΗΠΑ (και άλλες χώρες) δεν είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή για ένα τέτοιο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι Κούρδοι δεν μπορούν να αντέξουν πολύ μεγαλύτερη αναβολή, καθώς κάθε μέρα που περνά τους κοστίζει 75.000 για τα τρία τάνκερ...http://www.imerisia.gr

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Oυκρανία, μία επιζήμια γεω πολιτική αντιπαράθεση

Γράφει ο Δημήτρης Μαυράκης, Καθηγητής, διευθυντής του Kέντρου Eνεργειακής Πολιτικής και Aνάπτυξης του EKΠA
Oυκρανία, μία επιζήμια γεω πολιτική αντιπαράθεση Στην περιοχή του Eύξεινου Πόντου με επίκεντρο την Oυκρανία εξελίσσεται μία γεωπολιτική αντιπαράθεση αναδιαμόρφωσης ζωνών πολιτικής και οικονομικής επιρροής μεταξύ της E.E. και της Pωσίας με την ισχυρή παρέμβαση των HΠA.Μετά την κατάρρευση της EΣΣΔ, η E.E. άσκησε μια σταθερή πολιτική επέκτασης των σχέσεών της με χώρες της περιοχής, όπως η Mολδαβία, η Oυκρανία, η Γεωργία, η Aρμενία και το Aζερμπαϊτζάν, με σκοπό τη βαθμιαία ενσωμάτωσή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέσω της υπογραφής συμφωνιών σύνδεσης (Association Agreements) με αυτές.Mετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, τρεις χώρες (Mολδαβία, Oυκρανία και Γεωργία) κατέληξαν σε κείμενα συμφωνίας σύνδεσης.Tο ίδιο διάστημα η Pωσία, με επίσημες δηλώσεις, είχε κάνει σαφή την αντίθεσή της, δηλώνοντας ότι σε μία τέτοια εξέλιξη διατηρούσε το δικαίωμα να προχωρήσει στη λήψη προστατευτικών μέτρων (protective measures).

Μαντίλα και στις διαθέσεις


turkales11ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗΕίναι δύσκολο να μάθουμε αν ο κ. Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει διαβάσει «Το όνομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Eκο ή αν έχει έστω πέσει στα χέρια του ο διάλογος ανάμεσα στον Γουλιέλμο, της Ιεράς Εξέτασης και τον Χόρχε, τον τυφλό μοναχό, φύλακα της βιβλιοθήκης όπου φυλάσσεται το βιβλίο του Φιλοσόφου (Αριστοτέλη) περί κωμωδίας και γέλιου... Αν γνωρίζαμε τις βιβλιογραφικές αναφορές του κ. Αρίντς, ίσως να κατανοούσαμε καλύτερα τις οδηγίες που έδωσε προς τις γυναίκες «να μη γελούν δυνατά δημοσίως» γιατί δεν είναι ευπρεπές. Οι δηλώσεις του αποδομήθηκαν και σαρκάστηκαν τόσο πολύ, διαδικτυακά τουλάχιστον, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς τις Τουρκάλες να αλλάζουν συμπεριφορά, να γίνονται πιο προσεκτικές στις αντιδράσεις τους όταν βρίσκονται μαζί με άλλους γιατί το γέλιο αντιβαίνει στους κανόνες ηθικής ορθότητας. Βέβαια, η Τουρκία είναι ένα κράτος με πληθυσμιακή και πολιτισμική ανομοιογένεια, που δεν επιτρέπει ευκολίες ούτε στην προσέγγιση ούτε στην ανάλυση θεμάτων τα οποία αφορούν το, ούτως ή άλλως, ρευστό πεδίο των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιλήψεων. Πόσο μάλλον όταν αυστηρές συστάσεις και υποδείξεις παρόμοιου τύπου προέρχονται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Δέκα νεκροί σε αψιμαχίες Αζέρων - Αρμενίων γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ


Δέκα νεκροί σε αψιμαχίες Αζέρων - Αρμενίων γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε αψιμαχίες μεταξύ αζέρων στρατιωτών και των αρμένιων αυτονομιστών που ελέγχουν τον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές.Η επανάληψη της βίας γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια ορεινή, ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή που επισήμως αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, επαναφέρει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο απ' όπου περνούν σημαντικοί αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά διαστήματα ότι θα ανακαταλάβει δια της βίας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες του. Η Αρμενία, πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και στενή σύμμαχος της Μόσχας, έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει εάν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεχτεί επίθεση.