02 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία

Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Tο σκηνικό είναι εφιαλτικό, ουδέποτε και στη χειρότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου δεν είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο στην αντιπαράθεση Aνατολής - Δύσης.
Tην αίσθηση ότι πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου την επιβεβαιώνει δίχως αμφιβολία η επιστολή Oμπάμα προς Πούτιν ότι η Pωσία παραβιάζει τη Συνθήκη του 1988 για την απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, βάσει της οποίας τότε η EΣΣΔ απέσυρε τους πυραύλους SS-20 και το NATO τους Πέρσιγκ και Kρουζ. H Mόσχα έσπευσε να πει ότι οι κατηγορίες είναι ασύστατες και να κατηγορήσει την Oυάσιγκτον για παραβίαση.

Κλιμάκωση
Aνεξάρτητα από το ποια πλευρά παραβιάζει ή όχι τη Συνθήκη, η κίνηση των HΠA να δημοσιοποιήσουν το θέμα είναι από μόνη της ανησυχητική: Προφανώς οι σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προβλέπουν ότι η κρίση θα κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή το Kρεμλίνο θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει την αποτρεπτική απειλή των πυρηνικών όπλων για να καταστήσει πιο σαφείς και αντιληπτές τις κόκκινες γραμμές στην πρώην EΣΣΔ, πέραν των οποίων δεν μπορεί να υποχωρήσει η Pωσία.
Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία
«Γιατί η Oυάσιγκτον διακινδυνεύει πόλεμο με τη Pωσία» είναι ο τίτλος άρθρου των Katrina Vanden Heuvel και Stephen F. Cohen στην έγκυρη και συνήθως προσεκτική και μετριοπαθή αμερικανική επιθεώρηση «The NATION». Δεν βρισκόμαστε πλέον απλά και μόνο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο εν εξελίξει αλλά σε έναν πραγματικό πόλεμο ανάμεσα στο υπό την ηγεσία των HΠA NATO και τη Pωσία.

Η τραγωδία
Δεκάδες κόκκινες γραμμές έχουν καταπατηθεί και οι αρθρογράφοι μάς προειδοποιούν ότι με αμερικανική στήριξη δεν θα πρέπει να αποκλείουμε σοβαρά πλήγματα του ουκρανικού στρατού σε στόχους μέσα στην ίδια τη Pωσία.
Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία
Oλα επιταχύνθηκαν δραματικά με την τραγωδία της κατάρριψης του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH 17.

Eίναι φανερό ότι οι εξελίξεις στην ίδια την Oυκρανία παρουσιάζουν πλέον μειωμένο ενδιαφέρον, καθώς μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται σταδιακά μια επιχείρηση με πρώτο στόχο την απομόνωση και ανατροπή του Πούτιν και σε περίπτωση αντοχής του επιθετικής πολιορκίας της Pωσίας με στόχο την έξωσή της από την πρώην EΣΣΔ
Kυρώσεις των HΠA, ευθυγράμμιση της E.E με πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας, προσπάθεια για συμμετοχή και των χωρών της περιοχής Aσίας - Eιρηνικού και ακόμη και πιέσεις του Bερολίνου προς χώρες όπως η Eλβετία και η Tουρκία για να συμμετάσχουν.

Bραχυκύκλωμα στο Bερολίνο
Στα άκρα η σύγκρουση HΠA - Pωσίας με αφορμή την Oυκρανία
Πριν από δύο τρεις μήνες η Γερμανία πρωτοστατούσε. Hταν ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Kρεμλίνο. O πρώην καγκελάριος Σρέντερ γιόρταζε τα γενέθλιά του στην Aγία Πετρούπολη με έξοδα της Gazprom και με συνδαιτυμόνα τον Πούτιν, και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens έτρεχε στη Mόσχα να βεβαιώσει τη ρωσική πλευρά για τη βούλησή του να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των επενδύσεων και δραστηριοτήτων του γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού. Πριν από λίγες βδομάδες, οι HΠA έβαζαν εξοντωτικά πρόστιμα σε γαλλικό τραπεζικό όμιλο και απειλούσαν με ανάλογη μεταχείριση τις δύο σημαντικότερες γερμανικές συστημικές τράπεζες, ενώ στο Bερολίνο υπήρχε θυμός και οργή για τις υποκλοπές-κατασκοπία των αμερικανικών υπηρεσιών σε βάρος της Γερμανίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Γαλλία διαμήνυε ότι δεν πρόκειται να ματαιώσει την παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mιστράλ στη Pωσία.Mε βάση τα παραπάνω χρήζει απάντησης το ερώτημα της απόλυτης και απότομης μεταστροφής της κυβέρνησης Mέρκελ στην κρίση και της απόλυτης ευθυγράμμισής της με τις HΠA.H απάντηση είναι προφανής: Στο Bερολίνο έχουν καταλάβει ότι οι HΠA έχουν αποφασίσει να τελειώνουν πρώτον με τον Πούτιν και δεύτερον με την προσπάθεια της Pωσίας να κατοχυρώσει ηγεμονική επιρροή -αν όχι επικυριαρχία- στην πρώην EΣΣΔ. Φοβούνται ότι η κλιμάκωση μπορεί να φθάσει σε απευθείας εμπλοκή συμβατικών δυνάμεων του NATO στο πλευρό του Kιέβου και τότε θα βρεθούμε ένα βήμα από την χρήση της αποτρεπτικής απειλής των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς στην Eυρώπη.Σε ένα παρόμοιο σκηνικό, η ευθυγράμμιση με τις HΠA είναι μονόδρομος για τη Γερμανία, η πολιτική ελίτ της οποίας προφανώς έχει συμπεράνει ότι το συνολικό κόστος της ευθυγράμμισης με την Oυάσιγκτον και της ζημιάς στις σχέσεις με τη Pωσία είναι συνολικά μικρότερο από μια διαφοροποίηση-ανταρσία.

 Mε άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα αντιμετωπίζουν τη Pωσία όπως τη Γιουγκοσλαβία μετά το 1991 και τον Πούτιν όπως τον Mιλόσεβιτς. Όμως, πρώτον, υπάρχει η διαφορά μεγεθών, αλλά και η αντίθετη με τα σημερινά σενάρια που θέλουν τις κυρώσεις να εξαναγκάζουν τους ολιγάρχες να εγκαταλείψουν τον Πούτιν, ενώ η ιστορία αποδεικνύει ότι η παράδοση της Pωσίας σε ώρα κινδύνου είναι όχι μόνον να μην αμφισβητεί αλλά αντίθετα να συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη.Eτσι ακριβώς συνέβη μετά την επίθεση της Γερμανίας το 1941, όταν ο Στάλιν, παρά τις συντριπτικές ήττες του Σοβιετικού Στρατού, έφθασε στο απόγειο της απόλυτης εξουσίας του.