30 Ιουνίου 2014

Κουρδιστάν: 80 χρόνια, ένας στόχος

http://www.bbc.co.uk/greek/images/030403_kurdish_woman300.jpg
http://www.bbc.co.uk/

  • Εξέγερση
  • Αυτονομία
  • Εμπλοκή του Ιράν
  • Μερική αυτονομία
  • Προς την ενότητα

    1918 - Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία της Μοσούλης, η οποία αποτελείται κυρίως από Κούρδους.

    1919 - Η περιοχή της Μοσούλης προστίθεται στο νέο κράτος του Ιράκ, το οποίο τελεί υπό βρετανική διοίκηση.

    1920 - Η Συνθήκη των Σεβρών, την οποία υπέγραψε η ηττημένη οθωμανική ηγεσία, προβλέπει τη δημιουργία κουρδικού κράτους υπόλογο στην Κοινωνία των Εθνών. Το άρθρο 64 της Συνθήκης των Σεβρών παραχωρεί στους Κούρδους της επαρχίας της Μοσούλης την επιλογή της προσάρτησης στο μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν.

    1921 - Ο Εμίρ Φαϊζάλ στέφεται βασιλιάς του κράτους του Ιράκ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Μοσούλη.

    Εξέγερση

    1923 - Οι αντάρτες του Σαΐχ Μαχμούντ Μπαρζανί εξεγείρονται κατά του βρετανικού καθεστώτος και ανακηρύσσουν ένα κουρδικό βασίλειο στο βόρειο Ιράκ.

    1923 - Η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ κερδίζει διεθνή αναγνώριση με τη Συνθήκη της Λοζάννης.


    Μουσταφά Μπαρζανί: επικεφαλής της εκστρατείας για την ανεξαρτησία των Κούρδων
    1924 - Η Σουλεϊμανίγια καταλαμβάνεται από βρετανικές δυνάμεις.

    1932 - Εξέγερση στην επαρχία Μπαρζάν για την ένταξη του Ιράκ στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ τα αιτήματα του κουρδικού πληθυσμού δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν.

    1943 - Ο μουλάς Μουσταφά Μπαρζανί ηγείται άλλης μίας εξέγερσης και κερδίζει τον έλεγχο των περιοχών Ιρμπίλ και Μπαντινάν.

    1946 - Τον Αύγουστο του 1946 οι βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στόχους των Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με το Ιράν. Οι Κούρδοι αντάρτες ενώνουν τις δυνάμεις με τους Κούρδους αντάρτες του Ιράν με επικεφαλής τον Καζί Μοχάμεντ, ο οποίος ιδρύει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στην περιοχή Μαχαμπάντ.

    1946 - Στην Μαχαμπάντ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP). Η «Δημοκρατία της Μαχαμπάντ» καταρρέει σε διάστημα λίγων μηνών εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και ο Μουσταφά Μπαρζανί διαφεύγει στη Σοβιετική Ένωση.

    1951 - Το KDP ανακτά τις δυνάμεις του με την εμφάνιση της νέας γενιάς Κούρδων εθνικιστών. Ο μουλάς Μουσταφά Μπαρζανί διορίζεται πρόεδρος ενώ είναι εξόριστος στη Σοβιετική Ένωση, αλλά ο νέος, ουσιαστικός ηγέτης των Κούρδων είναι ο Ιμπραχίμ Αχμάντ, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ.

    1958 - Η ανατροπή της ιρακινής μοναρχίας από την εξουσία δίνει στους Κούρδους αντάρτες την ευκαιρία να ανασυντάξουν στα φανερά τις δυνάμεις τους. Το νέο Σύνταγμα του Ιράκ αναγνωρίζει κάποια «εθνικά δικαιώματα» στους Κούρδους και ο μουλάς Μουσταφά Μπαρζανί επιστρέφει από τη Σοβιετική Ένωση.

    1960 - Οι σχέσεις ανάμεσα στην ιρακινή ηγεσία και τις οργανώσεις των Κούρδων διαταράσσονται. Το KDP διαμαρτύρεται για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα καταπίεσης του κουρδικού λαού.

    1961 - Το KDP διαλύεται από την ιρακινή ηγεσία. Προηγήθηκε αποτυχημένη εξέγερση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

    Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

    Αυτονομία

    1970 - Μάρτιος – Η κυβέρνηση του Ιράκ και τα κουρδικά κόμματα καταλήγουν σε συμφωνία, η οποία παραχωρεί αυτονομία στους Κούρδους. Η συμφωνία αναγνωρίζει την Κουρδική ως επίσημη γλώσσα και το σύνταγμα τροποποιείται για να προστεθεί η εξής παράγραφος: «ο ιρακινός λαός αποτελείται από δύο εθνικότητες, την Αραβική και την Κουρδική».


    Ο αρχηγός της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί
    1971 Αύγουστος – Οι σχέσεις της ιρακινής ηγεσίας με τα κουρδικά κόμματα επιδεινώνονται. Ο μουλάς Μουσταφά Μπαρζανί απευθύνει έκκληση για βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    1974 Μάρτιος - Η ιρακινή ηγεσία υποβάλλει στους Κούρδους προσχέδιο συμφωνίας για τη χορήγηση αυτονομία και δίνει στο KDP διορία δύο εβδομάδων για να απαντήσει. Ο μουλάς Μουσταφά Μπαραζανί απορρίπτει τη συμφωνία, βάσει της οποίας οι Ιρακινοί θα είχαν τον έλεγχο του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου Κιρκούκ και καλεί τους Κούρδους σε εξέγερση.

    1975 Μάρτιος - Με τη Συμφωνία του Αλγέρι μεταξύ του Ιράκ και του Ιράκ τερματίζεται η ιρανική υποστήριξη στην κουρδική εξέγερση, η οποία επίσης καταρρέει. Ο Μπαρζανί εγκαταλείπει τον πολιτικό βίο.

    1975 Ιούνιος – Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, πρώην ηγετικό στέλεχος του KDP, ανακοινώνει την ίδρυση της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) στη Δαμασκό της Συρίας.

    1978 – Σημειώνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ μελών του KDP και του PUK.

    1979 – Πεθαίνει ο μουλάς Μουσταφά Μπαρζανί και αναλαμβάνει την ηγεσία του KDP ο γιος του, Μασούντ Μπαρζανί.

    Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

    Εμπλοκή του Ιράν

    1980 – Ξεσπά πόλεμος μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν. Οι δυνάμεις του KDP συνεργάζονται με το Ιράν, ενώ σε αντίθεση τα μέλη του PUK βλέπουν με καχυποψία την ανάμειξη της Τεχεράνης.

    1983 – Ιρανική αντεπίθεση ανοίγει το μέτωπο στο κουρδικό βόρειο Ιράκ. Με την υποστήριξη των Κούρδων του KDP οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χατζ Ουμράν. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 ανθρώπους στην επαρχία Μπαρζάν , γενέτειρα του ηγέτη του KDP.

    1983 – Το PUK συνάπτει σύμφωνο εκεχειρίας με την κυβέρνηση του Ιράκ και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την αυτονομία του Κουρδιστάν.


    Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί
    1985 – Η εκεχειρία πνέει τα λοίσθια εξαιτίας της συνεχούς καταπίεσης των Κούρδων από την ιρακινή ηγεσία. Μέλη πολιτοφυλακής που πρόσκεινται στο Ιράκ σκοτώνουν τον αδελφό και δύο ανιψιές του Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    1986 – Η κυβέρνηση του Ιράν προωθεί συνάντηση με στόχο τη συμφιλίωση του KDP και του PUK. Πλέον και τα δύο κουρδικά κόμματα χαίρουν της υποστήριξης της Τεχεράνης.

    1987 – Ο Τζαλάλ Ταλαμπάνι και ο Μασούντ Μπαρζανί ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με άλλες μικρότερες οργανώσεις για τη δημιουργία του Κουρδικού Μετώπου.

    1988 – Καθώς πλησιάζει το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις εγκαινιάζουν την «εκστρατεία Ανφάλ» κατά των Κούρδων. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι άμαχοι και στρατιώτες σκοτώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες εξορίζονται, στο πλαίσιο μιας συστηματικής εκστρατείας εξόντωσης του κινήματος της κουρδικής αντίστασης.

    1988 – 16 Μαρτίου Χιλιάδες Κούρδοι άμαχοι πεθαίνουν από επίθεση των Ιρακινών με χημικά στην Χαλάμπτζα κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις Κούρδων καθιστούν το ιρακινό κράτος υπεύθυνο για την επίθεση.

    1991 Μάρτιος – Μετά την απέλαση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κουβέιτ τον Μάρτιο του 1991, μέλη κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστήριζαν την ιρακινή κυβέρνηση, αποσκιρτούν στο KDP και στο PUK. Η εξέγερσή τους, όμως, καταστέλλεται και οι ΗΠΑ αρνούνται να στηρίξουν τους αντάρτες. Περίπου 1,5 εκατομμύρια Κούρδοι διαφεύγουν πριν αρχίσει η ιρακινή συστηματική εκστρατεία εξόντωσής τους. Ωστόσο, η Τουρκία κλείνει τα σύνορά της και εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά.

    Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

    Μερική αυτονομία

    1991 – Απρίλιος Οι συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης ανακοινώνουν τη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης περιοχής στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής ξεκινούν μια άνευ προηγουμένου αποστολή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Στο μεταξύ, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο Μασούντ Μπαρζανί ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τον Σαντάμ Χουσεΐν για την αυτονομία του Κουρδιστάν.

    1991 Ιούλιος - Οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Βαγδάτη αλλά οι κουρδικές δυνάμεις «Πεσμεργκά» αψηφούν τις εντολές της ηγεσία του Ιράκ και κερδίζουν τον έλεγχο του Ιρμπίλ και Σουλεϊμανίγια.


    Κούρδοι αντάρτες
    1991Οκτώβριος - Σημειώνονται νέες συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών. Ο Σαντάμ Χουσεΐν οχυρώνει και αποκλείει το υπό κουρδικό έλεγχο βόρειο Ιράκ.

    1992 Μάιος - Διενεργούνται εκλογές υπό τον έλεγχο των Κούρδων και οι υποψήφιοι του KDP κερδίζουν το 50,8% των ψήφων, ενώ το PUK αποσπά 49,2%. Η εκπροσώπηση των δύο κομμάτων στην νέα κουρδική κυβέρνηση είναι απόλυτα ισορροπημένη.

    1992 Σεπτέμβριος - Το νεοσύστατο Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο (INC), το οποίο απαρτίζεται από κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης, συνεδριάζει στην Σαλάχ αλ Ντιν στο βόρειο Ιράκ. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι του KDP και του PUK.

    1994 Mάιος - Οι συγκρούσεις μεταξύ μελών του KDP και του PUK οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο. Οι δυνάμεις του PUK καταλαμβάνουν τις πόλεις Σακλαουά και Τσαμτσαμάλ.

    1996 Μάιος - Συμφωνία του Ιράκ με τον ΟΗΕ οδηγεί στην έναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα». Βάσει της συμφωνίας, το 13% των κερδών από τις εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου προορίζεται για τις τρεις περιοχές του βορείου Ιράκ, οι οποίες βρίσκονται ως επί το πλείστον υπό κουρδικό έλεγχο.

    1996 Αύγουστος - O Μασούντ Μπαρζανί ζητά τη βοήθεια του Σαντάμ Χουσεΐν για να νικήσει τις δυνάμεις του PUK.

    1996 Σεπτέμβριος - Με τη βοήθεια των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων οι δυνάμεις του KDP καταλαμβάνουν την Ιρμπίλ και το προπύργιο του PUK Σουλεϊμανίγια. Το KDP ηγείται της νέας κυβέρνησης των Κούρδων, η σύσταση της οποίας, ανακοινώθηκε στο κοινοβούλιο της Ιρμπίλ.

    1996 – Οι δυνάμεις του PUK καταλαμβάνουν εκ νέου την Σουλεϊμανίγια.

    1997 Ιανουάριος - Το PUK ανακοινώνει τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με έδρα την Σουλεϊμανίγια. PUK και KDP απαιτούν τον έλεγχο του υπό κουρδικό έλεγχο βορρά.

    1998 Σεπτέμβριος – Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο Μασούντ Μπαρζανί υπογράφουν συμφωνία στην Ουάσινγκτον, αλλά η διοίκηση της επαρχίας των Κούρδων παραμένει διχασμένη ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο οργανώσεων.

    2000 Νοέμβριος - Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το PUK καταγγέλλει ότι το Ιράκ απελάσει οικογένειες Κούρδων από το Κιρκούκ.

    2001 Σεπτέμβριος - Ξεσπούν εχθροπραξίες μεταξύ των μελών του PUK και της ισλαμικής οργάνωσης «Τζαντ αλ Ισλάμ», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Ανσάρ αλ Ισλάμ».

    Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

    Προς την ενότητα

    2002 Iούνιος - Συνομιλίες μεταξύ μελών του PUK και του KDP και της ιρακινής αντιπολίτευσης για να συντονίσουν τις κινήσεις τους σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


    Συνέδριο ιρακινής αντιπολίτευσης
    2002 Οκτώβριος – Συνεδριάζει το κουρδικό κοινοβούλιο στην Ιρμπίλ. Βουλευτές του KDP και του PUK αποφασίζουν να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια μιας «μεταβατικής περιόδου» μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

    2002 Δεκέμβριος - Επικεφαλής των Κούρδων συμμετέχουν σε συνάντηση της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Λονδίνο.

    2003 Φεβρουάριος - Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, κατηγορεί ότι η ισλαμική οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ» ότι συμβάλει στην επικοινωνία και συνεργασία του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν με το καθεστώς του Ιράκ.

    2003 Φεβρουάριος - Οι Κούρδοι ηγέτες απορρίπτουν την πρόταση ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    2003 – Το «όχι» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε τουρκικό έδαφος δημιουργεί δυσκολίες στα σχέδια των Αμερικανών για το άνοιγμα βορείου μετώπου στο Ιράκ.

    2003 – Το KDP και το PUK δημιουργούν από κοινού ηγεσία του υπό κουρδικό έλεγχο βορρά υπό την προεδρία των δύο επικεφαλής των κομμάτων, Μασούντ Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί.
  • Hττα στην Oυκρανία

    Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ- O Πούτιν ζητά από τη Δούμα να ακυρωθεί η εξουσιοδότηση που του επέτρεπε να παρέμβει με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Oυκρανία, και η πρώτη αντίδραση των HΠA είναι οι σκληρές δηλώσεις Kέρι, που του ζητά να διατάξει τους Pωσόφωνους να παραδώσουν τα όπλα τους...H εικόνα του Kρεμλίνου, που προσπαθεί να κλείσει όπως- όπως τη σύγκρουση στην Aνατολική Oυκρανία για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις, με χειρουργικό χαρακτήρα κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βρίσκεται σε πλήρη αντίστιξη με τη θριαμβευτική τελετουργία της προσάρτησης της Kριμαίας στα τέλη Mαρτίου.

    Νετανιάχου: Ούτε σουνίτες ούτε σιίτες με πυρηνικά «Βασικός κίνδυνος παραμένει το Ιράν»


    Για τις εξελίξεις στο Ιράκ, όσο και για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο France 24 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε τόνισε ότι δεν νομίζει η διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών να λυθεί σύντομα, αλλά εκείνο το οποίο μπορεί να επιτευχθεί είναι να αποτραπούν από το να κερδίσουν νέο έδαφος και να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εμποδιστούν», δήλωσε.

    Κάποιοι οραματίζονται συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας & Κούρδων


    Η πρόσφατες επιβεβαιωμένες αναφορές ότι το Ισραήλ αγοράζει κουρδικό πετρέλαιο, μέσω Τουρκίας, έχουν γεννήσει μεγάλες προσδοκίες στην Τουρκία, αλλά και σε συγκεκριμένους ισραηλινούς κύκλους, πολύ στενά συνδεδεμένους με την Ουάσιγκτον. Στο σκεπτικό όλων αυτών κυριαρχεί η σκέψη για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κούρδων.
    Της Ofra Bengio
    ΠΗΓΗ: http://www.the-american-interest.com/
    ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

    ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ... Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΙΑ Στο πόκερ των ΑΟΖ

    Ελλάδα: Δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο Αθήνα: Στην Αθήνα προσβλέπει η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής  για την ολοκλήρωση του σύνθετου παζλ που θα διαμορφώσει τον μεγάλο ενεργειακό Διάδρομο και ζώνη ασφάλειας  στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο μάλιστα που η γενική αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη στην αθηναϊκ'η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».Η Κύπρος βασισμένη στη βεβαιότητα των πετρελαϊκών κολοσσών Noble, ENI/KOGAS και TOTAL ότι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2015 θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη νέων μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, επισπεύδει το πρόγραμμα αξιοποίησης των φυσικών πόρων της και συγχρόνως  αναζητά συμμαχίες και μελλοντικούς πελάτες για το φυσικό αέριό της, ώστε να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των σχεδίων της για κατασκευή σταθμού LNG στο Βασιλικό αλλά και για να θωρακισθεί έναντι εξωτερικών απειλών.

    Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

    Είναι δυνατό σε μια εποχή κρίσης να γίνεται λόγος για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο; Όσο και να φαίνεται παράξενο, πολλές νέες ιδέες, πολλά νέα οράματα ξεπηδούν σε εποχές κρίσης, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που απαιτούν λύσεις που δεν θα στηρίζονται στα παλιά δεδομένα ενός κόσμου που έχει ήδη γκρεμιστεί. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σημαίνει μια διαφορετική οργάνωση της πολιτείας, σημαίνει ένα διαφορετικό κράτος και μια διαφορετική σχέση και ανάμεσα στους πολίτες αυτού του κράτους αλλά και μια νέα σχέση ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να θέτει το θέμα ουσίας που δεν είναι άλλο από αυτό της κυριαρχίας και από πού αυτή πηγάζει. Δεν μιλάμε βέβαια για επαναστατικές ανατροπές, για αλλαγές των κοινωνικo-οικονομικών σχέσεων που θα οδηγούσαν σε μια νέα κοινωνική οργάνωση.

    Δαιμονοποίηση του Νότου

    Είναι αληθές πως κάθε κουλτούρα διατυπώνει μια πολιτισμική εικονολογία «αυτοεικόνων» και «ετεροεικόνων». Η εν λόγω εικονολογία άλλοτε φορτίζεται ιδεολογικά και άλλοτε επενδύεται με στερεότυπα πάνω στα οποία προβάλλονται οι εθνικές, πολιτισμικές ταυτότητες. Ακόμα και η λογοτεχνία των τεσσάρων τελευταίων αιώνων εμπεριέχει περιεχόμενα «δαιμονοποίησης», όπως βέβαια και «εξιδανίκευσης»  του Νότου.  Ωστόσο από το 2007,  χρονιά που ξέσπασε η δομική κρίση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, την Ευρώπη κυβερνά ο φόβος. Ο φόβος της απώλειας της εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση η κυρίαρχη πολιτισμική κουλτούρα δαιμονολογεί και, κατά συνέπεια, δαιμονοποιεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες με τη σειρά τους δαιμονοποιούν -για παράδειγμα-  τους μετανάστες που χρησιμεύουν σαν φόβητρο.

    Ασκήσεις επί χάρτου με αλλαγές συνόρων σε φιλοδυτικά και μη κράτη Ο κατακερματισμός της αραβικής Μ. Ανατολής -

    http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/Robin-Wright-Middle-East-Map01-29june2014-500x352.pngΠριν ένα περίπου χρόνο, στους κυριακάτικους Τάιμς της Νέας Υόρκης (28.9.13) η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, Robin Wright, δημοσίευσε ένα χάρτη συνοδευόμενο με ένα επεξηγηματικό και αναλυτικό κείμενο με τον εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα προβοκατόρικο τίτλο, "Πώς πέντε χώρες στη Μέση Ανατολή μπορεί να γίνουν 14".
    Ως κύριο αίτιο για τον πιθανό κατακερματισμό της Μέσης Ανατολής η Wright θεώρησε τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώθηκε στη Συρία. Κατά τη δημοσιογράφο, η Συρία αποτελεί το στρατηγικό επίκεντρο της αραβικής Μέσης Ανατολής και η κατάρρευσή της, από ισχυρό συγκεντρωτικό κράτος σε σεχταριστικά και φυλετικά φεουδάτα, λειτουργεί ως καταλύτης για τη βαλκανιοποίηση του λοιπού αραβικού χώρου.

    Ελλαδοκυπριακή κόντρα με την Τουρκία στον ΟΑΣΕ


    Ελλαδοκυπριακή κόντρα με την Τουρκία στον ΟΑΣΕ
    Λευκωσία: ΟΙ εκκλήσεις της Κύπρου, εδώ και σαράντα χρόνια, για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και για επανένωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν έχουν εισακουστεί, τόνισε ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς, σε παρέμβασή του στις εργασίες της 23ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με γενικό θέμα: «Ελσίνκι +40: Προς διασφάλιση ανθρώπινης ασφάλειας για όλους».Αυτό, υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς, «οφείλεται κυρίως στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία, πόσο δε μάλλον που η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Κίνδυνο επιπτώσεων από οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της βλέπει η Μόσχα «Αλλά γενικά, αντέχουμε»

    Κίνδυνο επιπτώσεων από οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της βλέπει η ΜόσχαΣημείωσε πάντως ότι η ρωσική οικονομία θα άντεχε το σενάριο κυρώσεων ανά οικονομικό τομέa. Η Ρωσία έχει ετοιμάσει τρία σενάρια για την περίπτωση που οι κυρώσεις ενισχυθούν. Στο χειρότερο, "η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να περάσει σε αρνητικό πεδίο σε σοβαρό βαθμό", δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya , το οποίο επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.«Τα ποσοστά των επενδύσεων θα γίνουν ακόμη πιο αρνητικά, τα έσοδα θα μειωθούν, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και τα αποθέματα του κράτους θα μειωθούν» είπε. «Η ρωσική οικονομία αντέχει τέτοιο σενάριο, και γενικά δεν υπάρχουν δραματικές εξελίξεις» ανέφερε.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=610605 

    Δ. Κούρκουλας: Η Ελλάδα βλέπει τον ΟΣΕΠ ως ένα πολύτιμο εργαλείο

    «Η Ελλάδα βλέπει τον ΟΣΕΠ ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανασυγκρότηση και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Όπως σημείωσε, βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ θα είναι η οικοδόμηση θεσμών (institutional capacity building) για την εδραίωση αλλά και περεταίρω προώθηση των στόχων του οργανισμού. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΟΣΕΠ είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και όχι της πολιτικής. «Υπάρχουν άλλα διεθνή φόρα με καταλληλότερο προσανατολισμό και υποδομές για την επίλυση των πολιτικών διαφορών σε πολυμερές επίπεδο. Φυσικά, η οικονομία δεν λειτουργεί σε απομόνωση. Στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ κρατών δημιουργούν εξ ορισμού θετικά αποτελέσματα υπερχείλισης (spillover effects) και σε άλλους τομείς των διεθνών σχέσεων και κατά συνέπεια και στην πολιτική συνεργασία. Αυτό είναι θεμιτό και αποτελεί μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Δεν είναι όμως ο ρόλος του ΟΣΕΠ αυτός» ανέφερε ο υφυπουργός.

    Στηρίζει την προσπάθεια Ερντογάν

    Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
    Την υποστήριξή του στο «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ταγίπ Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος εξέφρασε ο ιστορικός ηγέτης της κουρδικής, αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο κελί του, στη νήσο Ιμραλί. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη δημιουργεί νομικό πλαίσιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών, προστατεύει από το ενδεχόμενο δικαστικής δίωξης όλους τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και υποχρεώνει την κυβέρνηση να φροντίσει για την κοινωνική αποκατάσταση των μαχητών του ΡΚΚ που καταθέτουν τα όπλα.

    Εκατό χρόνια μετά...

    Εναν αιώνα μετά τη δολοφονία στο Σεράγεβο, που σε λίγες εβδομάδες οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη σκιάζεται από μια γενικευμένη αβεβαιότητα:
    Χθες σε τηλεδιάσκεψη οι Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο θα αναζητούσαν κοινή βάση για την κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας θα είναι, από ό,τι φαίνεται, για το ορατό μέλλον μια βαριά υποθήκη στη σταθερότητα της Γηραιάς Ηπείρου.
    Ασαφές παραμένει σε ποιον βαθμό το ψυχόδραμα Γιούνκερ θα επισπεύσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, με πρώτο ζητούμενο πώς θα επηρεάσει το δημοψήφισμα της 14/9 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει δίχως αμφιβολία το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Καταλανία στις αρχές Νοεμβρίου.

    Αίγυπτος: Πολιτική, ήξεις - αφήξεις και φυλακίσεις

    Αίγυπτος: Πολιτική, ήξεις - αφήξεις και φυλακίσεις
  • Χαρίτος Πάνος Ασχέτως των όποιων αποφάσεων ή ενεργειών τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου, κατάφερνε να συγκεντρώνει τα βλέμματα των γύρω του.
    Ακόμα και την περίοδο που ως φοιτητής περιφερόταν στους διαδρόμους της Πολεμικής Ακαδημίας της Αιγύπτου, το παρατσούκλι του ήταν «ο ήρεμος στρατηγός». Ήξερε να επιβάλλεται, είχε άποψη για τα εσωτερικά και τα διεθνή τεκταινόμενα και φρόντιζε να παρεμβαίνει στις συζητήσεις, όταν οι άλλοι είχαν πλέον εξαντλήσει την επιχειρηματολογία τους και τις αντοχές τους. Ένας από τους καθηγητές του τον περιγράφει ως επιβλητικό, διορατικό και με πλουραλιστικές τάσεις, αποδεχόμενο ως πολιτική θεωρία ότι η πολιτική κυριαρχία δεν αποτελεί μονοπώλιο μιας ομάδας ή μιας τάξης, αλλά πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου.
    Θυμάται επίσης σε ένα συνέδριο με Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Αλ Σίσι, να δηλώνει υπέρμαχος της συνύπαρξης θρησκείας και δημοκρατίας.
  • Υπόθεση Alstom: Η Siemens, το Μέγαρο των Ηλυσίων και οι Αμερικανοί

    Υπόθεση Alstom: Η Siemens, το Μέγαρο των Ηλυσίων και οι Αμερικανοί
  • Μπαλή Κάκη Το νέο αφεντικό της Siemens, ο Τζο Κέζερ, είχε υποσχεθεί να κάνει θαύματα. Πρώτον, να ξεμπερδέψει μια κι έξω με το αμαρτωλό παρελθόν του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Γερμανίας, να κλείσει τις δίκες περί διαφθοράς, να οργανώσει έτσι την εταιρεία ώστε να λειτουργεί στο μέλλον... "καθαρά". Αυτό είχε προσπαθήσει σχετικά επιτυχώς να κάνει και ο προκάτοχός του, αλλά οι μεγαλομέτοχοι τον έφαγαν. Δεύτερον, στόχος του ήταν να στρέψει τον όμιλο στις μπίζνες του 21ου αιώνα, στην ενέργεια και τα δίκτυα - και γι' αυτό χρειαζόταν συμμάχους. Και, τρίτον, τον ακολουθεί η... κατάρα κάθε αφεντικού της Siemens - έπρεπε να μετρηθεί με τον μεγάλο αντίπαλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την General Electric.
  • "Πρωτοβουλία Μινέρβα": Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παίρνει διδακτορικό

    "Πρωτοβουλία Μινέρβα": Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παίρνει διδακτορικόΓιατί στην Αίγυπτο και την Ουκρανία και όχι κάπου αλλού; Ποιοι παράγοντες προκαλούν σήμερα τις κοινωνικές εξεγέρσεις και πώς μπορεί αυτές να μεταδοθούν από χώρα σε χώρα; Το αμερικανικό Πεντάγωνο ξοδεύει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια για να μάθει τις απαντήσεις. Και μάλλον όχι από επιστημονικό ενδιαφέρον...Το 2008, τη χρονιά δηλαδή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και να χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα προκειμένου "να κατανοήσει καλύτερα τις κοινωνικές, πολιτισμικές, συμπεριφορικές και πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν περιοχές του κόσμου με στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ".