30 Ιουνίου 2014

Νετανιάχου: Ούτε σουνίτες ούτε σιίτες με πυρηνικά «Βασικός κίνδυνος παραμένει το Ιράν»


Για τις εξελίξεις στο Ιράκ, όσο και για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο France 24 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε τόνισε ότι δεν νομίζει η διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών να λυθεί σύντομα, αλλά εκείνο το οποίο μπορεί να επιτευχθεί είναι να αποτραπούν από το να κερδίσουν νέο έδαφος και να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εμποδιστούν», δήλωσε.

Επεσήμανε ότι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι να μην αποκτήσουν ατομικές βόμβες οι σιίτες μαχητές, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ώστε να αποφευχθεί μία εποχή απόλυτου τρόμου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας Ιράν - ΗΠΑ και Συρίας απάντησε ότι ο πραγματικός είναι κίνδυνος είναι το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκμεταλλευόμενο την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ. « Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚΙΛ δεν θα πάρει τον έλεγχο του Ιράκ, ούτε το Ιράν τον έλεγχο του Ιράκ, όπως έγινε με τη Συρία και το Λίβανο», είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αναφορικά με την παροχή βοήθειας στην Ιορδανία έκρινε ότι η χώρα δεν τη χρειάζεται, αλλά σε περίπτωση που τη ζητήσει είπε ότι το Ισραήλ θα τη στηρίξει, όπως πρέπει να κάνει όλη η διεθνής κοινότητα γιατί είναι ένα σύγχρονο και σταθερό αραβικό κράτος.«Μία καλή συμφωνία για τη Μέση Ανατολή θα ήταν η διάλυση της ικανότητας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε.


Όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, ανέφερε ότι τα προβλήματα με την Παλαιστίνη είναι απλά και όχι σύνθετα. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, επέρριψε την ευθύνη στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δεν συζήτησε για πραγματικούς συμβιβασμούς.
«Η Παλαιστίνη πρέπει να ξεπεράσει ένα καίριο ζήτημα, να αναγνωρίσει δηλαδή στον εβραϊκό λαό το δικαίωμα να έχει το δικό του κράτος σε οποιαδήποτε όρια. Οι εποικισμοί και τα σύνορα μπορούν να επιλυθούν», σχολίασε, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν ότι κάθε μία θα έχει το κράτος της.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ