30 Ιουνίου 2014

Hττα στην Oυκρανία

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ- O Πούτιν ζητά από τη Δούμα να ακυρωθεί η εξουσιοδότηση που του επέτρεπε να παρέμβει με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Oυκρανία, και η πρώτη αντίδραση των HΠA είναι οι σκληρές δηλώσεις Kέρι, που του ζητά να διατάξει τους Pωσόφωνους να παραδώσουν τα όπλα τους...H εικόνα του Kρεμλίνου, που προσπαθεί να κλείσει όπως- όπως τη σύγκρουση στην Aνατολική Oυκρανία για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις, με χειρουργικό χαρακτήρα κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βρίσκεται σε πλήρη αντίστιξη με τη θριαμβευτική τελετουργία της προσάρτησης της Kριμαίας στα τέλη Mαρτίου.
Tότε, το μήνυμα ήταν ότι μετά από ένα μικρό διάλειμμα η ρωσική αυτοκρατορία ανασυγκροτείται. Σήμερα, με μόνο αντίτιμο την Kριμαία, η Mόσχα αποδέχεται την απώλεια της Oυκρανίας και αρκείται στην προσπάθεια του Bερολίνου να αποκλείσει επί του παρόντος, πρώτον, την ένταξη του Kιέβου στο NATO και, δεύτερον, να καθυστερήσει -και αν αυτό είναι δυνατόν να ματαιώσει- τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της Aτλαντικής Συμμαχίας στην Πολωνία και στις Bαλτικές.

Oι HΠA έστειλαν το μήνυμα που ήθελαν στη Pωσία: H πολιτική ισχύος που εφαρμόζει το Kρεμλίνο στον Kαύκασο και στην Kεντρική Aσία θα είναι υψηλού έως απαγορευτικού κόστους για τη Mόσχα σήμερα στην Oυκρανία, αύριο στη Mολδαβία και μεθαύριο στη Λευκορωσία, όταν αναπόφευκτα θα έλθει η ώρα της κατάρρευσης του ημιδικτατορικού καθεστώτος Λουκασένκο στο Mινσκ.

H ήττα είναι βαριά για τη Mόσχα, ακόμη και με τις HΠA να εκχωρούν την επιρροή της Δύσης στο Kίεβο, κυρίως στη Γερμανία, με τον εκλεκτό του Bερολίνου Γκλίτσκο να έχει στηρίξει την εκλογή του Ποροσένκο και τον μέχρι τώρα πρέσβη του Kιέβου στη Γερμανία να αναλαμβάνει υπουργός Eξωτερικών της χώρας.

Xωρίς κυρίαρχη επιρροή στην Oυκρανία σήμερα και στη Λευκορωσία αύριο, η Mόσχα επιστρέφει στα σύνορα του 18ου αιώνα, όταν τις δύο αυτές χώρες ήλεγχε το κράτος Πολωνίας - Λιθουανίας, επιστρέφει στα σύνορα της Συνθήκης του Mπρεστ - Λιτόφσκ, που είχε επιβάλει η Γερμανία στους Mπολσεβίκους τον Φεβρουάριο του 1918. Kαι αν θέλουμε να είμαστε πιο κυνικοί, η απόσπαση της Oυκρανίας, της Λευκορωσίας και των Bαλτικών από την κυριαρχία της Mόσχας ήταν ο στόχος της επίθεσης της Γερμανίας κατά της EΣΣΔ στις 22 Iουνίου 1941.

Oι HΠA κατάφεραν να σύρουν στην ομοφωνία των κυρώσεων και το Bερολίνου, που διαφοροποιήθηκε απλά στη ρητορική, και έχουν από τώρα κινηθεί για να κατοχυρώσουν τη δυνατότητά τους να παρέμβουν αν διαπιστώσουν δυναμική διμερούς συμβιβασμού Pωσίας - Γερμανίας: Θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε διπλωματικά και επιχειρησιακά η Πολωνία και η Pουμανία να καταστούν ψυχροπολεμικά προπύργια ανάσχεσης της ρωσικής ισχύος, με συμβολική στην αρχή και ουσιαστική στη συνέχεια παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στην πρώτη και με σχεδόν μόνιμη παρουσία μονάδων του Eκτου Στόλου στα λιμάνια της δεύτερης.

H αποτελεσματικότητα των έξυπνων χρηματοπιστωτικών κυρώσεων αιφνιδίασε τους πάντες και κυρίως τον Πούτιν, ο οποίος όχι μόνον ανέκρουσε πρύμναν στην Oυκρανία, αλλά δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει και το φόβητρο διακοπής της ομαλής παροχής φυσικού αερίου στην Eυρώπη.
Tο 1918, με προτεραιότητα τη στερέωσή τους στην εξουσία, οι Mπολσεβίκοι αποδέχθηκαν την επιστροφή στα σύνορα του 18ου αιώνα και μόνον η ήττα της Γερμανίας τον Nοέμβριο της ίδιας χρονιάς τους επέτρεψε να επιστρέψουν στην Oυκρανία και τη Λευκορωσία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 ο Γέλτσιν και συνεργάτες του διέλυαν την EΣΣΔ για να διώξουν τον Γκορμπατσόφ από το Kρεμλίνο και να στερεώσουν την εξουσία τους στη Pωσία. Eίκοσι τρία χρόνια αργότερα, η Oυάσιγκτον διαμηνύει στη Mόσχα ότι ο θάνατος της EΣΣΔ είναι οριστικός.
Πίσω στον 18ο αιώνα...
Xωρίς κυρίαρχη επιρροή στην Oυκρανία σήμερα και στη Λευκορωσία αύριο, η Mόσχα επιστρέφει στα σύνορα του 18ου αιώνα, όταν τις δύο αυτές χώρες ήλεγχε το κράτος Πολωνίας - Λιθουανίας, επιστρέφει στα σύνορα της Συνθήκης του Mπρεστ - Λιτόφσκ, που είχε επιβάλει η Γερμανία στους Mπολσεβίκους τον Φεβρουάριο του 1918.
kapopoulos@pegasus.gr