28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ «Κόλαφος» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

«Κόλαφος» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
H ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία καταγράφεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο το 2013 δημοσιεύτηκε σήμερα και σχετικά με την Ελλάδα αναφέρει πως το φαινόμενο των «βίαιων συμπεριφορών» εναντίον μεταναστών χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.Στην έκθεση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ασκούν «αποτελεσματικό έλεγχο» στα αρμόδια σώματα ασφαλείας, αν και υπάρχουν καταγγελίες, όπως σημειώνεται, για παραβιάσεις από «ορισμένα μέλη» των υπηρεσιών ασφάλειας.Σε γενικές γραμμές, η έκθεση για την Ελλάδα είναι πανομοιότυπη με την περσινή και το περιεχόμενό της είναι διαφορετικό σε ορισμένες επιμέρους εξελίξεις που αφορούν συμβάντα της περασμένης χρονιάς.

Κάτι γίνεται στο Ροζαβά

Τα είκοσι εκατομμύρια των Κούρδων, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι στον κόσμο, σε όποια κατακτημένα εδάφη του Κουρδιστάν κι αν ζουν, παρακολουθούν αυτή την προσπάθεια απελευθέρωσης και ανεξαρτητοποίησης με κομμένη την ανάσα
Του Τζεμίλ Τουράν*
 Οι Κούρδοι στη Συρία, όπως και όλος ο συριακός λαός, ζουν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Αλλά γι’ αυτούς δεν είναι πρωτόγνωροι οι βομβαρδισμοί και οι διώξεις. Τα τρία εκατομμύρια Κούρδων της Συρίας, που «αναγκαστικά» βρίσκονταν υπό το συριακό καθεστώς, ήταν πάντα στο στόχαστρο. Ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματά τους ως μειονότητας, οι επιδρομές στις περιοχές τους ήταν συχνές, χιλιάδες προοδευτικοί και πατριώτες βασανίζονταν και σάπιζαν στις φυλακές του συριακού κατεστημένου. Από 400.000 Κούρδους είχε αφαιρεθεί η υπηκοότητα και δεν είχαν καμία ταυτότητα. Και τώρα που ο συριακός λαός έχει ξεσηκωθεί και μάχεται, πάλι οι Κούρδοι βρίσκονται μεταξύ των πυρών. Καθεστωτικοί εναντίον Αλ Νούσρα και ISID και όλοι μαζί εναντίον των Κούρδων. Γιατί. Μα για τα πλούσια εδάφη. Αυτό δα είναι κοινό μυστικό.

ΕΩΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ Γεροντόπουλος: Στο «μικροσκόπιο» 118 ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών

Στο μικροσκόπιο των ορκωτών λογιστών βρίσκονται 118 ανοιχτά προγράμματα διαφόρων ΜΚΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών και τα πορίσματα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα ως τον προσεχή Οκτώβριο.
Γεροντόπουλος: Στο «μικροσκόπιο» 118 ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών Τη Βουλή ενημέρωσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη για την πορεία ολοκλήρωσης των ελέγχων και των καταλογισμών των ΜΚΟ, αλλά και ειδικά για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που ήταν της Εκκλησίας της Ελλάδος.Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, υπάρχουν συνολικά 198 ανοιχτά προγράμματα. Τον Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκε ο λογιστικός έλεγχος για τα 80 από τα προγράμματα αυτά, από εταιρεία ορκωτών λογιστών, που επελέγη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού.

Η Κριμαία, εφαλτήριο της Ρωσίας στη Μεσόγειο


H κατάσταση στην Κριμαία οξύνεται με τα αποσχιστικά σενάρια να εντείνονται. Ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα ξένων στόλων Κλάους Μόζεν δηλώνει στην DW ότι η Κριμαία είναι απαραίτητη ναυτική βάση για τον ρωσικό στόλο.
Κρίσιμα θεωρούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την Κριμαία, εν μέσω αναταραχών, την ώρα που οι φόβοι για μία όξυνση των αποσχιστικών τάσεων της περιοχής εντείνονται. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής δεκάδες ένοπλοι άνδρες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές βρίσκονταν σταθμευμένοι έξω από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, την πρωτεύουσα της περιοχής της Κριμαίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ οι άνδρες αυτοί αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση σε δημοσιογραφους που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή. Ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένουν εκτός του αεροδρομίου της πόλης, το οποίο λειτουργεί κανονικά, όπως αναφέρει υπάλληλος του αεροδρομίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.

Κλείνει την οικονομική στρόφιγγα η «επιτροπή αποζημιώσεων» -

Από: Δημήτρης Μανουσάκης 
Κλείνει η οικονομική στρόφιγγα της Τουρκίας προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους γι' αγορά Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, ενώ το τελευταίο διάστημα  συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση η προσφυγή προσφύγων στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ξαφνικά, χωρίς να γίνει γνωστό αν ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός, εστάλη μήνυμα από την Τουρκία προς την «Επιτροπή» ότι τερματίζει την παροχή οικονομικών πόρων για εξαγορά ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και αν θέλει να ικανοποιήσει τις αιτήσεις που εκκρεμούν, πρέπει να εξεύρει η ίδια η επιτροπή οικονομικούς πόρους.

Ο έκθετος Ερντογάν και η... μονταζιέρα

Αρθρογράφος της εφημερίδας «Zaman» αποδομεί τα επιχειρήματα του τούρκου πρωθυπουργού ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες είναι κατασκευασμένες
Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βλέπει παντού συνωμοσίες, έπειτα από τη δημοσίευση μιας σειράς ενοχοποιητικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον γιο του Μπιλάλ, που ο ίδιος καταγγέλλει ότι είναι «κατασκευασμένες», η τουρκική εφημερίδα «Zaman» σπεύδει να καταθέσει τα δικά της επιχειρήματα για την υπόθεση αυτή. Σε άρθρο της με τίτλο «Γιατί οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν δεν γίνεται να είναι προϊόν μοντάζ» ο δημοσιογράφος Εμρέ Ουσλού τονίζει: «Κατ' αρχάς το επιχείρημα του πρωθυπουργού δεν έχει καμία απολύτως βάση από ηθικής σκοπιάς καθώς τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε έχει ξεστομίσει ο Ερντογάν είναι ψέμα: όλες του οι δηλώσεις, από το "έδειραν μια γυναίκα στο Καμπατάς" (σ.σ.: πρόκειται για τη Ζεχρά Ντεβελίογλου, η οποία κατήγγειλε πως την 1η Ιουνίου 2013 της επιτέθηκαν άγνωστοι διαδηλωτές στη συνοικία Μπεσίκτας διότι φορούσε ισλαμικό κάλυμμα κεφαλής), που η πρόσφατη δημοσίευση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν, ως το "οι αστυνομικοί που μου έβαλαν  κοριούς στο τηλέφωνο ξέφυγαν" και "ο εισαγγελέας διέφυγε από την Τουρκία 22 φορές", αποδείχθηκαν αναληθείς, οπότε δεν μπορεί πλέον να μας πείσει για τίποτα».

Συνταγή για επανάσταση: Τα κοινά Ουκρανίας, Τουρκίας, Συρίας, Βοσνίας Οι ομοιότητες των εξεγέρσεων του 2013 - 2014

Συνταγή για επανάσταση: Τα κοινά Ουκρανίας, Τουρκίας, Συρίας, ΒοσνίαςΗ ιστορία έχει δείξει ότι κάθε επανάσταση είναι διαφορετική.Ταυτόχρονα, όμως, είναι σαφές ότι στον σύγχρονο, διασυνδεδεμένο κόσμο, οι εξεγέρσεις του 2013-14 έχουν ομοιότητες. Τουρκία, Ουκρανία, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα και Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι όλες δημοκρατίες μεσαίου εισοδήματος με εκλεγμένους ηγέτες που πολιορκούνται από θυμωμένος ανθρώπους για την κακοδιοίκηση, την διαφθορά και την κατάσταση της οικονομίας. Αυτές τις ημέρες δεν είναι πλέον μόνο οι δικτάτορες, που έχουν κάτι να φοβηθούν από το πλήθος.Η πεποίθηση ότι η βίαιη επαναστατική αλλαγή είναι διακρατική, ακόμη και παγκόσμια στη φύση της, και ενιαία σε προέλευση και φιλοδοξία, είναι σαγηνευτική, επίμονη, και ιστορικά παράλογη. Οι πρόγονοί της συγκαταλέγονται στη χαμένη εποχή του Μαρξ και του Λένιν, όταν οι «εργάτες όλου του κόσμου» ευαγγελίζονταν την δικτατορία του προλεταριάτου.