26 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΑ-Ρωσία: Όταν σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει χώρα και σοβαρός πολιτικός που να μην αντιλαμβάνεται ότι η «μεσσιανική» αντιμετώπιση του κόσμου, είναι αφενός εξόχως υπεροπτική, αφετέρου δε αυτοκαταστροφική, αφού νομοτελειακά θα έρθει η στιγμή που θα κατηγορηθείς για όσα κατηγορείς τους υπόλοιπους, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της εξωτερικής σου πολιτικής.
Αυτό έγινε και στην περίπτωση των σοβαρών ταραχών στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να περιμένει το State Department «στη γωνία», έχοντας δεινοπαθήσει, χρόνια ολόκληρα, με τις περίφημες εκθέσεις – τιμητές όλων των υπολοίπων για τις επιδόσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ενισχύει την πολεμική δράση της με χρήση και των «Battlegroups»

Στιγμιότυπο από πρόσφατη εκπαίδευση της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, ενταγμένης στο «battlegroup» της ΕΕ HELBROC
Την ενίσχυση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΕΕ, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, εξετάζουν οι αρμόδιοι παράγοντες της λυκοσυμμαχίας. Ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα, η καλύτερη «αξιοποίηση» των λεγόμενων «battlegroups», των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, άλλο ένα μέτωπο, όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί βασικό ρόλο, επιχειρώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων του εγχώριου κεφαλαίου, άλλωστε, νέος πρόεδρος της ΣΕ της ΕΕ εκλέχτηκε πρόσφατα ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Η επιδίωξη ανάληψης του συγκεκριμένου πόστου από ελληνικής πλευράς δεν ήταν τυχαία, καθώς η ΣΕ της ΕΕ αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών. Κύρια αποστολή της, να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων. Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Οι Κούρδοι στην πρωτοπορία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών


Οι Κούρδοι στην πρωτοπορία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών
Σήμερα, στις γραμμές των μονάδων λαϊκής προστασίας (ο στρατός των Κούρδων της Συρίας - YPG) συμμετέχουν 30% γυναίκες. Υποδιοικητής του στρατού αυτού είναι η στρατηγός Ναλίν Αφρινί, επικεφαλής του τάγματος των γυναικών YPJ
Το τοπικό λαϊκό συμβούλιο και στα τρία καντόνια του δυτικού Κουρδιστάν (Jezire - Kobane - Efrin), γνωστού ως Rojava, δηλαδή Κουρδιστάν Συρίας, προέβη πρόσφατα σε νομοθετικές πράξεις επαναστατικού χαρακτήρα που παρόμοιές τους δεν συναντώνται σε αραβική ή μουσουλμανική χώρα.Θέτει τέλος στις καταπιεστικές πολιτικές που ώs σήμερα ορίζουν τη ζωή των γυναικών, προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους και περιορίζουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τα νομοθετήματα αναβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας με βάση τις δημοκρατικές αξίες αίροντας αδικία και καταπίεση.Η βασική αρχή και πεποίθηση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου είναι ότι μια ελεύθερη κοινωνία δεν υφίσταται χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών, οι οποίες ισότιμα συνεισφέρουν στην πρόοδο και ανάπτυξή της.

ΜΟΝΙΜΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Μια καταπλέει στην Ελλάδα, μια ασκείται στην Τουρκία

http://www.marine.de/resource/resource/MzEzNTM4MmUzMzMyMmUzMTM1MzMyZTM2MzIzMDMwMzAzMDMwMzAzMDY4MzE2OTc4NmMzMDYxNzkyMDIwMjAyMDIw/SNMCMG2_220.jpg
Στο λιμάνι Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν από σήμερα Τετάρτη 26/11 ως και την Κυριακή 30/11 η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει προηγούμενα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina», μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, και ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Δύναμη καταπλέει στον Πειραιά για "προγραμματισμένη επίσκεψη", υπό τη διοίκηση του Αμερικανού υποναύαρχου, B. Williamson. Αποτελείται από το αμερικανικό «LEYTE GULF» (καταδρομικό, η ναυαρχίδα της Δύναμης), το ισπανικό «ALMIRANTE JUAN DE BORBON» (φρεγάτα) και το καναδικό «TORONTO» (φρεγάτα). Σημειώνεται ότι ο COS («Αρχιεπιστολεύς», τιμητικός τίτλος του υπαρχηγού) της Δύναμης είναι Ελληνας Πλοίαρχος του ΠΝ.

Αιτία οι δηλώσεις του για την ισότητα των δύο φύλων Τουρκία: Η αντιπολίτευση εξισώνει τον Ερντογάν με τους τζιχαντιστές


Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Νοεμβρίου για την ισότητα των δύο φύλων και οι αμφισβητήσεις που εξέφρασε για την θέση της γυναίκας να σταθεί ισότιμα δίπλα στον άντρα, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Δεν μπορείτε να φέρετε γυναίκες και άντρες σε ίσες θέσεις. Αυτό είναι ενάντια στη φύση, γιατί η φύση τους είναι διαφορετική».

Τίμημα-μαμούθ για τα αεροδρόμια με γεωπολιτική διάσταση

Επεκτείνεται ο γερμανικός οικονομικός χώρος
Η ανάδειξη της Fraport ως νικήτριας στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει το Βερολίνο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υποδομών της Ελλάδας, ευθύς εξ αρχής από την εκκίνηση του προγράμματος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο λόγος δεν είναι άλλος από την πίεση για διεύρυνση του οικονομικού χώρου του Βερολίνου, σε μία συγκυρία που παραπέμπει στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Γερμανία, αποκομμένη τότε τη δυνατότητα του αποικιακού ιμπεριαλισμού, ανοίχτηκε προς Νότον, χρηματοδοτώντας με τεράστια κεφάλαια τον σιδηροδρομικό διάδρομο Βερολίνο - Βαγδάτη.Άλλωστε, βασικός τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων ήταν η Lufthansa Consulting, θυγατρική του ομώνυμου αεροπορικού ομίλου, η οποία είχε προσληφθεί στις αρχές του 2012. Σημειωτέον ότι στη Fraport, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, συμμετέχει με ποσοστό 8,5% η Lufthansa.

«Πρόσω ολοταχώς» στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου


Διεξαγωγή κοινών ασκήσεων τόσο στην έρευνα και διάσωση όσο και σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων
«Πρόσω ολοταχώς» στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Αθήνα και το Κάιρο έχουν αποφασίσει να προωθήσουν ταχύτατα τη στρατιωτική τους συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών τους που μοιάζουν να έχουν ανεβάσει ταχύτητα το τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και με τον έλληνα ομόλογό του στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.
Οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε και προηγούμενο Μνημόνιο το οποίο το 2012 και μετά την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχε ουσιαστικά ακυρωθεί. Ωστόσο, η ανατροπή του και η άνοδος στην εξουσία του Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι έχει μεταβάλει τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Η «κρίση» ισλαμικού μεγαλείου και οι σκοπιμότητες Ερντογάν


Η τριτοκοσμική ρητορική του ενισχύει την άποψη «Δύση-Ισλάμ είναι αντίθετοι πόλοι»
Πρώτα είδαμε το «Λευκό Σαράι», το νέο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα που συναγωνίζεται σε μέγεθος και χλιδή τα παλάτια των σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μετά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας είπε ότι «μουσουλμάνοι ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική», 300 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Και τώρα ο τούρκος πρόεδρος κατήργησε την ισότητα των δύο φύλων, όπως την ξέρουμε στη Δύση, λέγοντας πως «οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες, λόγω της φύσης τους».Ψευδαισθήσεις ισλαμικού μεγαλείου, επίθεση κατά των ιδεών της Δύσης ή καλά υπολογισμένες κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας για εσωτερική κατανάλωση; Μάλλον και τα τρία, λένε τούρκοι ειδικοί με τους οποίους μίλησε «Το Βήμα».«Γιατί αποφάσισε να "ξαναγράψει" την Ιστορία της Αμερικής ο Ερντογάν;» ρωτήσαμε τον Ετέμ Ελντέμ, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη.

Τι εκτιμά η Bank of America/Merill Lynch για τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Αναμένει μεγάλη πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα
Τι εκτιμά η Bank of America/Merill Lynch για τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο
Η έκθεση της Bank of America/Merill Lynch επιδόθηκε στους πελάτες της μετά τις επαφές που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης και ο Ι.Μηλιός στο Λονδίνο. και περιγράφει την εκτίμησή της για όσα ειπώθηκαν. Στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της η Bank of America/Merill Lynch αναφέρει:
«Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να έλθει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ». Εκπρόσωποι της Merrill Lynch συμμετείχαν σε δείπνο με τον Γιώργο Σταθάκη. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-6%».

«Νάρκες» κατά Σαμαρά από τον Νταβούτογλου

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟ Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ναρκοθετεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 5ης-6ης Δεκεμβρίου, δηλώνοντας ότι θα συζητήσει ιδέες περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τον ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.Ασφαλώς, οι απλές συζητήσεις δεν απαγορεύονται ούτε συνεπάγονται ανάληψη δεσμεύσεων. Η δε σύγκληση του συμβουλίου ήταν και παραμένει απαραίτητη, καθώς η Αθήνα και η Αγκυρα οφείλουν να διατηρούν ζωντανό τον διάλογο, προλαμβάνοντας αμοιβαίες παρεξηγήσεις που θα λειτουργούσαν ως σπίθα διμερούς ανάφλεξης και ως καύσιμο μεγαλύτερης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, οι επισημάνσεις του κ. Νταβούτογλου δείχνουν τρία προβλήματα που ίσως επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου:

Ευθεία επίθεση του Χόλιγουντ στους Νεοθωμανούς, μέσω… του Δράκουλα!

Με το στόμα ανοιχτό από τα μηνύματα που περνάει εναντίον των Τούρκων θα μείνει ο υποψιασμένος θεατής της νέας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής η οποία πραγματεύεται την ιστορία του πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ Γ’ Τσέπες (1431-1476) με τον τίτλο «Dracula Untold» (απόδοση στα ελληνικά: «Δράκουλας η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί»).
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Ο βαλκάνιος ηγέτης του οποίου ο βίος στην ουσία έδωσε λαβή για το λογοτεχνικό αριστούργημα «Dracula» (1897) του Μπράμ Στόκερ (1847-1912) και δημιούργησε μία ολόκληρη κουλτούρα στην τέχνη (από τον κινηματογράφο έως και την δερματοστιξία-tatoo) παρουσιάζεται στην ταινία υπό μία οπτική η οποία θα έκανε τους νεοθωμανούς της Άγκυρας να απαγορεύσουν την προβολή της ταινίας στη χώρα τους!
Ο ενημερωμένος για τα βασικά ιστορικά στοιχεία της ζωής και της δράσης του Βλαντ Τσέπες, του επονομαζόμενου και Ανασκωλοπιστή σίγουρα δεν θα εκπλαγεί για τη «στενή» σχέση μίσους που είχε αναπτύξει ο ηγέτης της Βλαχίας με τους Οθωμανούς του 15ου αιώνα και κυρίως με τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή.
Η ουσία είναι πως η «καριέρα» του ως ηγέτη, πολέμαρχου αλλά και της επιτομής της σκληρότητας και της βαρβαρότητας έχει να κάνει με την προσπάθεια επιβίωσης σε μία πολύ «ανθυγιεινή» περίοδο για τους λαούς των Βαλκανίων οι οποίοι λίγο πριν και λίγο μετά της πτώσης της Κωνσταντινούπολης βλέπουν πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον οδοστρωτήρα των Οθωμανών από το να περάσει από πάνω τους.

Μετά του Βρετανούς και του Γάλλους, Γερμανοί και Σουηδοί εκπαιδεύονται τζιχατιστές

Μετά του Βρετανούς και του Γάλλους, Γερμανοί και Σουηδοί εκπαιδεύονται τζιχατιστές Η προσέλκυση ευρωπαίων στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσεται με ανησυχητικά ραγδαίο ρυθμό. Εξήντα Γερμανοί, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος, Χανς-Γκεόργκ Μάσεν.

Οι Γερμανοί βλέπουν τη Μαρίν Λεπέν... πρόεδρο της Γαλλίας!

«Νεογκολισμό» αποκαλεί η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ την πολιτική του Εθνικού Μετώπου, που θέλει πίσω τη γαλλική κυριαρχία
Πάγωσε το αίμα στις φλέβες όταν είδαμε τον τίτλο του κύριου άρθρου την Κυριακή της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ, της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», Δεξιάς φυσικά. Ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας ήταν γραμμένος στα... Γαλλικά: «Madame la Presidente Marine Le Pen - Κυρία πρόεδρος Μαρίν Λεπέν»!!! «Ποιος υπολογίζει ακόμη σοβαρά στον Ολάντ ή τον Σαρκοζί ότι γνωρίζουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον;» προσέθετε ο υπότιτλος. Ο Γερμανός αρθρογράφος ξεκινούσε -ως γνήσιος Γερμανός- από το θεωρητικό σχήμα για να καταλήξει μετά από πέντε όλες κι όλες φράσεις στο πρακτικά συμπεράσματα, όσο ανατριχιαστικά από πολιτική σκοπιά και αν είναι αυτά. «Οταν πάρα πολλοί άνθρωποι για πάρα πολύ καιρό ζουν με την αίσθηση ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον τους επειδή τα πράγματα συνολικά τρέχουν προς τη λάθος κατεύθυνση, όταν αυτή η αίσθηση μονιμοποιηθεί ως κατάσταση, τότε γεννιέται τεράστια ενέργεια.

Κρύο-ζεστό για Ερντογάν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-Αν η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη ήταν μία συμφωνία αποφυγής περαιτέρω αντιπαράθεσης που δεν άλλαξε την απομόνωση της Τουρκίας, η παράταση των συνομιλιών 5 συν 1 με το Ιράν, αλλά κυρίως η παραίτηση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Χέιγκελ ενισχύουν την περιχαράκωση των Ερντογάν - Νταβούτογλου στην ανάδειξη της ανατροπής του Ασαντ ως καταλύτη για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Ο Χέιγκελ αποπέμφθηκε από τον Ομπάμα επειδή διέρρευσε απόρρητη έκθεση όπου διαπίστωνε την ανυπαρξία πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία. Επί της ουσίας προφανώς συντασσόταν με τους Ερντογάν - Νταβούτογλου, οι οποίοι θεωρούν τον Ασαντ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τζιχαντιστές, μία επιλογή ασύμβατη με την επίλυση της διένεξης για τα πυρηνικά του Ιράν και για τη διμερή προσέγγιση Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Επικίνδυνη πολιτική «κατευνασμού»

Επικίνδυνη πολιτική «κατευνασμού» Σύνταξη Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, με εκπροσώπηση μάλιστα των δύο χωρών σε επίπεδο πρωθυπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ποιος είναι ο ρόλος αυτού του Συμβουλίου που διαφημίζεται σαν θεσμός προάσπισης της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για θεσμό που εγκαινιάστηκε από τον Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της «κατευναστικής», και στην πραγματικότητα ενδοτικής, πολιτικής του. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο Συνεργασίας συγκλήθηκε τον Μάιο του 2010, μια βδομάδα περίπου μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ για δεύτερη φορά συνεδρίασε το 2013.

Οι τρεις αμαρτωλές «αδελφές» της Wall Street

Η Goldman Sachs με την JPMorgan Chase και την Morgan Stanley στο μικροσκόπιο της Γερουσίας

Μίζες από τη γαλλική Total σε Ιρανούς «μεσάζοντες»

Συντάκτης: efsyn.gr Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της Total, μαζί με δυο Ιρανούς μεσάζοντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες «διαφθοράς ξένων αξιωματούχων», ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) η εισαγγελία στο Παρίσι. Η δίκη που δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν το 2015, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Όμιλο, που ήδη δέχεται σοβαρές οικονομικές πιέσεις, λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου και δεν έχει βρει ακόμα τη διοικητική του ισορροπία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διευθύνοντας συμβούλου του, τον περασμένο μήνα, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα.Πέρσι, έπειτα από κοινή έρευνα Γάλλων και Αμερικανών, η Total δέχθηκε να καταβάλει εξωδικαστικά 398 εκατομμύρια δολάρια για να μην απαγγελθούν κατηγορίες στις ΗΠΑ για δωροδοκίες, προκειμένου να διασφαλίσει η εταιρεία ιρανικά συμβόλαια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Total πλήρωσε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια από το 1995 έως το 2004 σε μεσάζοντες, που επέλεξε Ιρανός αξιωματούχος, πρόεδρος κρατικής εταιρείας. Σε αντάλλαγμα, αυτός χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει την Total να εξασφαλίσει επικερδείς συμφωνίες σε μεγάλα ενεργειακά έργα: το Sirri A και E και το South Pars, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ανακοίνωση-καταπέλτης κατά Ερντογάν για την «ισότητα»


http://www.skai.gr/files/temp//DF507CFDD9C8CBF33D33834BF4A7CBE4.jpg
Κοινή ανακοίνωση-καταπέλτη με την οποία καταδικάζουν τα αμφιλεγόμενα σχόλια του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως τα δυο φύλα δεν είναι φύσει ίσα, εξέδωσαν οκτώ οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως μεταδίδει το CNN.Οι οργανώσεις καταδίκασαν της δηλώσεις του τούρκου προέδρου ως απόπειρα να «δυσφημιστούν δεκαετίες προσπαθειών [...] για την ισότητα των φύλων», καταγγέλλοντας επίσης πως τέτοιου είδους αντιλήψεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της βίας κατά των γυναικών.«Απορρίπτουμε μια ρητορική που, πιστεύουμε, αποτελεί προσπάθεια να αποσυρθούν δικαιώματα που αποκτήθηκαν από τις γυναίκες πριν από σχεδόν 100 χρόνια».

ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΠΛΟΚ» FT: Εκτός περιφερειακών συμμαχιών η Τουρκία

 Την έγερση ενός «φαινομενικού αντιτουρκικού μπλοκ» στην ανατολική Μεσόγειο διαπιστώνουν οι Financial Times, αναφερόμενοι στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει την πρόθεση του Καΐρου να επιταχύνει τις συνομιλίες για χρήση κυπριακού αερίου, καθώς και την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου.«Αλλά η συνάντηση των [τριών] υπουργών στη Λευκωσία ήταν μόνο μία ακόμα παρόμοια συνάντηση σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους γείτονές της έχουν επιδεινωθεί», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

Νταβούτογλου: Ή άμεση λύση, ή κοινή επιτροπή διαχείρισης ΦΑ


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον `πρωθυπουργό`  των κατεχομένων Οζκάν Γιοργκατζίογλου και στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. "Η έκκλησή μας είναι καθαρή, το συντομότερο ειρήνη και γι` αυτό εντατικές διαπραγματεύσεις. Αν δεν γίνει αυτό, να ιδρυθεί κοινή επιτροπή και να αξιοποιηθούν οι φυσικές πηγές με τρόπο ώστε να προωθήσουν την ειρήνη.”

Στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου

Στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Στις 11.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, και θ’ ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.Στην ατζέντα των επαφών του θα είναι και το θέμα των υδρογονανθράκων.Η κυβέρνηση επιθυμεί και τη συμμετοχή του Λιβάνου στις ενεργειακές συμμαχίες στην περιοχή.  

Ο Πούτιν υπέγραψε deoffshorization-Πώς επηρεάζεται η Κύπρος


Ο γόρδιος δεσμός της αραβοϊσραηλινής διένεξης

Η πρόσφατη επίθεση στην συναγωγή κλιμακώνει τον ακήρυχτο πολέμο στην Εγγύς Ανατολή. Οι γερμανοί πολιτικοί συστήνουν μετριοπάθεια και αδυνατούν να δώσουν απάντηση στο πως θα σπάσει τώρα ο φαύλος κύκλος βίας.
Η πολύνεκρη δολοφονική επίθεση της περασμένης Τρίτης σε συναγωγή της δυτικής Ιερουσαλήμ καταδικάστηκε με ιδιαίτερα οξύ τόνο στην Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της επίθεσης σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου στόχος αυτή τη φορά ήταν Εβραίοι που προσεύχονταν σε συναγωγή. Και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αντιδράσουν με «συνετό και μετριοπαθή τρόπο».

Παράνομες πτήσεις Πετούν μέχρι και το Προεδρικό αεροπλάνα από Τύμπου

Λευκωσία: Μπορεί οι κάτοικοι περιοχών Καϊμακλίου – Βορείου Πόλου και Παλουριώτισσας το τελευταίο διάστημα να διερωτώνται γιατί περνούσαν τουρκικά αεροπλάνα χαμηλά πάνω από τα σπίτια τους, όμως χθες το μεσημέρι, η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν τουρκικό επιβατηγό αεροπλάνο, έφτασε σχεδόν μέχρι πάνω από το Προεδρικό.
Πετούν μέχρι και το Προεδρικό αεροπλάνα από Τύμπου
Συγκεκριμένα, η παράνομη πτήση της Pegasus με κωδικό PGT 219 από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου προς την Κωνσταντινούπολη, που απογειώθηκε στις 11.09, ενώ αρχικά κατευθύνθηκε δυτικά εντός κατεχόμενης περιοχής, ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωση κατευθύνθηκε νότια και εισήλθε πάνω από τις ελεύθερες περιοχές από τη Βιομηχανική Αγλαντζιάς σε ύψος μικρότερο των 4.000 ποδών (1.300 μέτρων περίπου) για να προχωρήσει ανερχόμενο την πτήση του πάνω από το Πάρκο Αγλαντζιάς, το Φιλοξενία, για να φτάσει νότια από τα «φώτα Γαβριηλίδη» μέχρι σχεδόν το ύψος του υπουργείου Εξωτερικών και του Προεδρικού –πέρασε ελαφρά βορειότερα και σε ύψος 5.000 ποδών. Έκανε βόρεια στροφή και κατευθύνθηκε πάνω από το Μετόχι Κύκκου και πάνω από το υπουργείο Συγκοινωνιών. Από εκεί ανεβαίνοντας πλέον στα 7.000 πόδια, πέρασε πάνω από τα Ιπποδρόμια στον Άγιο Παύλο και μπήκε ξανά στην κατεχόμενη ζώνη για να περάσει πάνω από τον Πενταδάκτυλο και να κατευθυνθεί προς την Τουρκία.

Η διαμάχη μεταφέρεται στον ΟΗΕ Ουκρανία, ΗΠΑ, Καναδάς ψήφισαν κατά ρωσικής πρότασης-καταδίκης του Ναζισμού

 Ουκρανία, ΗΠΑ, Καναδάς ψήφισαν κατά ρωσικής πρότασης-καταδίκης του Ναζισμού
Ουάσινγκτον: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες πρόταση της Ρωσίας που καταδίκαζε τις προσπάθειες ηρωοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας και η άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους Ναζί.ΗΠΑ, Καναδάς και Ουκρανία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Russia Today, 115 χώρες ψήφισαν υπέρ, τρεις ψήφισαν κατά και 55 απείχαν -ανάμεσά τους και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα.Το κείμενο που αποτελούσε πρόταση της Ρωσίας εξέφραζε ανησυχία για την άνοδο ρατσιστικών εγκλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και την επιρροή που διαθέτουν κόμματα με εξτρεμιστικές απόψεις.Όπως αναφέρει η καναδική εφημερίδα National Post, εκτιμάται ότι η πρόταση της Ρωσίας συνδέεται με τις ρωσικές κατηγορίες για άνοδο των ακροδεξιών ομάδων στην Ουκρανία.