26 Νοεμβρίου 2014

ΜΟΝΙΜΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Μια καταπλέει στην Ελλάδα, μια ασκείται στην Τουρκία

http://www.marine.de/resource/resource/MzEzNTM4MmUzMzMyMmUzMTM1MzMyZTM2MzIzMDMwMzAzMDMwMzAzMDY4MzE2OTc4NmMzMDYxNzkyMDIwMjAyMDIw/SNMCMG2_220.jpg
Στο λιμάνι Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν από σήμερα Τετάρτη 26/11 ως και την Κυριακή 30/11 η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει προηγούμενα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina», μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, και ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Δύναμη καταπλέει στον Πειραιά για "προγραμματισμένη επίσκεψη", υπό τη διοίκηση του Αμερικανού υποναύαρχου, B. Williamson. Αποτελείται από το αμερικανικό «LEYTE GULF» (καταδρομικό, η ναυαρχίδα της Δύναμης), το ισπανικό «ALMIRANTE JUAN DE BORBON» (φρεγάτα) και το καναδικό «TORONTO» (φρεγάτα). Σημειώνεται ότι ο COS («Αρχιεπιστολεύς», τιμητικός τίτλος του υπαρχηγού) της Δύναμης είναι Ελληνας Πλοίαρχος του ΠΝ.

Το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης: Τις SNMG-1 και SNMG-2 και δύο Μόνιμες Αντιναρκικές Ναυτικές Δυνάμεις (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Groups), τις SNMCMG-1 και SNMCMG-2. Σύμφωνα με τα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα, οι Μόνιμες Ναυτικές του Δυνάμεις είναι στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας για να εκτελούν διάφορες υπηρεσίες, «από το να συμμετέχουν σε ασκήσεις έως να συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές (...) παρέχουν στο ΝΑΤΟ μια συνεχή ναυτική θαλάσσια ικανότητα για επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσεων και συγκρούσεων (...) παρέχουν μια ποικιλία από ναυτικές στρατιωτικές δυνατότητες σε εν εξελίξει αποστολές».

Στη SNMCMG-2 μετέχει και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ». Σημειωτέον από τις 21 ως τις 30 Νοέμβρη η SNMCMG-2 βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Σμύρνης, συμμετέχοντας στην ετήσια αντιναρκική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «NUSRET 14». Την άσκηση παρακολουθούν 17 παρατηρητές - αξιωματούχοι από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και η Βουλγαρία. Συνεχίζεται έτσι η συγκέντρωση στο Αιγαίο μάχιμων μονάδων από μια σειρά δυνάμεις, που εν μέσω κλιμακούμενων ενδοαστικών ανταγωνισμών, κάνει την όλη υπόθεση να μυρίζει μπαρούτι.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή με στέλεχος του στόλου και πλοίο στις δύο από τις τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η «φιλοξενία» ΝΑΤΟικών πλοίων στην Ελλάδα και οι απανωτές «συνεκπαιδεύσεις» ελληνικών μονάδων με αντίστοιχες ΝΑΤΟικές, σηματοδοτούν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», της βαθύτερης εμπλοκής στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με κινδύνους για το λαό.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ