Το τοπικό λαϊκό συμβούλιο και στα τρία καντόνια του δυτικού Κουρδιστάν (Jezire - Kobane - Efrin), γνωστού ως Rojava, δηλαδή Κουρδιστάν Συρίας, προέβη πρόσφατα σε νομοθετικές πράξεις επαναστατικού χαρακτήρα που παρόμοιές τους δεν συναντώνται σε αραβική ή μουσουλμανική χώρα.Θέτει τέλος στις καταπιεστικές πολιτικές που ώs σήμερα ορίζουν τη ζωή των γυναικών, προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους και περιορίζουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τα νομοθετήματα αναβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας με βάση τις δημοκρατικές αξίες αίροντας αδικία και καταπίεση.Η βασική αρχή και πεποίθηση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου είναι ότι μια ελεύθερη κοινωνία δεν υφίσταται χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών, οι οποίες ισότιμα συνεισφέρουν στην πρόοδο και ανάπτυξή της.


Χειραφέτηση και αγώνας

Παραθέτω κάποια καινοτόμα σημεία τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν την ειδοποιό διαφορά στη ζωή των γυναικών στο Κουρδιστάν: Απαγορεύεται ο γάμος πριν την ενηλικίωση (στα 18), ισότητα ανδρών-γυναικών στον χώρο εργασίας, κατάργηση της πολυγαμίας, δικαίωμα επιλογής (ή άρνησης) συζύγου, κατάργηση της προίκας, δικαίωμα επιμέλειας στην μητέρα των παιδιών έως την ηλικία των 15 ετών, ποινικοποίηση των πράξεων βίας κατά των γυναικών (εγκλήματα τιμής), απαλλαγή των γυναικών από αναχρονιστικές αντιλήψεις, έθιμα και παραδόσεις που απορρέουν από φυλή, θρησκεία κ.λπ., πλήρης άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών που αφορούν στην αναπαραγωγική υγεία (εξωσωματική γονιμοποίηση, αντισύλληψη) κ.λπ., ισότητα ανδρών-γυναικών στο δικαίωμα της κληρονομιάς, ισότητα ανδρών - γυναικών ενώπιον των δικαστηρίων.

Η χειραφέτηση της γυναίκας μέσα από το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο γίνεται πλέον εφικτή. Οι γυναίκες αποκτούν ρόλο, δυνατότητα συμμετοχής, συνδιαμόρφωσης των θεσμών στον πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό τομέα, κάτι που έχει θετική αντανάκλαση στη ζωή όλων των κατοίκων του Κουρδιστάν.Σήμερα, στις γραμμές των μονάδων λαϊκής προστασίας (ο στρατός των Κούρδων της Συρίας - YPG) συμμετέχουν 30% γυναίκες. Υποδιοικητής του στρατού αυτού είναι η στρατηγός Ναλίν Αφρινί, επικεφαλής του τάγματος των γυναικών YPJ. Η σαραντάχρονη ηρωίδα έχει υπό την εποπτεία της τουλάχιστον 6.000 πολύ καλά εκπαιδευμένες μαχήτριες και τουλάχιστον διακόσιους αξιωματικούς διαφόρων βαθμίδων.Σε πρόσφατη δήλωσή της, η Ναλίν λέει: Πολεμάμε στο πλευρό των ανδρών για την ελευθερία του λαού μας και της πολύπαθης γης μας. Θα κόψουμε κάθε χέρι που προσβάλλει την τιμή μας. Μέχρι την τελευταία αναπνοή μας, η αντίσταση θα είναι συνεχής και η νίκη βέβαιη!

Ώς τη νίκη

Σήμερα ο ισλαμικός φονταμενταλισμός βγαίνει από λήθαργο 1.400 χρόνων. Φέρνει στο προσκήνιο αναχρονιστικά όπλα. Εφαρμόζει τον νόμο της Σαρία και χρησιμοποιεί κάθε απάνθρωπη μέθοδο για την επικράτησή του στον σύγχρονο κόσμο: αποκεφαλισμούς, βιασμούς, εμπορία κοριτσιών. Κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την έξαρση της βίας έχουν βαθιές ρίζες: Η αποικιοκρατία από την εποχή του Ναπολέοντα, η συμφωνία Sykes - Picot του 1916 , η πτώση του οθωμανικού χαλιφάτου. Το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και στο μουσουλμανικό κόσμο ολοένα βαθαίνει...Η τεχνολογική υπεροχή, η κριτική επιστημονική σκέψη, η δημοκρατία του δυτικού κόσμου, αντιπαραβάλλεται με τον αναλφαβητισμό, τη φτώχεια, την ανυπαρξία δημοκρατίας και τον ισλαμικό ναρκισσισμό. Κοινός τόπος των ισλαμικών οργανώσεων είναι η πεποίθηση ότι το Ισλάμ είναι η λύση και η βίαιη απάντηση στην υπεροχή της Δύσης.

Το διακύβευμα της μάχης στο Κομπανί, ξεπερνά την "απλή" λογική της επικράτησης του ενός έναντι του άλλου στρατού. Αφορά ένα εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας σημείο του κόσμου που θεωρείται η "πύλη για τη Δύση" ή, κατά τον ISIS, η "πύλη στο Κακό".Αυτή τη μοναδική "στιγμή" της παγκόσμιας Ιστοριας, οι Κούρδοι επιχειρούν την αναγέννηση της κοινωνίας τους με σεβασμό στην πολιτιστική παράδοση και τα ιστορικά μνημεία χιλιάδων χρόνων της Μεσοποταμίας, ενώ παράλληλα κρατούν το βλέμμα στραμμένο σταθερά προς το αύριο, στην πρόοδο, στη Δημοκρατία, στην προστασία των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος. Το "φως αντιμάχεται το σκοτάδι"... Ο αγώνας δύσκολος και αιματηρός. Όμως, η μόνη "επιλογή" δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από τη ΝΙΚΗ!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
Μέλος Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ.)