26 Νοεμβρίου 2014

Ο Πούτιν υπέγραψε deoffshorization-Πώς επηρεάζεται η Κύπρος


Τί προνοεί αυτός ο νόμος;
Υπάρχουν δύο πρόνοιες οι οποίες κρίνονται ως πολύ σημαντικές και δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα.
- Φυσικά πρόσωπα
Ρώσοι κάτοικοι που διατηρούν εταιρείες εκτός Ρωσίας θα πληρώνουν στη χώρα τους φόρο 13%.
- Εταιρικός φόρος
Εταιρείες εκτός Ρωσίας θα πληρώνουν στη χώρα τους τη διαφορά που προκύπτει από το φορολογικό συντελεστή της χώρας που δραστηριοποιούνται με αυτόν της Ρωσίας.
- Στην περίπτωση της Κύπρου η διαφορά αυτή υπολογίζεται κοντά στο 20%.
- Σημειώνεται όμως ότι κυπριακές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που αποδεικνύουν ότι η πραγματική τους βάση (substance) για διεξαγωγή των εργασιών τους είναι η Κύπρος θα φορολογούνται μόνο με τον κυπριακό φόρο 12,5%.

Συνεπώς είναι σαφές ότι η Κύπρος επηρεάζεται από αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Σίγμα τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τον κλάδο των υπηρεσιών, είναι πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.  Ωστόσο μια πρώτη ανάγνωση της ρωσικής κίνησης, καταδεικνύει ότι υπάρχουν αρνητικά και θετικά. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο φυγής ρωσικών εταιρειών από το νησί μας. Στα θετικά, υπό τις περιστάσεις, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα της Κύπρου τα οποία μπορούν, αν τύχουν εκμετάλλευσης από τις κυπριακές αρχές να θέσουν τη χώρα μας σε καλύτερη θέση έναντι των χωρών ανταγωνιστών της.Η νομοθεσία έρχεται να επιβαρύνει την αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη μεγάλη υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρωσικά κεφάλαια.Σύμφωνα με γνώστες του όλου θέματος η επίμαχη νομοθεσία έχει δύο χαρακτηριστικά που μπορεί να αξιοποιήσει η Κύπρος.

- Η Κύπρος προσφέρει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται (π.χ ενοίκια γραφείων). Άρα εταιρείες ρωσικών συμφερόντων θα αναζητήσουν γραφεία και υπαλλήλους στην Κύπρο.

- Η νέα ρωσική νομοθεσία, εξαιρεί εταιρείες που δύνανται να αποδείξουν ότι ο κύκλος εργασιών τους βρίσκεται στη χώρα που δραστηριοποιούνται. (π.χ στην Κύπρο)
Αυτό μπορεί να ωθήσει εταιρείες στη δημιουργία μόνιμης βάσης στο νησί.

Στα θετικά εκτιμάται και το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες χαλαρώσεις κατά τα πρώτα δύο χρόνια που θα τεθεί σε ισχύ η νέα ρωσική νομοθεσία.