26 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ενισχύει την πολεμική δράση της με χρήση και των «Battlegroups»

Στιγμιότυπο από πρόσφατη εκπαίδευση της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, ενταγμένης στο «battlegroup» της ΕΕ HELBROC
Την ενίσχυση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΕΕ, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, εξετάζουν οι αρμόδιοι παράγοντες της λυκοσυμμαχίας. Ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα, η καλύτερη «αξιοποίηση» των λεγόμενων «battlegroups», των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, άλλο ένα μέτωπο, όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί βασικό ρόλο, επιχειρώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων του εγχώριου κεφαλαίου, άλλωστε, νέος πρόεδρος της ΣΕ της ΕΕ εκλέχτηκε πρόσφατα ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Η επιδίωξη ανάληψης του συγκεκριμένου πόστου από ελληνικής πλευράς δεν ήταν τυχαία, καθώς η ΣΕ της ΕΕ αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών. Κύρια αποστολή της, να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων. Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η εκλογή Κωσταράκου αναμένεται να επικυρωθεί το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Καθήκοντα αναλαμβάνει το Νοέμβρη του 2015 για τριετή θητεία. Ο ίδιος, εξάλλου, εκφράζοντας βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης, είχε διεκδικήσει νωρίτερα και την προεδρία της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου τελικά εκλέχτηκε Τσέχος στρατιωτικός.
«Καταμερισμός» στη βάση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
 
Απ' όσα έχουν διαρρεύσει, φαίνεται ότι έγινε ένας «επιμερισμός» αρμοδιοτήτων: Στο ΝΑΤΟ, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Ρωσία και τους σχεδιασμούς του για ενισχυμένη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, εκλέχτηκε πρόεδρος ακριβώς από χώρα της περιοχής. Στην ΕΕ, με το βλέμμα στις εντεινόμενες αντιθέσεις στη Μέση Ανατολή και το «ανοιχτό μέτωπο» και με τους «τζιχαντιστές», επιλέχτηκε πρόεδρος από χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, «γειτονική» στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.Σε κάθε περίπτωση, ο νεοεκλεγμένος Τσέχος πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ φέρεται να ζήτησε ήδη στενή συνεργασία από τον νεοεκλεγμένο Ελληνα ομόλογό του της ΣΕ της ΕΕ, και όλα δείχνουν πως θα την έχει.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη θητεία της νέας ΣΕ της ΕΕ είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μπαίνει πλέον προς απάντηση το ερώτημα: «Χρησιμοποιούμε τα battlegroups ή όχι;». Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι σήμερα στην ΕΕ άλλα κράτη - μέλη απαντούν καταφατικά κι άλλα όχι, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.Πάντως, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (έδρα η Νέα Σάντα Κιλκίς), ενταγμένη στο ευρωενωσιακό battlegroup HELBROC (ή και Balkan Battlegroup, συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία), είναι «πανέτοιμη, οργανωμένη, "κομπλέ", πιστοποιημένη ως προς τις δυνατότητές της, παρουσίαση των οποίων έγινε στις Βρυξέλλες»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ