25 Απριλίου 2014

Από τον Εύξεινο στον Ειρηνικό


Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Ρωσία συγκαταλεγόταν στις Δυνάμεις του Ειρηνικού που ανησυχούν από την ενδυνάμωση της Κίνας, που θα μπορούσε να απειλήσει ζωτικά ρωσικά συμφέροντα στην Ασία.Σήμερα, ο Ομπάμα, στην πρώτη μετά από δεκαοκτώ χρόνια επίσημη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ στην Ιαπωνία δεν οφείλει μόνον να εξισορροπήσει την οικονομική εμπορική αλληλεξάρτηση Ουάσιγκτον-Πεκίνου με την εγγύηση της ασφάλειας των υπόλοιπων χωρών, αλλά να λάβει σοβαρά υπόψη τις μεγάλες ανατροπές που θα φέρει η με αμερικανική ευθύνη επιτάχυνση της προσέγγισης Ρωσίας-Κίνας.Η ολομέτωπη επίθεση στην Ρωσία με στόχο όχι μόνον την επιρροή της στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και την ενεργειακή της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προσέγγιση με την Κίνα.

Σεργκέι Λαβρόφ: ο Ταλεϊράνδος της ρωσικής διπλωματίας

Είναι από τους λίγους πολιτικούς που ενώ υπηρέτησαν τη Σοβιετική Ενωση και τον Μπορίς Γέλτσιν... επιβίωσαν και επί Πούτιν
Σεργκέι Λαβρόφ: ο Ταλεϊράνδος της ρωσικής διπλωματίας
Ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία είναι ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της γενιάς του. Υπουργός Εξωτερικών του Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2004, ο Σεργκέι Λαβρόφ ενσαρκώνει την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Ηδη κάποιοι αναλυτές, όπως πρόσφατα η Ιζαμπέλ Λασέρ στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», μιλούν ακόμη και για έναν σύγχρονο Ρώσο Ταλεϊράνδο. Στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Λαβρόφ έκανε το «θαύμα» του προσφέροντας στις ΗΠΑ μια συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων η οποία απέτρεψε την αεροπορική επίθεση και ενίσχυσε τη Δαμασκό. Στο Ιράν η Ρωσία ήταν μία από τις έξι δυνάμεις που απέσπασαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στον χώρο της πρώην ΕΣΣΔ αποκατέστησε την επιρροή που είχε απολέσει το Κρεμλίνο.

Χορογραφία κλιμάκωσης

Σαν χορογραφία ή σαν παρτιτούρα που αν τις έχεις στα χέρια σου σου επιτρέπουν να ξέρεις τις επόμενες κινήσεις και ήχους φαίνεται να εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία:
Αμοιβαία επίδειξη πολιτικής ορθότητας στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να ερμηνεύουν από την πρώτη στιγμή διαμετρικά αντίθετα τα όσα υπέγραψαν. Οι ΗΠΑ να εννοούν υποταγή των εξεγερθέντων στο Κίεβο και η Ρωσία να εννοεί τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης κοινής αποδοχής.
Αμερικανική προτροπή αν όχι διαταγή προς το Κίεβο να καταστείλει βίαια την εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία εν πλήρει επιγνώσει της στρατιωτικής του ανεπάρκειας αλλά και με προεξοφλημένη τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή-εισβολή.
Η χορογραφία-παρτιτούρα σταματά εδώ, γιατί στο επόμενο κεφάλαιο η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων ανήκει στη σφαίρα του βλέποντας και κάνοντας: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για κυρώσεις που θα πλήξουν ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα σε μια κρίσιμη για την Ευρωζώνη συγκυρία;

Αρμένιοι και άλλοι μειονοτικοί νιώθουν παρείσακτοι στην Τουρκία Σύμφωνα με απόψεις από συνέδριο με θέμα την γενοκτονία


Αρμένιοι και άλλοι μειονοτικοί νιώθουν παρείσακτοι στην Τουρκία
Στην σημερινή Τουρκία οι αρμενικής καταγωγής πολίτες, καθώς και πολλοί μειονοτικοί, ιδίως όσοι ανήκουν σε μη μουσουλμανικές και δη μη σουνιτικές κοινότητες, αισθάνονται και σήμερα «παρείσακτοι». Σε αυτό το συμπέρασμα συμφώνησαν οι περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες και διανοητές που συμμετείχαν σε συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τη Γενοκτονία», το οποίο διεξήχθη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη φετινή ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.  

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Τι πρέπει να προσέξει ο Γιώργος Καλαντζής

Την πόλη μας επισκέπτεται σήμερα 11 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουν να μεθοδεύονται λύσεις για θέματα μείζονος σημασίας για την μουσουλμανική μειονότητα. Αναγκαίες κρίνονται οι εξής δράσεις: 1. Ποιοτική αναβάθμιση του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής –του μοναδικού ισλαμικού ιδρύματος στην Ελλάδα με δημόσιο χαρακτήρα, καθώς και παροχή δωρεάν δημόσιας παιδείας στους μαθητές, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν 400 ευρώ ετησίως, ποσό που ωστόσο αντιστοιχεί μόνο 6 βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. 3. Μεταφορά του ιεροσπουδαστηρίου Εχινού που ιδρύθηκε στο 1952 σε δημόσιο κτήριο στην Ξάνθη, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία του. 4. Δημιουργία νέου παραρτήματος σχολικών αιθουσών για το µειονοτικό γυµνάσιο - λύκειο Κοµοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, το οποίο μάλιστα διαθέτει 700 μαθητές και μόνο 11 μόνιμους και 8 μετακλητούς μουσουλμάνους καθηγητές. 5. Αντιμετώπιση των κοράν κουρουσού, των γνωστών κατηχητικών για μικρά παιδιά του ψευτομουφτή, που ασχολούνται με την απαγγελία κι απομνημόνευση του κορανίου, αλλά και με την ανάγνωση και παροχή γνώσεων για τον προφήτη Μωάμεθ και το Ισλάμ. Ο γενικός γραμματέας έχει προβεί ήδη σε αλλαγή του συνόλου των εισακτέων και του τρόπου εισαγωγής των μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι δεν θα παρακολουθούν πλέον το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στη σημερινή έκδοση του"X"

Πηγή: http://xronos.gr/detail.php?ID=92503
http://xronos.gr/upload/iblock/c12/kalantzis.jpg
Την πόλη μας επισκέπτεται σήμερα 11 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουν να μεθοδεύονται λύσεις για θέματα μείζονος σημασίας για την μουσουλμανική μειονότητα. Αναγκαίες κρίνονται οι εξής δράσεις:
1. Ποιοτική αναβάθμιση του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής –του μοναδικού ισλαμικού ιδρύματος στην Ελλάδα με δημόσιο χαρακτήρα, καθώς και παροχή δωρεάν δημόσιας παιδείας στους μαθητές, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν 400 ευρώ ετησίως, ποσό που ωστόσο αντιστοιχεί μόνο 6 βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ Η πραγματική προσφορά της Σαμπιχά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη -Μετά το πρωτοφανές επεισόδιο αποκλεισμού – ξωπετάγματος από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της ακτιβίστριας μουσουλμάνας Ρομά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, γνωστή για την προσφορά της στους Έλληνες Ρομά της Θράκης που εκπροσωπεί, πρόσφερε και μια σημαντική υπηρεσία στην Ελλάδα που αγαπά κι’ ας την πληγώνει.Παρά την λύπη, το ξάφνιασμα και την οργή της, δια της αστραπιαίας συμμετοχής και καρατόμησής της με συνοπτικές διαδικασίες, η κ. Σαμπιχά, συνέβαλε στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί πόσο επικίνδυνη για την πατρίδα μας θα ήταν μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.Ήταν, βέβαια, γνωστό ότι στα εθνικά θέματα οι άνθρωποι κινούνται μεταξύ τρικυμίας εν κρανίω, αμφισβήτησης των Συνθηκών και σκόπιμης άγνοιας των εθνικών θεμάτων.

Έχει ...μπαλίτσα το Σάββατο

http://www.thepressproject.gr/photos/596x300/sabixa1398169656.jpg  Η γραφή προδίδει τον ειδικό συνεργάτη μέσω φράσεων κλειδιών που χρησιμοποιεί σε άλλα κείμενα του, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να αναλωθούμε σε αυτά. Η Θράκη ως γεωγραφική ενότητα συνιστά ένα ρευστό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα της.Κατά συνέπεια το να επικεντρώνεται ο καθείς μόνο στην σχέση Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής με το  Ελληνικό κράτος, την Ελληνική Πολιτεία και τον Ντόπιο πληθυσμό- που αποτελεί την μία παράμετρο του ζητήματος- παράγει λανθασμένες πολιτικές.

«Απάντηση» στην απειλή εθνικού ακρωτηριασμού

Μενέλαος ΤασιόπουλοςΑμέσως μετά τις διπλές κάλπες του Μαΐου ο πρωθυπουργός, ασχέτως αποτελέσματος, θα πρέπει να ενσκήψει στα ζητήματα εθνικής εσωτερικής ασφαλείας και στην οργάνωση των δομών εκείνων που θα θωρακίσουν τη χώρα από ξένες επιβουλές. Ο κ. Σαμαράς οφείλει να οργανώσει μια πολύ σημαντική task force αποκλειστικά ελληνικής εποπτείας, με την αξιοποίηση Ελλήνων και ξένων έμπειρων ειδικών για την οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ή την πλήρη αναδιοργάνωση της ΕΥΠ και των υπηρεσιών ασφαλείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι ώστε να δοθούν εγγυημένες λύσεις στη δραστηριότητα ξένων μυστικών υπηρεσιών, ειδικά της Τουρκίας στη Θράκη, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» το δόλωμα της Αγκυρας!

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας επιβεβαιώνουν τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος διαμαρτυρίας: Συλλογή ψήφων από οποιαδήποτε δεξαμενή, αδιαφορία για τη ζημιά σε υπέρτερα εθνικά συμφέροντα και αδυναμία χειρισμού κρίσεων.Είτε αντιμετωπίζουμε το θέμα της μειονότητας ως αμιγώς εσωτερικό, αφού πρόκειται για Ελληνες πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος, είτε λαμβάνουμε υπόψη και τη διπλωματική χροιά, βάσει των συνθηκών και του «ενδιαφέροντος» της Τουρκίας, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει. Είναι αδιανόητο να αποπέμπει την υποψήφια που είχε μόλις επιλέξει, επειδή κατήγγειλε τη διείσδυση και τις πιέσεις του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη.

Η ουκρανική κρίση και τα λάθη της Ευρ. Ενωσης

Σπύρος ΛίτσαςΔύο είναι οι κομβικές στιγμές για τη ρωσική μετασοβιετική εξωτερική πολιτική. Πρώτον, η ρωσογεωργιανή κρίση. Οταν πια η Δύση συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για ένα ελεγχόμενο πλήγμα εναντίον της γεωργιανής πρωτεύουσας, ήταν πολύ αργά. Ο Σαακασβίλι έτρωγε αμήχανα on camera τη γραβάτα του, τα ρωσικά άρματα μάχης διέσχιζαν τη γεωργιανή μεθόριο με περισσή άνεση και τα δυτικά think tanks αλλά και οι διπλωμάτες έβλεπαν να πραγματώνεται ταχύτατα η ρωσική πολιτική ελέγχου των περιοχών που η Μόσχα έχει ορίσει ως ζώνες πρωτογενούς συμφέροντος. 

Δεν πρόκειται περί ενός νέου Ψυχρού Πολέμου MARTIN KETTLE / THE GUARDIAN

Ενοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές σε οδόφραγμα, στην πόλη Σλαβιάνσκ. Πέντε ομοϊδεάτες τους σκοτώθηκαν χθες από πυρά Ουκρανών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου, στα περίχωρα της πόλης, στην Ανατολική Ουκρανία.«Τα σχέδια είναι άχρηστα, ο σχεδιασμός όμως είναι το παν», είχε παρατηρήσει ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ ύστερα από χρόνια στρατιωτικής και πολιτικής εμπειρίας. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη στρατηγική. Εάν η στρατηγική αφορά απλώς την επίτευξη ενός προκαθορισμένου στόχου, τότε η πρακτική χρησιμότητά της είναι μικρή στον απρόβλεπτο πραγματικό κόσμο. Εάν, ωστόσο, αποτελεί την ικανότητα να ενεργεί κανείς μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου ανακύπτουν διάφοροι επιτεύξιμοι στόχοι, τότε μπορεί να καθορίσει ζητήματα ζωής και θανάτου.

Το παν-ρωσικό όραμα του Πούτιν Γράφει ο Κρίστιαν Λόου σε ανάλυση για το πρακτορείο Reuters

Το παν-ρωσικό όραμα του Πούτιν
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να κάνει μεγάλη υπομονή για την επίτευξη του τελικού στόχου του στην Ουκρανία. Και αυτός ο στόχος φαίνεται πως είναι να επανενώσει μία ημέρα τους ρωσόφωνους λαούς, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν εντός των συνόρων της Ουκρανίας, σε μια κοινή πατρίδα», γράφει ο Κρίστιαν Λόου σε ανάλυση για το πρακτορείο Reuters.
«Ως μετρ της τακτικής, ο Πούτιν ξέρει ότι αν πιέσει πάρα πολύ γρήγορα για να επιτευχθεί αυτή η φιλοδοξία μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη Ρωσία - όπως αποδεικνύεται από την δυτική απειλή σκληρών κυρώσεων και από την προοπτική της Ευρώπης να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι επίσημοι στόχοι του Κρεμλίνου στην Ουκρανία είναι περιορισμένοι: η προστασία της ασφάλειας της ίδιας της Ρωσίας, η αναχαίτιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ, και η βοήθεια προς τους Ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας σε περίπτωση που απειληθούν με διώξεις. Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει σχέδια για στρατιωτική εισβολή», προσθέτει ο Λόου.

Διαφορετικού πνεύματος μηνύματα Ομπάμα, Ολάντ για γενοκτονία Αρμενίων

Στη γραπτή δήλωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρει σε κανένα σημείο τη λέξη «γενοκτονία», και αποφεύγεται η απευθείας αναφορά στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, ως «μία πρόοδο» που όμως δεν αρκεί χαρακτήρισε τα συλλυπητήρια Ερντογάν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.Μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση των εγκλημάτων σε βάρος των Αρμενίων το 1915-17 ζήτησε την Πέμπτη του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μέσω με τη γραπτή δήλωση του Λευκού Οίκου ωστόσο να μην αναφέρει σε κανένα σημείο τη λέξη «γενοκτονία», προτιμώντας τη λέξη «σφαγή», και αποφεύγοντας να απευθυνθεί απευθείας στην Τουρκία.

Τουρκοκύπριοι κομμουνιστές

Τι αποκαλύπτει περαιτέρω έρευνα στο Βρετανικό Κρατικό Αρχείο
Η δολοφονία του Ντερβίς Καβάζογλου και η σχεδιαζόμενη δολοφονία του Ιχσάν Αλί


Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Στις 5 Αυγούστου 1965, δύο Τουρκοκύπριοι κομμουνιστές, ο Νουρετίν Σεφέρογλου και ο Ιμπραήμ Χασάν Αζίζ, εξέδωσαν ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο εξ ονόματος του τ/κ «Πατριωτικού Μετώπου», δηλώνοντας ότι η έκθεση του Γκάλο Πλάζα προσέφερε τη βάση για μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα της Κύπρου και προσέθεσαν ότι οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός των Η.Ε. θα ήταν επιζήμια τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους Έλληνες και δεν υπήρχε άλλος τρόπος για ειρήνευση στο νησί.Απέρριψαν έντονα τις πολιτικές Ντενκτάς και είπαν ότι «οι κοινότητές μας βαρέθηκαν το “ταξίμ” (διχοτόμηση) και “ομοσπονδοποίηση” και πως “ήταν αδύνατη η συμβίωση”. Είπαν, επίσης, ότι ολοένα και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειπαν τους θυλάκους και δούλευαν πλάι στους Έλληνες και ήσαν ευχαριστημένοι» (Έκθεση 3-10 Αυγούστου 1965).