16 Νοεμβρίου 2013

Ο Νοέμβριος του Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα Τρία. Ο Νοέμβριος του… Του Γιώργου Πήττα

anastasiadis cyprus-thumb-medium
Ο χρόνος είναι μία έννοια τεχνητή –συγκλίνουν πια φυσικοί και στοχαστές. 
Αν κάποιος μπορούσε να σταθεί σε μία γωνιά έξω από το σύμπαν, θα έβλεπε όλες τις φάσεις τις ζωής του σαν σταματημένα στην αιωνιότητα καρέ, χωρίς χθες σήμερα και αύριο.
Το διάβαζα τις προάλλες αυτό κάπου, σε ένα εξαιρετικά καλογραμμένο άρθρο εκλαϊκευμένης επιστήμης και από τη μια μεριά μου προκαλούσε μέθη για τα πόσα δεν ξέρουμε και δεν καταλαβαίνουμε αλλά, από την άλλη, ταυτόχρονα με έκανε να νιώθω έντονα το συγκεκριμένο σταματημένο καρέ στο οποίο η ζωή μου έχει κάνει pause. Και δεν έχει καθαρή εικόνα αυτό το καρέ.Είναι γκρίζο με κόκκο διάστικτο και έντονο τόσο, που το αποτυπωμένο στιγμιότυπο είναι θολό και χυμένο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πλατεία Ελευθερίας ή Πλατεία Γενοκτονίας

Σπάνια ένας τόπος, όσο η παλιά Πλατεία Ολύμπου της Θεσσαλονίκης (που μετονομάστηκε το 1908 σε Πλατεία Ελευθερίας), συνδέει τόσο διαφορετικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η οικουμενική αντίληψη, η έννοια του πολίτη και η προσπάθεια μετεξέλιξης της κοινής κοινωνίας σε κράτος δικαίου θα συντριβούν εδώ από τον ακραίο μιλιταριστικό εθνικισμό.
Πάνω, η Πλατεία Ελευθερίας το 1908 με συγκέντρωση των Νεότουρκων. Κάτω, παλαιότερες όψεις της ίδιας πλατείας, όταν ονομαζόταν Πλατεία Ολύμπου
Πάνω, η Πλατεία Ελευθερίας το 1908 με συγκέντρωση των Νεότουρκων. Κάτω, παλαιότερες όψεις της ίδιας πλατείας, όταν ονομαζόταν Πλατεία Ολύμπου Οτι σ' αυτή την πλατεία μια ομάδα εθνικιστών αξιωματικών του οθωμανικού στρατού άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, απ' όπου ελεύθεροι και κυρίαρχοι πια οι εθνικισμοί θα ξεχυθούν κατασπαράζοντας λαούς και έθνη. Οτι πίσω από τη σημερινή μορφή της πλατείας υπάρχει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, οι Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής, η Μικρασιατική Καταστροφή. Οτι τα πρώτα σπέρματα του ναζισμού, στη νεοτουρκική του πρωτόλεια εκδοχή, θα εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη μετά το κίνημα του 1908.

«ΑΝΙΕΡΗ» ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Colpo grosso της Αγκελα Μέρκελ με τον Μάρτιν Σουλτς

Κύριοι, αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και έμπιστός μου στις Βρυξέλλες, φέρεται να λέει η Μέρκελ προς τους Ολάντ και Βαν Ρομπάι, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Σουλτς.
Κύριοι, αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και έμπιστός μου στις Βρυξέλλες, φέρεται να λέει η Μέρκελ προς τους Ολάντ και Βαν Ρομπάι, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Σουλτς.
Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Με το SPD, η Μέρκελ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή στην Ευρώπη». Αυτός ήταν ο τίτλος της ανάλυσης η οποία δημοσιεύτηκε στη βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel στις 28 Οκτωβρίου και, ανάμεσα στα άλλα, αποκάλυψε ένα σχέδιο της καγκελαρίου που, σήμερα πλέον, δεν είναι τόσο κρυφό: να στηρίξει η καγκελάριος τον πολιτικό της αντίπαλο και νυν πρόεδρο της Ευρωβουλής, τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, στην προσπάθειά του να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Θέλουν τζαμί και την Αγια Σοφιά

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εισηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, διευρύνοντας την ατζέντα των κοινωνικών και θρησκευτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Θέλουν τζαμί και την Αγια Σοφιά«Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, κατα τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιπαράθεση Τουρκίας - Ν. Ν. Ουαλίας για την αναγνώριση γενοκτονιών

http://www.e-typos.com/content/kalipoli.jpg
Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας τις απειλές του προέδρου του Κοινοβουλίου της Τουρκίας Σεμίλ Τσισέκ ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί σε βουλευτές της πολιτείας να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015. Κι αυτό μετά την απόφασή του κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, τον περασμένο Μάιο, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο κ. Οφάρελ με γραπτή του ανακοίνωση χαρακτήρισε καταδικαστέα την δήλωση αυτή και κάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους να μην χρησιμοποιήσουν τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της Καλλίπολης για δικούς τους πολιτικούς λόγους. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε πως φθάνει στην Αυστραλία και μάλιστα θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε αίθουσα της ομοσπονδιακής Βουλής, ο Αμερικανός καθηγητής Τζάστιν Μακάρθι που είναι αρνητής της γενοκτονίας των Αρμενίων και λέει πως πρόκειται για ψέματα.

Κοινή εμφάνιση Ερντογάν - προέδρου των Κούρδων του Ιράκ υπέρ «τουρκο-κουρδικής φιλίας»

http://www.diyarnews.org/images/haberler/erdoganin_diyarbakir_ziyareti_hep_sancili_gecti_h3600.jpg
"Μπαρζανί, μήπως θα είσαι υποψήφιος του AKP στο Ντιγιάρμπακιρ;", 
 Η επίσκεψη Μπαρζανί  στο Ντιγιάρμπακιρ είναι η πρώτη του επικεφαλής της ιρακινής κουρδικής κοινότητας στην Τουρκία εδώ και χρόνια Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την κουρδική κοινότητα να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία -το μεγάλο στοίχημα της Αγκυρας για επίλυση του Κουρδικού- εμφανιζόμενος από κοινού με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ντιγιάρμπακιρ.
Κοινή εμφάνιση Ερντογάν - προέδρου των Κούρδων του Ιράκ υπέρ «τουρκο-κουρδικής φιλίας»Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας του Ιράκ επισκέπτεται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες την Τουρκία, την ώρα που ο συριακός εμφύλιος - και η ενίσχυση της αυτονομίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία - περιπλέκει το σχέδιο του Ερντογάν για την ειρηνευτική συμφωνία.

Δείγμα Πολιτικού Πολιτισμού Οικότροφων Σχολής Καραμπελιά

Réseau Voltaire
<span lang='fr'>Réseau Voltaire</span>Η προσωπική ταύτιση με έναν χώρο την ώρα που δεν είσαι ο κατά τον Νόμο Ιδιοκτήτης στην Ελληνική Νοοτροπία και Συμπεριφορά θεωρείται ως αλαζονεία και κατά συνέπεια ως Ύβρι. Το να λέγει κανείς διαρκώς για τον ίδιο τον εαυτό του και να δίνει υποσχέσεις και τα ξένα να τα παρουσιάζει για δικά του, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αλαζονείας κατέγραψε ο  Αριστοτέλης..Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων . Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του  συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους και στο δίκαιο το οποίο επέβαλλε όρια στην ανθρώπινη συμπεριφορά  θεωρούνταν ότι διέπραττε «ὕβριν».Εναν ακόμη όρο  που γέννησε ο Ελληνικός Πολιτικός Πολιτισμός είναι  και ο Πολιτικός Πολιτισμός.Ο όρος  πολιτικός ορίζεται  με την έννοια των ιδεών και ως  πολιτισμός με την έννοια της αισθητικής και της καλλιέργειας.

Οι ΗΠΑ υπονομεύουν έρευνα για εμπλοκή Μπλερ στην εισβολή στο Ιράκ

Εκθεση θα απαντήσει στο αν ο πρώην πρωθυπουργός είπε εν γνώσει του ψέματα
Οι ΗΠΑ υπονομεύουν έρευνα για εμπλοκή Μπλερ στην εισβολή στο Ιράκ
Άκρως παρεμβατική εμφανίζεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο ζήτημα της έκθεσης της Επιτροπής Τσίλκοτ (Chilcot Inquiry) που διερευνά εδώ και τέσσερα χρόνια την εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας και το ρόλο του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπονομεύει την αξιοπιστία και την δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής. «Αγκάθι» ΄αίνεται ότι είναι οι κατ' ιδίαν συνομιλίες του Μπλερ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Κόλαση το πολιτικό σκηνικό: «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα»

Αntinews/Μετακινήσεις προσώπων θα υπάρξουν σε όλο το φάσμα του πολιτικού μας συστήματος.Το γεγονός πώς η Ελληνική Κοινωνία δεν διαθέτει στον ελάχιστο βαθμό κουλτούρα συνεργασίας καθιστά εκ νέου αναγκαία την επιβολή του διπολισμού Δομικά στοιχεία του Διπολισμού ως κατεγράφησαν και απο την τελευταία συζήτηση της πρότασης μομφής-δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης :

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/11/Constantine1.jpg
-Η χρήση του τεκμηρίου της Ελληνικότητας .Αλληλοκαταγγελίες για "μειοδοσίες, εκπτώσεις και προδοσίες" 

 - Η Αδυναμία  του πολιτικού μας συστήματος να αντιληφθεί την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Η αδυναμία αυτή γίνεται μεγαλύτερη καθώς έχουν καταρρεύσει οι "καθαρές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές"  και τα όποια εργαλεία που επέτρεπαν την άσκηση πολιτικής ελέγχου στην Κοινωνία

 - Η Κατάρρευση της "κρατικής γραφειοκρατίας "  η οποία είχε επιτρέψει στα Κόμματα να να αντλούν δύναμη μέσα απο την σύζευξη, πλοκή και διαπλοκή με συγκεκριμένες  οικονομικές και κοινωνικές ελίτ κα . Τα Κόμματα σήμερα δεν δύνανται να ασκήσουν  τον ρόλο τους ως εντολοδόχοι και ελέγχοντες την κρατική εξουσία

Εικονική ανάρρωση

http://www.washingtonpost.com/rf/image_606w/2010-2019/WashingtonPost/2010/11/17/Business/Advance/Images/PHO-10Nov17-270490.jpg
Η Ιρλανδία εκτός Μνημονίου και προσεχώς εντός αγορών παρά το γεγονός ότι το βήμα αυτό δεν στηρίζεται σε ουσιαστική βελτίωση της χώρας όπως πιστοποιούν οι δείκτες. Απλά για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η είσοδος και η έξοδος από τον μηχανισμό διάσωσης είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ζήτημα πολιτικής βούλησης: Το Δουβλίνο παίρνει ένα εικονικό πιστοποιητικό αποθεραπείας, όπως εικονικά βρίσκεται εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων η Μαδρίτη.

Επίκαιρες σκέψεις

http://kinisigoneon.files.wordpress.com/2011/11/ceb3ceb9cf8ecf81ceb3cebfcf82-cebaceb7cf81cf8dcebacebfcf85.jpg?w=570Δεν μπορώ να ξέρω ποιες σκέψεις γεννώνται στο μυαλό του ενός ή του άλλου τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, αλλά δεν έχω πρόβλημα να σας αποκαλύψω τις δικές μου. Που φυσικά διαμορφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και στέριωσαν με τις εμπειρίες της μνημονιακής περιόδου. Γιατί πολλά άλλαξαν στον τόπο μας, αλλά εμείς σε κάποια πράγματα μείναμε ίδιοι. Με την ίδια ευκολία που αποθεώνουμε, με την ίδια ευκολία σπεύδουμε να απαξιώσουμε και να κατηγορήσουμε.Θυμάστε οι παλιότεροι τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια; Δεν βρίσκαμε λόγια για να υμνήσουμε το αντιστασιακό κατόρθωμα των παιδιών, που είχαν το θάρρος και την αποκοτιά να αναμετρηθούν με τη χούντα. Τους το χρωστούσαμε, άλλωστε. Να μην ξεχνάμε ότι έσωσαν και την τιμή ενός λαού, που ακόμη και τη στιγμή που τον καλούσαν κοντά τους επέλεξε να τους «συμπαρασταθεί» από την ασφάλεια του σπιτιού του.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROSTAT Η Γαλλία σε ύφεση και η Γερμανία επιβραδύνει...

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε η ανακοίνωση της Eurostat για συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που τα νέα είναι δυσοίωνα και από τον πυρήνα της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Συναγερμός σήμανε για την κυβέρνηση Ολάντ, καθώς η γαλλική οικονομία βυθίστηκε ξανά σε ύφεση. Καμπανάκι όμως αποτελεί και για τη Μέρκελ η επιβράδυνση της γερμανικής... ατμομηχανής Συναγερμός σήμανε για την κυβέρνηση Ολάντ, καθώς η γαλλική οικονομία βυθίστηκε ξανά σε ύφεση. Καμπανάκι όμως αποτελεί και για τη Μέρκελ η επιβράδυνση της γερμανικής... ατμομηχανής
Οπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 0,3% το αμέσως προηγούμενο, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση να σημειωθεί συρρίκνωση κατά 0,4%. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μικρότερη συρρίκνωση, της τάξεως του 0,3%.

Από την Αριστερά της διανόησης, σε αυτή του «πνεύματος»

http://www.newsit.gr/files/Image/2013/11/12/resized/makri_533_355.jpg
Το ραδιόφωνο στο τέρμα. Τετάρτη απόγευμα οδηγώντας στο ψιλόβροχο κάπου στη Μεταμόρφωση. Τα τραγούδια γνωστά. «Ρόζα Λούξενμπουργκ», «Άννα μην κλαις» και άλλα «κοσμήματα». Ποίηση Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Βολφ Μπίρμαν ή Ναζίμ Χικμέτ. Πιο κάτω οι Έλληνες μεγάλοι ποιητές. Ο Γιάννης Ρίτσος. Ο «πολιτικός» Μάνος Ελευθερίου. Ο Φώντας Λάδης κατά του φασισμού. Οι σκέψεις ανάμεικτες. Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος έγραφε τα «πολιτικά», όταν ο Θεοδωράκης γέμιζε τα στάδια, από δίπλα είχαν μεγάλες μορφές του πνεύματος και της Αριστεράς να τους υποστηρίζουν στιχουργικά και πνευματικά στη δουλειά τους.Διανοητές που ακόμα κι αν διαφωνούσες πολιτικά μαζί τους, αναγκαζόσουν να τους σεβαστείς και γιατί όχι; Να τους θαυμάσεις.

Ο Καντάφι προμήθευε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» με όπλα

Ο Καντάφι προμήθευε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» με όπλα
Η CIA αποχαρακτήρισε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, προμήθευε τη « Μουσουλμανική Αδελφότητα» με όπλα - μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Αυτό συνέβαινε κυρίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ανουάρ Σαντάτ (1970 - 1981).Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι ο Καντάφι προσπάθησε να αποσπάσει την υποστήριξη των αραβικών χωρών και να υποκινήσει την ανατροπή του Σαντάτ από το αξίωμα του Προέδρου της Αιγύπτου.Οι επαφές με τη « Μουσουλμανική Αδελφότητα» διακόπηκαν μετά τη δολοφονία του Σαντάτ.Ο Καντάφι είχε δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα με τη σύναψη της ισραηλινο-αιγυπτιακής συνθήκης ειρήνης, το 1979.Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/

Βενιζέλος: Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής Ανακοίνωσε την πρόθεσή του με έγγραφο στη Βουλή


Βενιζέλος: Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής ΠολιτικήςΤην πρόθεσή του να προχωρήσει στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο αμέσως προσεχές μέλλον ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. «Με στόχο την πλήρη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον, προκειμένου να τεθούν υπόψη των συμμετεχόντων, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τυχόν νεότερες εξελίξεις σε εθνικά μας θέματα ή σε άλλα που αφορούν τον ευρύτερο περίγυρό μας» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Το δολάριο θα παραμείνει κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

http://www.capital.gr/thumbnail.ashx?url=/images/top_article_images/477A23D7-2AA3-443F-AB27-521B0EE74A2A.jpg&width=650&height=312&x1=0&x2=800&y1=153&y2=538
Το αμερικανικό δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την διασταλτική πολιτική της Fed, σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America - Merrill Lynch. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, οι παράγοντες-κλειδιά που καθιστούν ένα νόμισμα παγκόσμιο αποθεματικό μέσο, είναι το μέγεθος της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών που αντιπροσωπεύει. Ως πιθανές απειλές για τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος προσδιορίζουν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Τα νεο-οθωμανικά σύνδρομα

http://radorecdn.bobiler.org/upload/photographs/25193928984.jpgΚαι ο χρόνος στον οποίο έγινε και ο τόνος της ιταμής δηλώσεως Ερντογάν για την Κύπρο, προδίδουν τις πραγματικές προθέσεις και τις στρατηγικές στοχοθεσίες της Άγκυρας. Αλλά ταυτόχρονα πιστοποιούν και την αδυσώπητη αδυναμία της ελληνικής πλευράς (Λευκωσίας και Αθήνας) όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των τουρκικών μεθοδεύσεων. Γιατί: Ούτε η Λευκωσία, ούτε και η Αθήνα έχουν επαρκώς αντιδράσει, προκειμένου να δώσουν αναγκαία μηνύματα προς την κατοχική αποθράσυνση.Όχι βεβαίως ότι θα έπρεπε -και το τονίζουμε ιδιαίτερα- η δική μας πλευρά να επιδοθεί σε ρητορικούς παλληκαρισμούς. Όχι. Αλλά επεβάλλετο (και πάντως επί του ιδίου επιπέδου) να υπομνησθούν μερικά πράγματα στον Ερντογάν. Ο οποίος ευχερώς κι ελέω υπερβαλλούσης αλαζονείας, διέγραψε με μια μονοκοντυλιά, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και μάλιστα ενσωματωμένης στον σκληρό της πυρήνα. Εκείνο της Ευρωζώνης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ Ποιες ευρω-συνιστώσες θέλουν τον Αλέξη στη Κομισιόν

Στις βασικές συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς -αν και όχι σε όλες- απευθύνεται ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να φιλοτεχνήσει το προφίλ του Ευρωπαίου ηγέτη που θα του χρειαστεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Η επίσημη ανακήρυξη του κ. Τσίπρα ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να γίνει στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 13-15 Δεκεμβρίου.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΙΙΤΩΝ - ΣΟΥΝΙΤΩΝ Πακιστάν: Τουλάχιστον επτά νεκροί

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν σήμερα στο Ραουαλπίντι του Πακιστάν σε συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εορτασμών για την Ασούρα, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μια σιιτική πομπή πέρασε κοντά από ένα τέμενος την ώρα που ένας σουνίτης ιμάμης κήρυττε στους πιστούς, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.«Αυτό εξόργισε τους σιίτες που επιτέθηκαν εναντίον του τεμένους και πυρπόλησαν κοντινά καταστήματα», δήλωσε ο Ουάσεμ Άχμαντ αξιωματούχος της αστυνομίας του Ραουαλπίντι.Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τις δύο πλευρές να πετούν πέτρες και ξύλα η μία εναντίον της άλλης, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ακούστηκαν και πυροβολισμοί.«Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 34», επεσήμανε ο Μουχάμαντ Σοάιμπ αξιωματούχος του νοσοκομείου της πόλης όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες. «Υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί», πρόσθεσε από Μουχάμαντ Γιάσιρ αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Ενα, δύο, τρία, πολλά Σκόπια

Σε δύο ή περισσότερες διατυπώσεις της πιθανής ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Atlantic Council που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Μόνο εσείς, οι δύο χώρες, μπορείτε να καταλήξετε σε λύση», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτ. ΑΠΕ) «Μόνο εσείς, οι δύο χώρες, μπορείτε να καταλήξετε σε λύση», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτ. ΑΠΕ) Η Βικτ. Νούλαντ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, δέχθηκε σχετική ερώτηση από την ανταποκρίτρια του κρατικού πρακτορείου των Σκοπίων, ΜΙΑ, μετά το τέλος της ομιλίας της που παρουσίασε τις προτεραιότητες των νέων καθηκόντων της.
«Σήκωσα τα μανίκια»
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξιστόρησε μάλιστα την προσωπική της εμπλοκή στη διαμάχη των δύο χωρών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Οσον αφορά στη "Μακεδονία", προσωπικά σήκωσα τα μανίκια μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θυμάμαι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και την ελληνική ηγεσία, όταν προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Πιστεύω πως υπάρχουν δύο ή περισσότερες διατυπώσεις (ονομασίας) που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Είναι ζήτημα διαλόγου, ηγετικής βούλησης και επιλογών», είπε η κ. Νούλαντ.

Οι αγνοούμενοι που ρίχτηκαν στη θάλασσα και το μυστικό του Αποστόλου Βαρνάβα Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://1.bp.blogspot.com/-0YSNTkZCRGU/UGPcHk2pSvI/AAAAAAAAPxI/VNWfQHcv3Qk/s400/agnooumenoi-1974.jpg
Νομίζω ότι τα γεγονότα που θα σας διηγηθώ σήμερα δεν γράφτηκαν πουθενά προηγουμένως. Και εγώ πρόσφατα τα έμαθα. Και σάστισα γιατί έμειναν κρυφά τόσο καιρό. Μήπως είναι πράγματα για να αποκρύπτονται αυτά; Πέρασαν 17 χρόνια από το 1996. Και μόλις σήμερα αποκαλύπτονται με τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα. Ας το πω χωρίς να πολυλογώ περισσότερο. Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων εδώ προκλήθηκε, λέει, πανικός και ανησυχία στην Τουρκία. Αποφάσισαν να καταστρέψουν τους ομαδικούς τάφους του 1974. Και έστειλαν γι’ αυτό μιαν ειδική ομάδα στο νησί. Για να βρει και να καταστρέψει τους τάφους εκείνους.  

Τουρκία: Επίθεση κούρδων ανταρτών εναντίον στρατιωτικού κονβόι

(H επίθεση έλαβε χώρα στο χωριό Eskihisar στην περιοχή Nusaybin.Η σύγκρουση έλαβε χώρα μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Κουρδιστάν Περιφέρεια προέδρου Μασούντ Μπαρζανί στην Τουρκία κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ.)

Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον ενός κονβόι στρατιωτικών οχημάτων στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.Αν και δεν αναφέρθηκαν απώλειες, η συγκεκριμένη επίθεση φέρεται να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της οκτάμηνης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι αντάρτες είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου τον Ιούνιο, και εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου τον αμέσως επόμενο μήνα.

Στο Γκεζί για "δενδροφύτευση" ο Παπανδρέου

http://www.econews.gr/wp-content/uploads/2013/11/papandreou-dendrofutefsi-gezi-107933.jpg
Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την Κύπρο, στον απόηχο της καταδίκης της Τουρκίας απο το ΕΔΑΔ αναφορικά με τον βομβαρδισμό κουρδικών χωριών και τον θάνατο 38 Κούρδων αμάχων ο Κος Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε φρόνιμο να επισκεφθεί το πάρκο Γκεζί και δίπλα στούς εκπροσώπους του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Τουρκίας (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ίδρυσε ο σφαγέας των Λαών της Ανατολίας Μουσταφά Κεμάλ και το οποίο υπερασπίζεται με σθένος τον κεμαλισμό και τις παραδόσεις του και να στείλει το δικό του μήνυμα ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Βρήκε τον μπελά του ο Παπανδρέου – Διαμαρτύρονται οι Τούρκοι για τη δενδροφύτευση

PAPANDREOU-TOURKIA01-16NOVEMBER2013
Την απόφαση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στην δενδροφύτευση που οργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), για να μιλήσει για τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην πλατεία του Ταξίμ , επικρίνουν οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από την Κωνσταντινούπολη, οι οργανώσεις αιφνιδιάσθηκαν από την «αποδοχή» του CHP ως «προστάτη» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προαγωγού της Δημοκρατίας.ο Ορχάν Κεμάλ Τζενκίζ, τέως πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωστός νομικός, γράφει χαρακτηριστικά:

Nour M: Το «ένοχο» μυστικό (;) του πλοίου με τις σφαίρες

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες για την υπόθεση του πλοίου «Nour M», δίνουν νέα διάσταση στις εξελίξεις, αφού εάν επαληθευθούν, τότε η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, ίσως να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία…
Μπορεί αποστολέας του φορτίου που ελέγχεται από τις λιμενικές αρχές στο λιμάνι της Ρόδου να εμφανίζεται στα παραστατικά η ουκρανική εταιρεία «UKRINMASH Co» που έχει έδρα στο Κίεβο, η οποία φέρεται να είναι κρατικών συμφερόντων, όμως φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες».