16 Νοεμβρίου 2013

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Ενα, δύο, τρία, πολλά Σκόπια

Σε δύο ή περισσότερες διατυπώσεις της πιθανής ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Atlantic Council που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Μόνο εσείς, οι δύο χώρες, μπορείτε να καταλήξετε σε λύση», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτ. ΑΠΕ) «Μόνο εσείς, οι δύο χώρες, μπορείτε να καταλήξετε σε λύση», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτ. ΑΠΕ) Η Βικτ. Νούλαντ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, δέχθηκε σχετική ερώτηση από την ανταποκρίτρια του κρατικού πρακτορείου των Σκοπίων, ΜΙΑ, μετά το τέλος της ομιλίας της που παρουσίασε τις προτεραιότητες των νέων καθηκόντων της.
«Σήκωσα τα μανίκια»
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξιστόρησε μάλιστα την προσωπική της εμπλοκή στη διαμάχη των δύο χωρών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Οσον αφορά στη "Μακεδονία", προσωπικά σήκωσα τα μανίκια μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θυμάμαι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και την ελληνική ηγεσία, όταν προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Πιστεύω πως υπάρχουν δύο ή περισσότερες διατυπώσεις (ονομασίας) που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Είναι ζήτημα διαλόγου, ηγετικής βούλησης και επιλογών», είπε η κ. Νούλαντ.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Νίμιτς
«Φυσικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να καταλήξετε σε λύση».
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπηρετούσε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέτρεψε με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη είχε δυσαρεστήσει το Λευκό Οίκο, που είχε παραπλανηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις που παρουσίαζε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος προκλητικά εκβίαζε -και μέσω ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ- την ελληνική πλευρά να δεχθεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σημάδια από αμερικανικής πλευράς για κάποια κινητικότητα γύρω από το θέμα με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014».