22 Απριλίου 2014

Τουρκία: 38.000 επιχειρήσεις "ζουν" τα διεθνή κεφάλαια


Τουρκία: 38.000 επιχειρήσεις "ζουν" τα διεθνή κεφάλαιαΑύξηση 27,6% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.Η καθαρή τους αξία, σύμφωνα με το τουρκικό υπ. Οικονομικών, έφθασαν στα 2,4 δισ. δολ. (1,2 δισ. δολ. κάθε μήνα).Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, ο τομέας της μεταποίησης ήταν ο ισχυρότερος με επενδύσεις 849 εκατ. δολ., ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, με το 81,3% του συνολικού ποσού.Στο σύνολό τους, οι εταιρείες που λειτουργούν με ξένο κεφάλαιο στη χώρα ανήλθαν το Φεβρουάριο σε 37.737, με τις 22.370 από αυτές να λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη.http://www.emea.gr

ΣΥΡΙΑ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΘΕΩΡΟΥΝ «ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ» ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ «Κάλπες για το θεαθήναι»

Προεδρικές εκλογές σχεδιάζει το καθεστώς Ασαντ σε μια χώρα βυθισμένη στον εμφύλιο, με εκατομμύρια πρόσφυγες εντός κι εκτός Συρίας. Ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουνίου για τους πολίτες που διαμένουν στη Συρία και στις 28 Μαΐου για τους Σύρους του εξωτερικού.
Ετσι σατιρίζει η αντιπολίτευση τις κάλπες που στήνει ο Ασαντ  Αν και ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διεκδικήσει και τρίτη επταετή θητεία. Οχι μόνο έχει κάνει σχετικές δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αλλά η επιμονή του στο δικαίωμα επανεκλογής του έχει εκτροχιάσει μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση.

Ειδικός: Ανταγωνιστική η πρόταση της Delek για την ενδιάμεση

Την προσφορά της Delek για παροχή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, σχολίασε στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η λέκτορας του Προγράμματος Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion στο Ισραήλ, Gina Cohen.
Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα, εξήγησε ότι με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η λύση αυτή θα μπορούσε να επιτευχτεί με την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα οικόπεδα του Ισραήλ στην Κύπρο, ή με τη χρήση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές. Κάτι ανάλογο, υπάρχει στο Ισραήλ.

ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ G7 Σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο θέλει η Βρετανία

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και καλεί στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά ισχυρών του πλανήτη (G7) τον επόμενο μήνα να αναζητηθεί ένας τρόπος να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο θέλει η Βρετανία
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Times, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο αυτή για να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.Η G7 έχει καταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια προτεραιότητα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει ολοσχερώς την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Πλαίσιο διαχείρισης

Το πλαίσιο των κινήσεων των ΗΠΑ στη διαχείριση της Κρίσης στην Ουκρανία έχει ξεκαθαρίσει, είναι η πλήρης πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου, μια επιλογή ασύμβατη με την πίεση που έπρεπε να εξασκηθεί αν ο στόχος ήταν μια άμεσα υλοποιήσιμη συμβιβαστική λύση με την ηγεσία της εξέγερσης στις ανατολικές επαρχίες.Με αυτό το δεδομένο η Ουάσιγκτον προσδοκά ότι πρώτον θα προσδέσει πλήρως στην πολιτική της χώρες όπως οι τρεις Βαλτικές, η Πολωνία και η Ρουμανία, και ότι δεύτερον επιστρέφει δυναμικά στην Ευρώπη ως μόνος σήμερα εγγυητής της ασφάλειάς της απέναντι στην απειλή προβολής ισχύος της Μόσχας.

Δ. Χριστόπουλος: Ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λωζάννης;

Τι απαντάει με επιστολή του στο vima.gr o υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Δ. Χριστόπουλος: Ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λωζάννης;
Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος στο XanthiPress.gr, λέγοντας: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που στο στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε». Το XanthiPress.gr σημειώνει ότι αναζήτησε τη γνώμη του κ. Χριστόπουλου, καθώς οι απόψεις του για τη μειονότητα και τη Θράκη είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο σηματοδοτεί την εγνωσμένη προσέγγιση του χώρου της Αριστεράς στο μειονοτικά ζητήματα.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής, με απέπεμψαν»

Απορρίπτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τις επικρίσεις που διατυπώνονται για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και τονίζει ότι «το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες». «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ... με απέπεμψαν» δήλωσε η ίδια η Σαμπιχά Σουλεϊμάν.
Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής, με απέπεμψαν»
Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, τονίζει ότι «αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ. Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».
«Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ... Ναι με απέπεμψαν», είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μετά την αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οζμάν Ουμίζ, ως εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας.Ανέφερε, επίσης, πως τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, της τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόσυρση τής υποψηφιότητάς της, χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο.