22 Απριλίου 2014

Ειδικός: Ανταγωνιστική η πρόταση της Delek για την ενδιάμεση

Την προσφορά της Delek για παροχή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, σχολίασε στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η λέκτορας του Προγράμματος Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion στο Ισραήλ, Gina Cohen.
Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα, εξήγησε ότι με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η λύση αυτή θα μπορούσε να επιτευχτεί με την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα οικόπεδα του Ισραήλ στην Κύπρο, ή με τη χρήση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές. Κάτι ανάλογο, υπάρχει στο Ισραήλ.

«Σε ότι αφορά την επιλογή αγωγού, το Ισραήλ βρίσκεται σε μια ξεχωριστή θέση η οποία καθιστά το εγχείρημα αυτό ανταγωνιστικό, παρόλο που δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα με βάση την δραστηριότητα στα τεμάχια συμπεριλαμβανομένου και του Λεβιάθαν», εξήγησε.

Η Gina Cohen εξήγησε ότι οι εξαγωγές ιδιαίτερα για την περίπτωση του Λεβιάθαν, είναι απαραίτητες προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κόστος που σχετίζεται με τη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο οικόπεδο.«Οι Κύπριοι έχουν ανάλογο δίλημμα με το οικόπεδο Αφροδίτη, και από τη στιγμή που χρειάζονται λιγότερο από ένα τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου το χρόνο για τις εγχώριες ανάγκες την ίδια ώρα που δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά η ανάπτυξη του οικοπέδου Αφροδίτη, επέλεξαν την εισαγωγή φυσικού αερίου», προσθέτει.Παράλληλα, στάθηκε στις επιλογές που έχει το Ισραήλ για εξαγωγή του 40% του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Λεβιάθαν, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός αγωγού στην Τουρκία, τερματικού στην Κύπρο ή ακόμα και χρησιμοποίηση των εγκαταλελειμμένων τερματικών στην Αίγυπτο. Μια άλλη, πρόσθεσε, θα ήταν η δημιουργία πλωτού τερματικού υγροποίησης, ή ακόμα και ένας συνδυασμός όλων των πιο πάνω.
- See more at: http://www.sigmalive.com/