22 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΑ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΘΕΩΡΟΥΝ «ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ» ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ «Κάλπες για το θεαθήναι»

Προεδρικές εκλογές σχεδιάζει το καθεστώς Ασαντ σε μια χώρα βυθισμένη στον εμφύλιο, με εκατομμύρια πρόσφυγες εντός κι εκτός Συρίας. Ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουνίου για τους πολίτες που διαμένουν στη Συρία και στις 28 Μαΐου για τους Σύρους του εξωτερικού.
Ετσι σατιρίζει η αντιπολίτευση τις κάλπες που στήνει ο Ασαντ  Αν και ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διεκδικήσει και τρίτη επταετή θητεία. Οχι μόνο έχει κάνει σχετικές δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αλλά η επιμονή του στο δικαίωμα επανεκλογής του έχει εκτροχιάσει μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση.

Ο Ασαντ εκλεγόταν μέχρι τώρα -όπως και ο πατέρας του Χάφεζ- με δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο, συγκεντρώνοντας 97,29% των ψήφων το 2000 και 97,62% το 2007. Το νέο Σύνταγμα, που υιοθετήθηκε το 2012, επιτρέπει για πρώτη φορά την υποβολή πολλών υποψηφιοτήτων, ωστόσο οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές περιορίζουν εκ των πραγμάτων τον αριθμό των υποψηφίων. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει ζήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Συρία και να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 35 εκ των 250 βουλευτών. Ο πρώτος όρος αποκλείει ουσιαστικά όλα τα εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης, που εδρεύει στο εξωτερικό, και ο δεύτερος καθιστά εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα στο εσωτερικό.

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα», ενώ οι οι δυτικές κι αραβικές χώρες που τη στηρίζουν είχαν από καιρό απορρίψει την ιδέα εκλογών εν μέσω εμφυλίου, υποστηρίζοντας ότι μοναδικός στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας θα ήταν η «διατήρηση της δικτατορίας Ασαντ».

Οπως επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι της Συρίας (11 χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία), «ενδεχόμενες εκλογές με διοργανωτή το καθεστώς Ασαντ θα συνιστούσαν μια παρωδία Δημοκρατίας, θ' αποκάλυπταν ότι το καθεστώς απορρίπτει τη βάση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης και θα επέτειναν το διχασμό της Συρίας».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, είχε επίσης προειδοποιήσει τον Μάρτιο ότι εάν γίνουν εκλογές, η αντιπολίτευση θα εγκατέλειπε κατά πάσα πιθανότητα την ιδέα συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.
 
«Χωρίς αξία»
Η Βρετανία επανήλθε χθες στο θέμα τονίζοντας ότι οι εκλογές που σχεδιάζει μονομερώς η Δαμασκός δεν θα έχουν «καμία αξία ούτε αξιοπιστία» αφού θα διεξαχθούν με φόντο τις αδιάκοπες επιθέσεις εναντίον αμάχων, το κλίμα φόβου υπό το οποίο ζουν χιλιάδες Σύροι, τα εκατομμύρια εκτοπισθέντων ή προσφύγων εκτός Συρίας, που δεν θα μπορούν να ψηφίσουν, και τη φυλάκιση ή εξαφάνιση χιλιάδων αντιφρονούντων. Για του λόγου το αληθές, τουλάχιστον όσον αφορά τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν από ρίψεις όλμων κοντά στο συριακό Κοινοβούλιο λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Την προηγουμένη, 52 άμαχοι, ανάμεσά τους 14 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον λαϊκών αγορών στο Χαλέπι.

Την πίεση στη Δαμασκό ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Ολάντ να δηλώνει ότι το Παρίσι έχει «πληροφορίες» που στηρίζουν τις πρόσφατες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για χρήση τοξικών αερίων από το καθεστώς το τελευταίο δίμηνο. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την επιστροφή τεσσάρων Γάλλων δημοσιογράφων που ήταν όμηροι επί δέκα μήνες στη Συρία και λίγο πριν από την προθεσμία της 27ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της παράδοσης του συριακού χημικού οπλοστασίου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.
(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk-www.bbc.co.uk)