03 Απριλίου 2015

«Μια μεγάλη μέρα» για τα πυρηνικά του Ιράν από τη συμφωνία με το G8

Τα χαμόγελα των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ, Φίλιπ Χάμοντ και Τζον Κέρι, απηχούν την αίσια έκβαση των μαραθώνιων συνομιλιών για το Ιράν στη Λωζάννη, ενώ η «τσαρίνα» της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ζαρίφ, κατευθύνονται προς την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου.
Τα χαμόγελα των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ, Φίλιπ Χάμοντ και Τζον Κέρι, απηχούν την αίσια έκβαση των μαραθώνιων συνομιλιών για το Ιράν στη Λωζάννη, ενώ η «τσαρίνα» της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ζαρίφ, κατευθύνονται προς την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου.
ΛΩΖΑΝΝΗ. Προκαταρκτική συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους μιας μελλοντικής πυρηνικής συμφωνίας επετεύχθη χθες αργά το απόγευμα στη Λωζάννη ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις. «Είναι μια μεγάλη μέρα», έγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Τwitter, ενώ ο Ιρανός ομόλογός του δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα αρθούν με την τελική συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου. «Επιτύχαμε ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι, αν ακολουθήσει τελική συμφωνία, ο πλανήτης θα γίνει πιο ασφαλής.

Η Ελλάδα που παλεύει

Εν μέσω τεράστιων δυσκολιών αλλά και αντιφάσεων, λαθών, αδυναμιών πολιτικής και διοικητικής μορφής, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή το παλεύει όσο μπορεί.Πάνε όλα καλά; Αναμφίβολα όχι. Είναι τα πάντα διασφαλισμένα; Ασφαλώς και δεν είναι. Οι επιδόσεις της χώρας είναι εκείνες που θα περίμενε κανείς από μία πρώτης κατηγορίας «ορχήστρα»; Προδήλως δεν συμβαίνει.
Όμως, όλα αυτά, ήταν απολύτως αναμενόμενα. Και πολύ καλά θα κάνει η χώρα να μην χάνει το κουράγιο της εξ αυτών των λόγων.Πράγματι, οι νέοι κυβερνήτες δεν είναι επαγγελματίες της εξουσίας, όπως ήταν οι παλιοί. Αυτό ακριβώς όμως είναι ταυτόχρονα και η δύναμη αλλά και η αδυναμία τους.Και εκείνο που ο ελληνικός λαός αποφάσισε πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ακριβώς ότι προτιμά να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες εξουσιαστές, με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Βαϊμάρη στη Μάγχη;

Ισόπαλοι Κάμερον - Μίλιμπαντ σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ
Κυβέρνηση της αυτού μεγαλειότητας και αξιωματική αντιπολίτευση της αυτού μεγαλειότητας με σκιώδη κυβέρνηση. Στα παραπάνω συμπυκνωνόταν για περίπου δύο αιώνες η δικομματική σταθερότητα στη Βρετανία ένα κεφάλαιο που κλείνει. Από το μοντέλο του Γουέστμινστερ, που κατοχυρώνει και χωροταξικά τον δικομματισμό με τις δύο παρατάξεις τη μία απέναντι στην άλλη, το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας δεν αποκλείεται σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον μια πέραν της Μάγχης Βαϊμάρη, ένα θρυμματισμένο-πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό.

Τι συμβαίνει στην Τουρκία: το DHKP-C, ο Ερντογάν και η οικογένεια Yaylan


image
Το 2013 ανοιχτά της Χίου πάνω σε ένα φουσκωτό με όπλα συλλαμβάνεται από τις ελληνικές αρχές ο Μεχμέτ Γιαΐλα (Mehmet Yayla). Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του αλλά το Δικαστήριο του Πειραιά απορρίπτει το αίτημα. Λίγο αργότερα το Δικαστήριο της Μυτιλήνης καταδικάζει τον Γιαΐλα σε φυλάκιση και ήδη εδώ και 25 μήνες εκτίει την ποινή του.Την ίδια περίοδο ο αδελφός του Μεχμέτ, ο Μπουλούκ Γιαΐλα συλλαμβάνεται. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονται στην αγαστή συνεργασία της ελληνικής ΕΥΠ με την τουρκική ΜΙΤ που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη του Μπουλούκ, κάπου στην Ελλάδα, ο οποίος αμέσως παραδόθηκε στα χέρια των τουρκικών αρχών. Την 31η Μαΐου 2013 οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του Μπουλούκ Γιαΐλα στην Αδριανούπολη, μόλις δηλαδή πέρασε τα σύνορα προερχόμενος από την Ελλάδα, διαψεύδοντας έτσι τα περί συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας-Τουρκίας.

Αρθρο-φωτιά του Πανούση: Την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός

Φωτογραφία: Sooc Αίσθηση προκαλεί το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα» γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο άρθρο του με τίτλο «Κραυγή αγωνίας από τον υπουργό». Μετά τις συνεχείς καταλήψεις, αλλά και την εισβολή των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής και τα όσα επακολούθησαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αποκορύφωμα τη «μεταγραφή» του υπουργείου Δημοπσίας Τάξης από το Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης, ο κ.Πανούσης αναφέρει πως «την Αριστερά του Τίποτα δεν την έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος».Μέσα από το κείμενο του ο κ. Πανούσης θέτει σειρά ερωτημάτων για το πώς εννοεί η κυβέρνηση τη δημόσια ασφάλεια.Τίτλος του άρθρου: «Κραυγή αγωνίας από τον υπουργό».
Ο κ.Πανούσης γράφει:

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗ LUFTHANSA; Πολύπειρος Γάλλος πιλότος: Γιατί «μπάζει» το σενάριο της αυτοκτονίας του Λούμπιτς

Πολύπειρος Γάλλος πιλότος: Γιατί «μπάζει» το σενάριο της αυτοκτονίας του Λούμπιτς
Τρεις ασάφειες στο σενάριο της αυτοκτονίας του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της Germanwings που στοίχισε τη ζωή σε 149 άτομα εντοπίζει πολύπειρος Γάλλος πιλότος και εκπρόσωπος της Γαλλικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφάλειας Πτήσεων, δίνοντας νέα διάσταση στην τραγωδία που συγκλόνισε την Ευρώπη, αφού υπονοεί προσπάθεια συγκάλυψης από την Lufthansa με -τι άλλο;- οικονομικά κίνητρα.

Σε νέα εποχή ο Πρίνος: Πιάνει δουλειά το πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο

Σε νέα εποχή μπαίνει σε λίγες μέρες ο Πρίνος, καθώς πρόκειται να πιάσει δουλειά στην περιοχή το Energean Force, το πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο στην ιστορία. Το γεωτρύπανο, το οποίο αγοράστηκε από την Energean Oil & Gas από την γερμανική εταιρία KCA Deutag και μετασκευάστηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, εγκαινιάστηκε χθες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εκτελέσει συνολικά 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, στο κοίτασμα Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο στα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι υλοποιείται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα προκύψουν 48 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Καβάλας.Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως. Τα συνολικά οφέλη για το δημόσιο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ.

Τερματίστηκε η ομηρία στην πανεπιστημιούπολη Κένυα: Τουλάχιστον 147 νεκροί από την επίθεση των ισλαμιστών σε Πανεπιστήμιο

    Κένυα: Τουλάχιστον 147 νεκροί από την επίθεση των ισλαμιστών σε Πανεπιστήμιο
O απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί Ισλαμιστές εναντίον ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Κένυα ανήλθε στους 147 νεκρούς και η ομηρία έχει τερματιστεί, ανακοίνωσε η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών. «Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής Κύπρος: Νόμος για ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας

Κύπρος: Νόμος για ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας
Την ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας αποφάσισε η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, καθώς ψήφισε ομόφωνα διάταξη που τροποποίησε το νόμο του 2015 περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, ώστε να αποτελεί ποινικό αδίκημα «η άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση εγκλημάτων πολέμου όταν τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί ή όχι από Διεθνές Δικαστήριο». Η τροποποίηση της νομοθεσίας συνέπεσε με την επίσκεψη στην Κύπρο του πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαακιάν.

Προς νέα Σταυροφορία;


Παρότι όλος ο κόσμος απεύχεται κάτι τέτοιο, η όξυνση και επιτάχυνση της διαφαινόμενης σύγκρουσης των πολιτισμών είναι μια πραγματικότητα και μέχρι στιγμής δεν φαίνονται σημάδια εκτόνωσης. Αντίθετα οι ενδείξεις συνιστούν επιδείνωση. Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης βρίσκονται οι μη μουσουλμανικές-χριστιανικές κοινότητες του ισλαμικού κόσμου στη Μ. Ανατολή και οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Οι άνευ προηγουμένου διώξεις που έχουν υποστεί οι χριστιανοί της Μ. Ανατολής από το ακραίο πολιτικό Ισλάμ του σουνιτικού «Χαλιφάτου» έχουν κάνει τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν σε πολλούς ακραίους χριστιανικούς κύκλους της πολιτικά άθεης Δύσης.