03 Απριλίου 2015

Τερματίστηκε η ομηρία στην πανεπιστημιούπολη Κένυα: Τουλάχιστον 147 νεκροί από την επίθεση των ισλαμιστών σε Πανεπιστήμιο

    Κένυα: Τουλάχιστον 147 νεκροί από την επίθεση των ισλαμιστών σε Πανεπιστήμιο
O απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί Ισλαμιστές εναντίον ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Κένυα ανήλθε στους 147 νεκρούς και η ομηρία έχει τερματιστεί, ανακοίνωσε η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών. «Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.
Νωρίτερα
Τουλάχιστον 70 είναι οι νεκροί από την επίθεση των ισλαμιστών Σεμπάμπ στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι τραυματίες ανέρχονται σε 79. Από τους 815 φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στις εστίες τα ξημερώματα, όταν η οργάνωση εξαπέλυσε την επίθεσή της, "περίπου 500 έχουν καταγραφεί (είναι ασφαλείς) αλλά χάσαμε πολλές ζωές (...) περίπου 70", είπε ο υπουργός Τζόζεφ Ενκαϊσέρι από την Γκαρίσα, υπογραμμίζοντας ότι ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής η τύχη των υπόλοιπων φοιτητών —αν παραμένουν όμηροι, αν κρύβονται μέσα στο πανεπιστήμιο ή αν πρόλαβαν να διαφύγουν αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στις αρχές— ούτε αν στους 500 διασωθέντες οι αρχές περιλαμβάνουν και τους 79 τραυματίες.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων και την απόκρουση των δραστών έχει ολοκληρωθεί "κατά 90%" και ότι 4 από τους ενόπλους ισλαμιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Εμφανίστηκε όμως επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη και άλλοι συνεργοί τους μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. "Η επιχείρηση συνεχίζεται, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε", προειδοποίησε.
Για λόγους ασφαλείας οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (από τις 18:30 σήμερα μέχρι τις 06:30 της Παρασκευής) σε τέσσερις επαρχίες κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία.


Το χρονικό της επίθεσης
Ένας εκπρόσωπος των Σεμπάμπ είπε ότι οι μαχητές απελευθέρωσαν τους μουσουλμάνους φοιτητές και κρατούσαν ομήρους τους υπόλοιπους.

Οι δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, σκότωσαν τους δύο φρουρούς στην είσοδο του Πανεπιστημίου και κατόπιν άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο χώρο.

Στη συνέχεια μπήκαν στη φοιτητική εστία όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες σπουδαστές.

Η Γκαρίσα απέχει 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σομαλία, όπου ένα κενυατικό εκστρατευτικό σώμα πολεμά τους Σεμπάμπ από τον Οκτώβριο του 2011.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε μόνο ότι 280 από τους 815 εγγεγραμμένους φοιτητές, καθώς και 60 υπάλληλοι "εμφανίστηκαν" έξω από το Πανεπιστήμιο και ότι οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους υπόλοιπους.

"Οι επιτιθέμενοι μπήκαν δια της βίας στο πανεπιστήμιο γύρω στις 05:30 το πρωί, αφού πυροβόλησαν τους φύλακες ασφαλείας στην πύλη" και κατόπιν "άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πανεπιστήμιο", εξήγησε ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, Τζόζεφ Μπόινετ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Κοιμόμασταν όταν ακούσαμε μια ισχυρή έκρηξη και κατόπιν ριπές, όλοι άρχισαν να τρέχουν", είπε ένας φοιτητής που κατέφερε να βγει σώος από το πανεπιστήμιο. "Ορισμένοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα κτήρια προς τα οποία κατευθύνονταν οι επιτιθέμενοι πυροβολώντας. Είμαι τυχερός που σώθηκα", πρόσθεσε.

Φήμες για μια επικείμενη επίθεση εναντίον του Πανεπιστημίου κυκλοφορούσαν από την αρχή της εβδομάδας.

"Κανείς δεν τις πήρε στα σοβαρά, γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά", εξήγησε ένας φοιτητής, ο Νίκολας Μουτούκου, ενώ μια φοιτήτρια είπε ότι όταν της το είπαν νόμισε ότι ήταν "πρωταπριλιάτικο ψέμα".

Ακούγοντας τις εκρήξεις, τα ξημερώματα, αρχικά θεώρησε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε γύρω στο μεσημέρι ότι "τρία από τα τέσσερα κτήρια" της φοιτητικής εστίας είχαν εκκενωθεί. "Οι δράστες έχουν ταμπουρωθεί σε ένα από τα κτήρια και η επιχείρηση συνεχίζεται", πρόσθεσε.

Η περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο, που απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και δεν επιτρέπεται στα μέσα ενημέρωσης να πλησιάσουν.


Ο νούμερο ένα καταζητούμενος 

Η Κένυα επικήρυξε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων σελινιών (περίπου 210.000 ευρώ) τον Μοχάμεντ Μοχάμουντ, τον "πλέον καταζητούμενο" άνδρα στη χώρα ο οποίος πιστεύεται ότι συνδέεται με την επίθεση στο πανεπιστήμιο.

"Είδατε αυτόν τον άνδρα; Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας" αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Μοχάμουντ.

Οι αρχές προτίθενται να δώσουν το ποσό αυτό σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του καταζητούμενου.

Από το 2011 οι Σεμπάμπ πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Κένυα, φτάνοντας μέχρι το Ναϊρόμπι και τα τουριστικά θέρετρα της χώρας, κυρίως τη Μομπάσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Αφρικής.

Μεταξύ άλλων ανέλαβαν την ευθύνη για την εντυπωσιακή επίθεση, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπου σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι αλλά και για τις νυχτερινές επιδρομές σε παραλιακά χωριά, πέρσι το καλοκαίρι, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 96 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, σε μια λακωνική ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι "προσεύχεται" για τα θύματα και τους ομήρους, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές έχουν κινητοποιήσει "ικανές" ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές.

Χθες Τετάρτη πάντως είχε υποστηρίζει ότι "η Κένυα είναι τόσο ασφαλής όσο και οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου", απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου για την ασφάλεια στη χώρα του.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ