08 Απριλίου 2015

Τζόζεφ Νάι: «Η Τουρκία έχει σήμερα λιγότερη ήπια ισχύ και λιγότερη δημοκρατία»

Pολλοί πίστεψαν πως η Τουρκία θα μπορούσε αναδειχθεί ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση
Τζόζεφ Νάι: «Η Τουρκία έχει σήμερα λιγότερη ήπια ισχύ και λιγότερη δημοκρατία»
«Η ήπια ισχύς είναι το μέσο της επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Έτσι περιγράφει ο Τζόζεφ Νάι, στο διάσημο ομότιτλο βιβλίο του «Ήπια Ισχύς» (Εκδ. Παπαζήση στα ελληνικά) την ικανότητα ενός κράτους να προσελκύει και να πείθει και να πετυχαίνει τους όποιους στόχους του με τη δύναμη των συμμαχιών, των πολιτικών ιδανικών και του «ικανού να εμπνεύσει άλλα έθνη» πολιτισμού του.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους πολιτικούς της Τουρκίας οι οποίοι τον επικαλούνταν συχνά θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι η χώρα τους αποτελεί πρότυπο σύγχρονης μουσουλμανικής δημοκρατίας. Μαζί τους συμφωνούσαν πολλοί πολιτικοί στοχαστές και αναλυτές της Δύσης μεταξύ των οποίων και ο Τζόζεφ Νάι. Ιδιαίτερα μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, πολλοί πίστεψαν πως η Τουρκία θα μπορούσε αναδειχθεί ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Τουρκία: Οι εκλογικές λίστες των κομμάτων


Στενοί σύμμαχοι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο γαμπρός του, επικεφαλής του τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβάνονται στις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τρίτη το κόμμα, ενισχύοντας τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου να παγιώσει την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.Λιγότεροι από τους μισούς εκ των 312 νυν βουλευτών του AKP έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ισλαμιστές προ των πυλών της Δαμασκού


Φωτογραφία αρχείου: 31 Ιανουαρίου του 2014, κάτοικοι του πολιορκημένου (τότε από τον συριακό στρατό, τώρα και από το «Ισλαμικό κράτος») καταυλισμού για Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δαμασκό συνωστίζονται για να παραλάβουν βασικά είδη διατροφής του ΟΗΕ | AP Photo/ UNRWA,

«Η ένωση Αλβανίας - Κοσόβου είναι αναπόφευκτη»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα
Οργή στο Βελιγράδι προκάλεσε δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ότι είτε μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε όχι, η χώρα του θα ενωθεί κάποια στιγμή με το Κόσοβο. Ο Ράμα «χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και σπέρνει την αστάθεια στην περιοχή» απάντησε σύμβουλος του Σέρβου προέδρου.
Οι δηλώσεις του Εντι Ράμα έγιναν σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Κοσόβου, Klan Kosova και ήταν ξεκάθαρες για τις σκέψεις που κάνουν τα Τίρανα: «Η ένωση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου ...είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη και το μόνο ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό» είπε ο Ράμα. «Θα γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσιολογική διαδικασία κατανοητή από όλους; 'Η θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση ή την τεμπελιά της ΕΕ;»