14 Οκτωβρίου 2016

«Το ότι η δεξιά απώλεσε το μαγαζί της δεν δείχνει ασθένεια αλλά υγεία της δημοκρατίας»

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhGaHR0cDovL3h5ZGFraXMuZ3Ivd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMTYvMTAva3NpZGFraXNfc3ludHJvZm9zNzA4LmpwZxTGCRT-BBwUhAYUlAMAABYAEgA&s=zLNiiYkFeBGtfwVY6Wyu9VtTEhNqrzJTLpayPQlXo38Οι αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματικό καθεστώς είναι εσφαλμένες και οδηγούν σε διχασμό. Τελευταίως, τόσο από τη δεξιά παράταξη όσο και από τα ΜΜΕ υπάρχει μια πρωτόγνωρη και γενικευμένη καχυποψία και εχθροπάθεια που φτάνει έως το λόγο μίσους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές όχι με πραξικόπημα. Υπάρχει τεράστια πολιτική μυωπία και άρνηση να δούμε την πραγματικότητα. Δεν συνέβη πραξικόπημα. Εκλογές κάναμε τρείς φορές.

Μετά την “έξοδο” Μέρκελ έρχεται και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη! Ανάλυση


Ένα άρθρο του Ashoka Mody*
Τον επόμενο χρόνο, η Γερμανία θα διεξάγει εκλογές, και το νέο Κοινοβούλιο θα επιλέξει τον επόμενο καγκελάριο της χώρας. Είτε παραμείνει είτε όχι  η Μέρκελ στη θέση αυτή- μέχρι στιγμής τα γεγονότα μάλλον συγκλίνουν προς την αποχώρησή της- ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Γερμανός καγκελάριος δεν θα είναι πια ο de facto καγκελάριος της Ευρώπης. Αυτό θα αλλάξει προφανώς και τον τρόπο με τον οποίο “δουλεύει” η Ευρώπη- για μερικά πράγματα ίσως να αλλάξει και προς το καλύτερο. Όμως, η γενική διαταραχή μπορεί να είναι καταστροφική.
Δεν ήταν αναπόφευκτο ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα διεκδικούσε τόσο πολύ την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ που το κατάφερε αυτό. Μετά την επίβλεψη της ενοποίησης της Γερμανίας το 1989-1990, άρχισε να ακολουθεί αυτό που θεωρείται ως ιστορικό του καθήκον για την ένωση της Ευρώπης. Ο Koλ οδήγησε την Ευρώπη, από τη συμφωνία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1991, σε κρίσιμες αποφάσεις για την είσοδο στο ευρώ το 1998.

Ο κομματάρχης δρ Σόιμπλε

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Ουδένα εξέπληξε η στάση του δρος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στην Ουάσιγκτον και η σύγκρουσή του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικώς με το θέμα του ελληνικού χρέους. Ο δρ Σόιμπλε είναι επί της ουσίας ένας Γερμανός εθνικιστής, στην πλέον πρόσφατη εκδοχή αυτού του φαινομένου, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τις εκφάνσεις του εθνικισμού σε αυτή τη χώρα κατά το παρελθόν.
Από την άποψη αυτή οι θέσεις του δρος Σόιμπλε είναι δόκιμες και σεβαστές. Ο εθνικισμός της σήμερον συναντάται και σε άλλες χώρες της Ενώσεως ως τάση διαμαρτυρίας για την καταθλιπτική επιρροή της Γερμανίας στο θέμα της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης ή στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Το Παζάρι της Μοσούλης

Η Ασπίδα του Ευφράτη -επιχείρηση εισβολής του Τουρκικού στρατού σε Βόρεια Συρία κατά Κούρδων με σκοπό την αποτροπή συνένωσης κουρδικών καντονίων- δεν διαφαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της.Το συνονθύλευμα του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας-FSA αδυνατεί να αναδειχθεί σε σοβαρή στρατιωτική απειλή τόσο για το ISIS όσο και για YPG-SDF.

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Χαιρετισμός Σελαχαντίν Ντερμιτάς συνπροέδρου του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (HDP)

 Τους πιο θερμούς χαιρετισμούς των συντρόφων του και του κόμματός του, του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (HDP) μετέφερε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Σελαχαντίν Ντερμιτάς , συνπρόεδρος του κόμματος."Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι χώρες της περιοχής περνούν μια δύσκολη περίοδο. Αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε ενωμένοι όλοι μαζί ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της τυφλής βίας και της πολιτικής εκμετάλλευσης. Πληρώνουμε μεγάλο κόστος. Αυτοί οι αγώνες, χωρίς να έχει σημασία από ποιο μέρος του κόσμου είναι, αποτελούν συλλογική ευθύνη και καθήκον των αριστερών-σοσιαλιστικών δυνάμεων. Το HDP από τη μια πλευρά αγωνίζεται για την ελευθερία στην Τουρκία, για τη δημοκρατία και την ειρήνη, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Από τη Συρία ως την Κολομβία, από την Παλαιστίνη ως την Υεμένη και την Τυνησία, είναι κοινή μας ευθύνη ο αγώνας για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του κόσμου και πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα συλλογικά" ανέφερε ο κ. Ντερμιτάς.

Ο Τσίπρας του αριστερού ρεαλισμού


Νικόλ Λειβαδάρη-Αριστερός ρεαλισμός, καθαρή και αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή ταυτότητα, ανασχηματισμός σε κόμμα και κυβέρνηση, και συμμαχίες με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους: Είναι η νέα πολιτική ταυτότητα που έδειξε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινοβραδυνή ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος – μια ομιλία, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής, με καθαρές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά και με εμφανή την πολιτική αυτοπεποίθηση της κυριαρχίας του τόσο στο κόμμα όσο και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως στρατηγικό όραμα για την αριστερά και τη χώρα, ο πρωθυπουργός έδειξε τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Και περιγράφοντας τον δικό του δρόμο προς αυτό το όραμα αποκήρυξε «την αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού», επέλεξε την «αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον για την έξοδο από την κρίση», και πρόταξε ένα «σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας» με παράλληλη «κοινωνική προστασία».

Στα απέραντα πέρατα..!

Πρώτα η είδηση (αν δεν την έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει στις εφημερίδες, από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο): Εικάζεται ότι Ελληνες καλλιτέχνες και τεχνίτες έδειξαν στους Κινέζους τις τεχνικές κατασκευής των αγαλμάτων από τερακότα που συγκροτούν τον «Πήλινο Στρατό» του πρώτου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ένωσε τα πέντε βασίλεια της Κίνας σε ένα, μέσα από μακρόχρονους κι αιματηρούς πολέμους, θεμελιώνοντας έτσι αυτό που η Κίνα έκτοτε είναι έως σήμερα - μέσα από τις πολυκύμαντες φάσεις της ιστορίας της.
Η Κινέζα αρχαιολόγος Λιου Σιουζέν έκανε μια ανακοίνωση (πάνω στην οποίαν βασίζεται ντοκιμαντέρ του BBC για την Ευρώπη και ντοκιμαντέρ του Νάσιοναλ Τζεογράφικ για τις ΗΠΑ) στην οποίαν αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτών των αγαλμάτων καθώς και το μέγεθός τους υποδηλώνουν την πιθανότητα οι Κινέζοι τεχνίτες (που έως τότε κατασκεύαζαν μικρά μόνον αγαλματίδια) να έμαθαν από τους Ελληνες, οι οποίοι είχαν φθάσει τότε με τον Μεγαλέξανδρο έως την Απω Ανατολή, τη νέα για αυτούς τεχνική. Πιθανόν, ο πρώτος Αυτοκράτορας να είχε δει τα ελληνικά αγάλματα που είχαν αρχίσει να στήνουν οι Ελληνες στην εγγύς (στην Κίνα) Βακτριανή και ζήτησε να αποκτήσει τέτοια και ο ίδιος.

Ο… ενήλικας ΣΥΡΙΖΑ, η νέα εποχή και το μεγάλο στοίχημα

Το κυβερνών κόμμα καλείται να κλείσει στο χρονοντούλαπο της σύγχρονης ελληνικής αριστερής ιστορίας την περίοδο των ούλτρα αριστερών συνιστωσών με ολίγη από «Πασοκογενείς» και να καταλάβει τον «απέναντι από τη Δεξιά» χώρο. Ο κύβος ερρίφθη, ο λόγος στο (νέο) κόμμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό, κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα μοιάζει με αυτόν του μέλλοντος.Για όσους άργησαν να καταλάβουν την αλλαγή που συντελέσθηκε σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια -και απότομα μετά τον συμβιβασμό του περσινού Ιουλίου-, ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας χθες να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα και να θέσει τα ιστορικά διλήμματα της σημερινής εποχής.«Δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα, αλλά τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του», ήταν η φράση-κλειδί του προέδρου του και πρωθυπουργού από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του κόμματος.Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κλείσει στο χρονοντούλαπο της σύγχρονης ελληνικής αριστερής ιστορίας την περίοδο των ούλτρα αριστερών συνιστωσών με ολίγη από «Πασοκογενείς» και να καταλάβει τον «απέναντι από τη Δεξιά» χώρο.Να αντιστοιχηθεί οργανωτικά δηλαδή με το κοινωνικό τμήμα που τον ακολουθεί.

Η Ελλάδα εναντίον της Κύπρου: Δεν ήταν μόνο ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας…

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας πανηγυρίζουν για το γκολ που πέτυχε ο Κώστας Μήτρογλου (Α) κατά τη διάρκεια του αγώνα Εθνική Ελλάδας Εθνική Κύπρου για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου, για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΓράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Έβρεχε καταρρακτωδώς! Κι ήταν σίγουρα οι βαριές στάλες της βροχής, η συγκίνηση του θεού και τα γλυκόπικρα δάκρυα των απανταχού της γης Ελλήνων!!! Των απανταχού της γη Ελλήνων που εκείνη τη στιγμή έβλεπαν να βγαίνουν απ’ τα χείλη όλων των ποδοσφαιριστών και όλων των θεατών τα λόγια του εθνικού μας ποιητή: «… Και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ώ χαίρε Λευτεριά …». Την αφορμή για το παρόν σημείωμα έδωσαν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ποδοσφαιρικού αγώνας Ελλάδας-Κύπρου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 2018. «Είναι ένας αγώνας μεταξύ Ελλήνων … παίζουν Έλληνες με Έλληνες», δήλωσαν χαρακτηριστικά πριν τον αγώνα πολλοί ποδοσφαιριστές της κυπριακής ομάδας. Και έτσι είναι ακριβώς. Τρανή απόδειξη η ανάκρουση μόνο ενός Εθνικού Ύμνου πριν τον έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αφού είναι ο ίδιος για την Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο. Μαζί με αυτούς και τους απανταχού της γης Έλληνες, σε στάση προσοχής έψελναν το Ύμνο προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι. Έλληνες που από τα βάθη των αιώνων μιλούν ελληνικά, χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητα τους εκείνη την σπάνια διάλεκτο, την οποία οι πιο σπουδαίοι Έλληνες γλωσσολόγοι θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική πραγματικά ζωντανή ελληνική διάλεκτο στη σύγχρονη εποχή.

Ένα λάθος στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης θα πυροδοτούσε νέο προσφυγικό κύμα, προειδοποιεί η Άγκυρα

Το οποιοδήποτε λάθος στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη του Ιράκ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων, προειδοποίησε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Καλίν υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έχει κάποια "κρυφή ατζέντα" για το Ιράκ και θέλει να επιλύσει την αντιπαράθεσή της με τη Βαγδάτη μέσω του διαλόγου. Ανησυχεί όμως για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο της κουρδικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση της Μοσούλης.