11 Ιουνίου 2015

Γλέζος προς Ροτ: «Εύχομαι να έχει φθάσει η ώρα να κλείσουμε το οδυνηρό κεφάλαιο του Β' ΠΠ»


Γλέζος προς Ροτ: «Εύχομαι να έχει φθάσει η ώρα να κλείσουμε το οδυνηρό κεφάλαιο του Β' ΠΠ» - Media
«Εύχομαι να έχει φθάσει επιτέλους η ώρα να κλείσουμε με δίκαιο τρόπο το οδυνηρό για τους λαούς μας κεφάλαιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης Μίχαελ Ροτ.
Ο κ. Γλέζος, σε απάντηση επιστολής τού Μίχαελ Ρότ (σ.σ. οι δύο είχαν και συνάντηση στις 20 Απριλίου) εκφράζει τη χαρά του διότι από την επιστολή του Γερμανού υφυπουργού, επιβεβαιώνεται η κοινή τους επιθυμία για καλές σχέσεις και ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο λαών. «Χάρηκα επίσης γιατί είδα να συμφωνείς ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν σχετίζεται με το ζήτημα των απαιτήσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, αλλά αποτελεί, αφενός, μια έκφραση συγγνώμης για τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα και, αφετέρου, μια προσπάθεια να γίνουν γνωστές οι αδικίες που έχουν διαπραχθεί», σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος και υπογραμμίζει ότι μετά από τόσα χρόνια η επιστολή αυτή «αποτελεί την πρώτη επίσημη απάντηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία».

Διοικητής νοσοκομείου Ελπίς: 10.000 αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν του παιδιού μου

Διοικητής νοσοκομείου Ελπίς: 10.000 αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν του παιδιού μου - Media
Βίντεο-συνέντευξη με τον διοικητή του νοσοκομείου Ελπίς, Θεόδωρο Γιάνναρο, αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» με τίτλο «Δέκα χιλιάδες αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν του παιδιού μου»
«Από την αρχή της κρίσης, το 2011, έχασαν την ζωή τους περίπου 11.000 άτομα, αυτοκτόνησαν. Είναι μια μεγάλη πόλη, όχι ένα χωριουδάκι. Μια μεγάλη πόλη εξαφανίσθηκε από τον χάρτη, ο γιος μου ήταν ένας από αυτούς», δηλώνει στη συνέντευξη ο διοικητής του νοσοκομείου και προσθέτει: «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη. Πολλά άτομα προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, αλλά τους έσωσαν, ενώ δέκα χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει», προσθέτει.

Αποχαιρετισμός στα όπλα

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2015-06/xaritos.jpg?itok=zBkVhJqwτου Πάνου Χαρίτου
 Ποτέ δεν τα πήγα καλά με τους αποχαιρετισμούς. Πάντα δυσκολευόμουν.Όμως, όσο και να θέλεις να αποφύγεις κάποια πράγματα, γνωρίζεις πως κάποια στιγμή θα κληθείς να τα αντιμετωπίσεις.Πριν ξεκινήσω να γράφω αυτές τις γραμμές έστειλα ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο σε δεκαεπτά διαφορετικούς παραλήπτες. Δεκαεπτά συναδέλφους και φίλους με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία εικοσιένα χρόνια.Για ένα κείμενο επτακοσίων λέξεων χρειάστηκα περίπου τρεις ώρες, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες μόλις είκοσι λεπτά θα αρκούσαν για ένα άρθρο 1000 λέξεων.

Βροχερός Ιούνιος

Βροχερός Ιούνιος
 Βροχερός Ιούνιος Να μην το αφήσουμε να πέσει κάτω. Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Ιάσων Φωτήλας, μιλώντας στο Mega (θαρρώ) -μιλώντας μαινόμενος και με τη γλώσσα του σώματος να προσθέτει σ’ αυτά που έλεγε εμπάθεια, κόμπλεξ ανωτερότητος και μίσος- αποκάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου «νεόπλουτη Κατίνα». Ακριβώς ό,τι θα έλεγε ένας ποταπός χρυσαυγίτης πνιγμένος μέσα στον ρατσισμό του και τον σεξισμό του. Μάλιστα ο κ. Φωτήλας διέπραξε την ίδια αθλιότητα για δεύτερη φορά. Διότι προ ημερών στο ίδιο κανάλι, ή σε άλλο, είχε αποκαλέσει και τότε την κυρία Κωνσταντοπούλου «νεόπλουτη Κατίνα». Ως φαίνεται, του άρεσε του εν λόγω άντρουκλα το φασίζειν και το επανέλαβε - με τη γλώσσα του σώματος, επαναλαμβάνω, να δείχνει ότι «τη βρίσκει». Δεν τον πάει τον άντρουκλα μια βόλτα στον Εχίνο ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης (παρ’ ότι τα ίδια μυαλά έχει κι αυτός), εκεί που κυκλοφορεί τις νύχτες αδέσποτος ένας επιτάφιος, να κάνει σ’ αυτό το λαμπρό τέκνο του διαφωτισμού κανένα ευχέλαιο ο Ναζωραίος;

Μαγαρίζουν “το πικρό χώμα του Διστόμου”

    Το στυγερό έγκλημα συνέβη στις 10 Ιουνίου 1944. Χτες συμπληρώθηκαν 71 χρόνια. Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν ως εξής:    Τα ναζιστικά στρατεύματα μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου και αποκλείουν τις εισόδους. Αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια αναζητώντας μαχητές του ΕΛΑΣ, χωρίς αποτέλεσμα. Οι κατοχικές δυνάμεις συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, άντρες και γυναίκες, αρκετές μαζί με τα μωρά τους. Η σφαγή είναι ολοκληρωτική. Στη συνέχεια πυρπολούν τα σπίτια.
    Το Δίστομο ξεκληρίζεται. Στα πτώματα, πάνω στα άψυχα κατακρεουργημένα κορμιά, έχει απομείνει αποτυπωμένη η ανείπωτη φρίκη.    Το ολοκαύτωμα του πυρπολημένου Διστόμου αποτελεί κορυφαίο τεκμήριο της κτηνωδίας του ναζισμού: 218 εκτελεσμένοι. Ανάμεσά τους 114 γυναίκες, 45 παιδιά και έφηβοι, 20 βρέφη...

Ο «φίλος» μας ο Γιουνκέρ

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/24/177347-chi6qkxw8aatodo.png
Τελικά, χθες, η απόφαση της ΕΚΤ  κάλυψε την Ελλάδα προφανώς στον αναγκαίο βαθμό ώστε να αποτραπούν περαιτέρω οικονομικές εξελίξεις με ευρύτερα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή όμως, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ. Παρόλα αυτά, το τι και το πώς θα συμβεί δεν είναι ακόμα γνωστό. Η εικόνα δεν είναι πλήρης. Αναμένοντας λοιπόν, ίσως αξίζει να σταθεί κανείς σε κάτι δείχνει πολλά για το πώς κινούνται τα πράγματα στις Βρυξέλλες.Αφορά τον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος δηλώνει προ ημερών απογοητευμένος από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο κολέγιο των Επιτρόπων. «Η Ελλάδα έχει χάσει τον τελευταίο σύμμαχό της που ήταν η Επιτροπή» είπε ο πρόεδρός της και συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες … παραχωρήσεις προς την Αθήνα, καθώς οι λοιποί θεσμοί τον πιέζουν αν μην κάνει.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ Ενταση στις σχέσεις Αργεντινής - Βρετανίας: «Σχεδόν αγενής» ο Κάμερον λέει η Φερνάντες


Ενταση στις σχέσεις Αργεντινής - Βρετανίας: «Σχεδόν αγενής» ο Κάμερον λέει η Φερνάντες
Αναζωπυρώθηκε χθες Τετάρτη η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φόκλαντ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να χαρακτηρίζει τον βρετανό πρωθυπουργό "σχεδόν αγενή" αναφερόμενη στα σχόλια που έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε αξιωματούχο της κυβέρνησής της σχετικά με το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής 'Εκτορ Τίμερμαν είχε έναν έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών.Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία.

Αλλαγή στρατηγικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201506/209645/images/det_iraq1-thumb-large.jpg
MICHAEL R. GORDON / THE NEW YORK TIMES
Σε μια μείζονος σημασίας αλλαγή προτεραιοτήτων σχετικά με τον πόλεμο κατά του ISIS στο Ιράκ, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση στην επαρχία Ανμπάρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και να στείλει άλλους 450 Αμερικανούς στρατιωτικούς για την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη Ραμάντι. Τις σχετικές αποφάσεις ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος.Η αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής υπήρξε προϊόν έντονων και πολύμηνων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον. Για μεγάλο διάστημα, ο αμερικανικός σχεδιασμός του αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» έθετε ως πρώτο στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η άλωση του Ραμάντι, τον προηγούμενο μήνα, έγειρε την πλάστιγγα στην πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα που υποστηρίζουν ένα άλλο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η ανακατάληψη του Ραμάντι έρχεται σε πρώτη μοίρα, για να ακολουθήσει μια παρατεταμένη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, κάτι που τοποθετείται στο 2016.

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και ΙΚ Κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία

Κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία
Χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή και πέρασαν από το έδαφος της Συρίας σε αυτό της Τουρκίας σήμερα, καθώς μετριοπαθείς αντάρτες και κουρδικές δυνάμεις πολεμούν ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην συριακή μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ.
Ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην περιοχή ανέφερε πως οι πρόσφυγες εισήλθαν στην Τουρκία ενός νέου, προχειροφτιαγμένου συνοριακού φυλακίου, το οποίο φρουρούν μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά. Ένας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως 2.000 πρόσφυγες καταγράφηκαν σήμερα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιτράπηκε η είσοδος σε περισσότερους από 6.800 πρόσφυγες στην περιοχή. Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν Σύροι και Ιρακινοί Άραβες μάλλον, παρά Κούρδοι.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι Ανθρωποφύλακες

Οι Ανθρωποφύλακες
Πρωτοδιάβασα τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση, μαζί με πολλούς άλλους, στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» το 1974, σε συνέχειες. Περίμενα το επόμενο φύλλο με μια αγωνία σαν αυτήν που είχα όταν σε παιδική ηλικία παρακολουθούσα στη «Διάπλαση των Παίδων» τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα - ανάμεσά τους τον «Μόμπι Ντικ», τη λευκή φάλαινα που σκότωνε για να εκδικηθεί τον άδικο θάνατο του είδους της, με την παρουσία της κάθε φορά να θυμίζει σκηνές Αποκάλυψης σε αυτόν τον υδάτινο κόσμο των χωρίς πάτο ωκεανών.Η διαφορά ωστόσο εδώ ήταν ότι οι «Ανθρωποφύλακες» όχι μόνον δεν ήταν μυθιστόρημα, αλλά πως τα όσα κατέγραφαν, αδιανόητα για όποιον εφησυχάζει στην επιφάνεια, ή μάλλον στη βιτρίνα της ζωής, ήταν η πιο αδυσώπητη πραγματικότητα γραμμένη ανεξίτηλα στο κορμί ενός ανθρώπου.

Ολοκλήρωση συμβιβασμού;

http://www.imctv.com.tr/wp-content/uploads/2015/03/selahattin-demirta3-660x330.jpg
Θα αποτελούσε έκπληξη η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού AKP-CHP, του κυβερνώντος δηλαδή πολιτικού Ισλάμ με την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, ένα σενάριο που ήλθε στην πρώτη γραμμή των μετεκλογικών εξελίξεων στην Τουρκία; Σε καμιά περίπτωση, καθώς θα πρόκειται για την ολοκλήρωση του ιστορικού συμβιβασμού του Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο που πυροδότησε η σύγκρουση με τα δίκτυα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.Από το φθινόπωρο του 2013, ο Ερντογάν αμνήστευσε τους υπόδικους αξιωματικούς για τις υποθέσεις Εργκενέκον και Βαριοπούλα που τις χρέωσε στον ιμάμη της Πενσιλβανίας, όπως αποκαλεί τον Γκιουλέν, που είχε διαβρώσει την αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Από τότε μέχρι σήμερα, με κοινό εχθρό τη συνωμοσία Γκιουλέν στις πραγματικές της διαστάσεις ή υπερδιογκωμένη για προφανείς σκοπιμότητες, ο Ερντογάν και οι στρατηγοί διανύουν ένα αδιανόητο για πριν από δύο χρόνια πολιτικό ειδύλλιο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ανησυχία για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Τούρκικο πλοίο υποκλοπών μπήκε απροειδοποίητα και προκλητικά στο πεδίο βολής της Ανδρου (φωτό αρχείου)
Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και η αγωνία κορυφώνεται για το εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ή όχι, στο Αιγαίο ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο τόσο στην Αθήνα όσο και στους συμμάχους!

Τούρκικο πλοίο υποκλοπών μπήκε απροειδοποίητα και προκλητικά στο πεδίο βολής της Ανδρου (φωτό αρχείου)

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Στη... γωνία ο Ερντογάν για να βρει λύση ο Νταβούτογλου

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαϊκάλ έγινε με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα της τουρκικής Βουλής, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καθώς είναι ο γηραιότερος βουλευτ
Συνήθιζε να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους προδότες και τρομοκράτες και τους αντιμετώπιζε με την αλαζονεία της απόλυτης παντοδυναμίας που του χάριζαν οι εκλογικές αναμετρήσεις.Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαϊκάλ έγινε με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα της τουρκικής Βουλής, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καθώς είναι ο γηραιότερος βουλευτής