11 Ιουνίου 2015

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Στη... γωνία ο Ερντογάν για να βρει λύση ο Νταβούτογλου

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαϊκάλ έγινε με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα της τουρκικής Βουλής, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καθώς είναι ο γηραιότερος βουλευτ
Συνήθιζε να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους προδότες και τρομοκράτες και τους αντιμετώπιζε με την αλαζονεία της απόλυτης παντοδυναμίας που του χάριζαν οι εκλογικές αναμετρήσεις.Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαϊκάλ έγινε με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα της τουρκικής Βουλής, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος καθώς είναι ο γηραιότερος βουλευτής

Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, της 7ης Ιουνίου ανάγκασε τον πρόεδρο της Τουρκίας να κατέβει από τον «θρόνο» του και να κρατηθεί -όσο μπορεί- στο περιθώριο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.Σε συνέντευξή του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ότι θα επέμβει μόνο εφόσον υπάρξει κάποια «κρίση». Ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλες τις πιθανές συνεργασίες, προσθέτοντας ότι μια«κουλτούρα συμβιβασμού θα προκύψει εφόσον όλοι κινηθούν στα συνταγματικά τους πλαίσια».

Διευκρίνισε, δε, ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν στο AKP την υποχρέωση να σχηματίσει κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι ο καθορισμός «κόκκινων γραμμών» πριν από την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης είναι «ενάντια στη φύση της πολιτικής». Μίλησε ακόμη για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες, «ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης».

Οι χθεσινές κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στον Νταβούτογλου, που πλέον θα εμφανίζεται ως το πρώτο... βιολί. Αφήνοντας το αμφιλεγόμενο «ανάκτορό» του, συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στη λιγότερο φανταχτερή του κατοικία στην Αγκυρα.

Η συνάντηση με τον Μπαϊκάλ είχε ως αντικείμενο τη σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης σε σώμα, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρώην αρχηγός του CHP ως ο γηραιότερος βουλευτής.Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση στράφηκε και γύρω από τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. «Εμεινα με την εντύπωση ότι ο πρόεδρος θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο και έχει θετική στάση επί του θέματος», δήλωσε ο Μπαϊκάλ στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι εκτιμά πως ο Ερντογάν «είναι ανοιχτός σε όλες τις ενδεχόμενες λύσεις συνασπισμού».

Από τη στιγμή που το ΑΚΡ θεωρεί «αδιανόητη» μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στην κάλπη, ένα σενάριο που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα. Αλλωστε και ο Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι οι πρόωρες εκλογές εξετάζονται ως λύση μόνο εάν αποτύχουν όλες οι άλλες εναλλακτικές.
Μια συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα απαιτήσει από τον Ερντογάν να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του, καθώς το CHP εκπροσωπεί το κοσμικό κράτος, το οποίο κατηγορεί για όλα τα προβλήματα της Τουρκίας.

Πιο εύκολο θα είναι ίσως να συνεργαστεί με το Εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, όμως, έχει θέσει ως προϋπόθεση ο Ερντογάν να βάλει στην άκρη τις φιλοδοξίες για αυξημένες προεδρικές εξουσίες. Το γεγονός ότι πραγματοποιεί συναντήσεις εκτός του προεδρικού παλατιού ίσως είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ