09 Μαρτίου 2013

RSS Η Αμερική, το Κυπριακό και τα κοιτάσματα


http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2012/03/Greece_Cyprus_Turkey_map.jpgΠολύ σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία σύγκλησης μιας πενταμερούς συνδιάσκεψης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος
Και ενώ Βερολίνο και Κεντρική Ευρώπη κάνουν όνειρα για αποκλειστική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, ο αμερικανικός παράγοντας κινήθηκε γρήγορα και επέβαλε σε Ελλάδα και Τουρκία μια υποχρεωτική συγκατοίκηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολύ σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία σύγκλησης μιας πενταμερούς συνδιάσκεψης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτή, σύμφωνα με το σενάριο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις -Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Με τον Δρα Αντώνη Στυλιανού
Ουδέποτε η επίσημη αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αμφισβητήσει τη μεθ’ ημών συμφωνία του Φεβρουαρίου 2003 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της ΑιγύπτουΟυδέποτε η επίσημη αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αμφισβητήσει τη μεθ’ ημών συμφωνία του Φεβρουαρίου 2003 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Αιγύπτου, η οποία μάλιστα κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες.

Νόμος είναι το δίκιο του... χωριού;

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQsmGvQvdCc4lVTy20HNR50z0GYB53NevjWlZrDToC8bD658oPXZgΓράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Τι πιο όμορφο και ωραίο σε μια κοινωνία από το να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας. Χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς συμφέροντα, απλώς να εκφράζεται ο λαός. Οχι όλος ο λαός, αλλά ο «τοπικός». Να γίνονται δημοψηφίσματα τοπικά για τα πάντα.Το ακούσαμε για τις Σκουριές, μάλλον θα το ακούσουμε για τις Οξιές, το νησάκι που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ και με τη φόρα που έχουν πάρει, θα μας πείσουν ότι καμιά απόφαση δεν είναι νομιμοποιημένη εάν δεν έχει εγκριθεί από τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο μας λένε και για τα πανεπιστήμια. Να αποφασίσουν οι καθηγητές, οι φοιτητές οι τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο και για τα νοσοκομεία και για τα στρατόπεδα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τη Γη Χαναάν

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν εκατό χρόνια αργότερα αυτό που έλεγε ο Βλ. Λένιν πως «ο αριστερισμός είναι η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».Το φορολογικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο του, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι διαισθάνονται βλέποντας τις τελευταίες κινήσεις του επικεφαλής του.Πολλοί χαρακτηρίζουν τη στροφή αυτή που συντελείται ως «βίαιη ωρίμαση» ενός κόμματος που βρέθηκε από το 4% στο 27% καταλαμβάνοντας τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά στην ουσία είναι μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.Πάντα έτσι συμβαίνει βέβαια στον δρόμο για τη... Γη Χαναάν. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που στην πορεία ανέβλεψαν και είδαν το φως το αληθινό.

Οθωμανοί, Ντίμμηδες και Ραγιάδες - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
Είναι εντυπωσιακό και χωρίς προηγούμενο αυτό που συμβαίνει, αλλά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν και το ισλαμιστικό του  σινάφι δεν αφήνουν τους Ισραηλινούς να ‘’αγιάσουν’’ όσο και οι τελευταίοι να προσπαθούν. Τελικά οι Ισραηλινοί και για να ακριβολογήσω  οι κρατικοί τους αξιωματούχοι επιδεικνύουν ραγιαδισμό χειρότερο από αυτό των δικών μας εκπροσώπων σε Ελλάδα και Κύπρο, έναντι στην Τουρκία.

ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ O ψευτομουφτής Κομοτηνής σε δεύτερο ρόλο πρόεδρος της άτυπης Συμβουλευτικής


Απροθυμία να διεκδικήσουν ρόλους ενώ απουσίαζαν οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές Ο προβληματισμός, η αδιαφορία, αλλά και η έντονη δυσαρέσκεια στην προηγούμενη διοίκηση της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο έκτακτο συμβούλιο της Δευτέρας, στο γνωστό εντευκτήριο της νεολαίας. Η εντολή ήταν σαφής από το προξενείο για την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Καδή Ισμέτ, που θεωρήθηκε ακατάλληλος για το ρόλο όπως μας εκμυστηρεύονται μειονοτικοί και νέος πρόεδρος  αναλαμβάνει ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ.
Ο ίδιος φιλοδοξεί να ανεβάσει του τόνους της αντιπαράθεσης στο επίμαχο ζήτημα των ιεροδιδασκάλων, με στόχο να μην εφαρμοστεί  από την ελληνική πολιτεία.

Τα μαθηματικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ηορολογία που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, κυρίως από τον κ. Ερντογάν και ώς ένα βαθμό από τον κ. Σαμαρά (βλ. «Ελευθεροτυπία» 05.03.2013) για τον προσδιορισμό της μελλοντικής πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παραπέμπει στην επιστήμη των μαθηματικών και στη σημασία τους για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων των διεθνών σχέσεων.Η φράση win-win situation που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ανήκει στη θεωρία των παιγνίων και σηματοδοτεί ένα παίγνιο που είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν κέρδος. Στη διαδικασία επίλυσης διεθνών διαφορών, η στρατηγική win-win είναι εκείνη που αποσκοπεί στο να ικανοποιηθούν όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΚΤΗΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ Πώς κερδίσαμε τα Δωδεκάνησα

Οι πνεύμονες της Ελλάδας είναι το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Τα Επτάνησα, του Ιονίου, κατά την Επανάσταση του 1821 αποτέλεσαν, υπό αγγλική επικυριαρχία, κεντρική βάση ενίσχυσης και εφοδιασμού του αγώνα στην κυρίως Ελλάδα. Αποδόθηκαν στην Ελλάδα από τους Αγγλους το 1864. §Αλλά οι περιπέτειες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου άργησαν να τελειώσουν, ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα, που είχαν αποσπαστεί, το 1912, από την τουρκική κατοχή και είχαν περάσει στην Ιταλία.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Εκπνέει η προθεσμία για το πόρισμα του ΓΛΚ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
Όπως εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας για την παράταση της προθεσμίας, αυτή αποφασίστηκε λόγω της φύσης του αντικειμένου αλλά και της διαπίστωσης ότι πρόκειται για έναν μεγάλο όγκο πολυσύνθετου αρχειακού υλικού, το οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθεί, να καταγραφεί και να ερευνηθεί καταλλήλως.

«Δέκα χρόνια λέγαμε ψέματα για το Κόσοβο» Άρθρο με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Ζόραν Τζίτζιτς


EPA/FABIO CAMPANA
«Για 10 χρόνια το Κόσοβο αποτελούσε ένα θέμα ταμπού. Κανείς δε μπορούσε να πει επισήμως την αλήθεια», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στο άρθρο του στην εφημερίδα NIN, προσθέτοντας ότι «στο σερβικό λαό λέγονταν παραμύθια και ψέματα ότι το Κόσοβο μας ανήκει».

Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση


Οι κινήσεις και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη απέναντι στην Τρόικα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε σήμερα ο κ. Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν διέξοδοι.Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έγινε ενωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και για τους προβληματισμούς του για τα επόμενα βήματα είπε ότι «του εξέφρασα τη στήριξη μου όσον αφορά τις μέχρι τώρα κινήσεις του και για το γεγονός ότι απέρριψε κάποιες εκβιαστικές και καταστροφικές προτάσεις, πιέσεις θα έλεγα, από πλευράς της Τρόικα».

Χρυσό στη Μεσόγειο ψάχνουν οι Τούρκοι

http://sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/mesogeios.jpg
Αίτημα για δέσμευση περιοχής νοτίως της Κρήτης υπέβαλαν οι Τούρκοι με σκοπό να διεξάγουν άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 9 και 10 Απριλίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην άσκηση θα συμμετάσχει και το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο  ''Μπαρμαρός'' όπως μετονομάστηκε από Πολάρκους που ήταν η αρχική ονομασία του το οποίο όσο απίστευτο και αν ακούγεται, θα ψάξει ένα χαμένο μεταγωγικό αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Το συγκεκριμένο αεροπλάνο φέρεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες να κατέπεσε νοτίως της Κρήτης μεταφέροντας τόνους από πλάκες χρυσού οι οποίες φορτώθηκαν από ευρωπαϊκή χώρα που απειλείτο με κατάληψη από τους Γερμανούς. Προορισμός του μεταγωγικού ήταν χώρα της μέσης ανατολής.
http://sigmalive.com/news/politics/34189

Επαφές Νταβούτογλου στο Λονδίνο Συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Βρετανό ομόλογό του


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGk3G1u_TLENqGs7ctuQdCbyw5A1f17T9kfRQLzBvv1E4zwvXy
Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, με αφορμή διεθνές συνέδριο για τους Φίλους της Υεμένης. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, και έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό.Δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια όλο και πιο βαθιά διμερή σχέση, με ενίσχυση της συνεργασίας τους επί μιας σειράς θεμάτων που περιλαμβάνουν την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ιδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων Κοσόβου στην Αθήνα


Ιδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων Κοσόβου στην Αθήνα
Την ανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση με τον κοσοβάρο ομόλογό του
Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, «δεν επηρεάζει τις θέσεις της Ελλάδας ως προς το καθεστώς, αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη είναι βασικό εργαλείο και καταλύτης για την ειρήνη», ενώ ο κ. Χοτζάι, από την πλευρά του χαρακτήρισε «μεγάλη» τη σημερινή μέρα

Η Βουλγαρία ακύρωσε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη Ανησυχία για περιβαλλοντική καταστροφή

Η Βουλγαρία ακύρωσε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ευσταθιάδης Στάθης Η βουλγαρική Βουλή, με ψήφους 115 έναντι 25, «ακύρωσε πλήρως» το σχέδιο και την  υποδομή της κατασκευής του αγωγού ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.Η σχετική εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης αναφέρει οτι η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες καταστροφές του περιβάλλοντος και το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα έφθανε το 1 δισ. ευρώ, την οδήγησαν να φέρει στη Βουλή το σχέδιο.

Απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα Όλα για το πετρέλαιο στο Σουδάν

Σε συμφωνία κατέληξαν το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν για την απόσυρση των δυνάμεών τους από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορά τους στις 14 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε μεσολαβητής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εξέλιξη αυτή, κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών Άμυνας στην Αντίς Αμπέμπα, ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για εξαγωγές πετρελαίου από το Νότιο Σουδάν. Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από τον βορρά το 2011, μετά από δεκαετίες εμφύλιου πολέμου. Ωστόσο, παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τα τέλη μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγών, που έχουν οδηγήσει σε λουκέτο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Νότιο Σουδάν για έναν και πλέον χρόνο. Η παραγωγή πετρελαίου ήταν στα 350 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
http://www.enet.gr

WSJ: Ελληνικό έγγραφο στον ΟΗΕ για συντεταγμένες λόγω ΑΟΖ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομήσει την υπόθεσή της, με απώτερο στόχο διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης 200 ναυτικών μιλίων



Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε νέα υποβολή επίσημου εγγράφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ελπίζοντας ότι ο πλούτος της θάλασσας θα την σώσει από την οικονομική κρίση. Την ίδια όμως στιγμή, το θέμα της ΑΟΖ δημιουργεί αντιπαράθεση με την Άγκυρα.Η παραπάνω θέση προβάλλεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Συγκεκριμένα, στην ανταπόκριση από την Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανανέωσε τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, όπου η υπερχρεωμένη χώρα ευελπιστεί ότι θα βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που απειλεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία.