09 Μαρτίου 2013

Επαφές Νταβούτογλου στο Λονδίνο Συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Βρετανό ομόλογό του


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGk3G1u_TLENqGs7ctuQdCbyw5A1f17T9kfRQLzBvv1E4zwvXy
Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, με αφορμή διεθνές συνέδριο για τους Φίλους της Υεμένης. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, και έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό.Δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια όλο και πιο βαθιά διμερή σχέση, με ενίσχυση της συνεργασίας τους επί μιας σειράς θεμάτων που περιλαμβάνουν την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η βρετανική πλευρά σημειώνει ότι η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος στο θέμα της Συρίας και στην προμετωπίδα των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και τη συριακή αντιπολίτευση.

«Συζητήθηκε η αύξηση της υποστήριξης στις συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, καθώς επίσης η στενότερη συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας στη Σομαλία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανανέωση των προσπαθειών για διευθέτηση του Κυπριακού», καταλήγει η δήλωση.Το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Νταβούτογλου παραχώρησε διάλεξη στο London School of Economics με θέμα τη μεταμόρφωση της διεθνούς πολιτικής και τις προκλήσεις για την παγκόσμια και περιφερειακή τάξη.

Επεσήμανε τον καίριο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία σε αυτό το μετασχηματισμό ισορροπιών, καθώς έχει βρεθεί στο κέντρο μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών από τα Βαλκάνια έως την κεντρική Ασία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επίκεντρο των αναφορών του ήταν η Συρία, το Ιράν και το Ισραήλ. Όπως είπε, στους καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στην Τουρκία ζουν 26.000 παιδιά που πηγαίνουν σε αυτοσχέδια σχολεία. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν διακριτά αντίθετες απόψεις ως προς τις εξελίξεις στη Συρία. Εξέφρασε την ελπίδα το Ιράν να κατανοήσει τη νέα δυναμική στην περιοχή, επικρίνοντάς το για τη στάση «σιωπής» που τηρεί απέναντι στις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ κατά Σύρων πολιτών. Επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας για το γεγονός ότι δεν έχει επέμβει στην περίπτωση της Συρίας.

Σε άλλη αναφορά στο Ιράν, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η θέση της χώρας του είναι ξεκάθαρη κατά της παρουσίας πυρηνικής δύναμης στην περιοχή, είτε αυτή είναι το Ιράν είτε το Ισραήλ. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και τόνισε ότι και ο ίδιος έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει το διάλογο μεταξύ Τεχεράνης και διεθνούς κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είπε ότι δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν μέχρι το Τελ Αβίβ να απολογηθεί επισήμως και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στο Mavi Marmara, αλλά και μέχρι να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας παγκόσμιας και περιφερειακής τάξης, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως η ευρωκεντρική θεώρηση του κόσμου έχει αλλάξει, με την ανάδειξη νέων «αυθεντικών» πολιτισμών διαφόρων παραδόσεων. Αντέκρουσε τη θεωρία περί «σύγκρουσης πολιτισμών», αναφέροντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από «πολιτισμική συμμετοχικότητα και αλληλεγγύη».Τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι βασικός διαμορφωτής της ιστορίας της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το αν η χώρα ενισχύει τους δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο, σε Ασία, Αφρική και αλλού.

Ανέφερε επίσης ότι η έννοια της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων που είχε εξαγγείλει σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Όπως σημείωσε, ο τουρκικός λαός έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια αυτή την αυτοπεποίθηση.

Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο της συνόδου για την Υεμένη με παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας, όπως τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέφρο Φέλτμαν, τον Γερμανό ομόλογό του Γκουίντο Βεστερβέλε και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερικά θέματα Κάθριν Άστον. Επισκέφθηκε επίσης τους απογόνους της οικογένειας των σουλτάνων της οθωμανικής περιόδου, τους Οσμάνογλου, που ζουν στη Βρετανία
http://www.kathimerini.com.cy