03 Φεβρουαρίου 2014

Έξι πολιτικά πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση εξόρυξης ζεολίθου

Η δικογραφία αφορά τη ματαίωση επένδυσης εξόρυξη ζεολίθου στην περιοχή του Έβρου, ενώ για την υπόθεση αυτή έχει διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Ορεστιάδας. Μάλιστα, η επίμαχη δικογραφία έχει διαβιβαστεί και στους Εισαγγελείς διαφθοράς.

«Δείξαμε στους ε/κ ότι το εννοούμε» Μεγάλη προβολή από τα τουρκικά ΜΜΕ για το περιστατικό στην ΑΟΖ Του Νίκου Στέλγια


Η είδηση της παρενόχλησης της κυπριακής ΑΟΖ από ένα πολεμικό πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από το απόγευμα της Κυριακής.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την σχετική είδηση προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρώτη «παρέμβαση» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμη αποσαφηνίζουν ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκιρέσουν» υποχρέωσε το νορβηγικό πλοίο σε αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ στα «νότια περίχωρα» της Κύπρου. «Η Τουρκία προειδοποίησε τους Ελληνοκύπριους», είναι το μήνυμα που μεταδίδει αυτή την στιγμή ο τουρκικός τύπος.

Το ξύρισμα του Μπαρμπαρόσα…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHtSyeTqN3Hsx7AA5WXAKcNSYy4S8ON-nOyVu_g2FB2fSj8IgDGjmSL8tGyy83VTBuLlUL3PVRioS2jiAu5xfQrQ8rJ_lqiO4Yz2_sCKL85s-gNWiQPq6piC67oIllPSJFgXXOXXBDtmjj/s1600/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B1+3.jpg

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ-  Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να είμαστε διαχειριστές και κυρίαρχοι του τόπου μας και του φυσικού αερίου, της ΑΟΖ μας, χωρίς ένοπλες δυνάμεις. ΄Η χωρίς συμμαχίες. Η θαλάσσια έκταση της Κύπρου είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη από τη χερσαία. Και δυστυχώς είναι ανυπεράσπιστη, παρότι εκεί είναι ο πλούτος μας και το μέλλον μας. Ο ζωτικός μας χώρος, ο οποίος απειλείται εκ νέου από την Τουρκία με την έξοδο του Μπαρμπαρόσα, προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία

Πώς οι εκάστοτε κυβερνώντες προετοίμασαν βήμα-βήματο ελληνικό «κραχ», προνοώντας μόνο για την εξουσίακαι τους καρπούς της-Καρακούσης Αντώνης
Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία
Από την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως την αναγγελία από το Καστελόριζο της προσφυγής στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι εξοπλιστικές δαπάνες και η διαφθορά γύρω από αυτές βάρυναν όσο τίποτε άλλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Την περίοδο 2004-2009 οι δαπάνες για την υγεία αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 50%

Πολιτικοί «νάνοι» γκρίζαραν τα Ιμια

Πέρασαν 18 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν οι τότε πολιτικοί ηγέτες αποδείχθηκαν «νάνοι» αποδεχόμενοι διπλωματική ήττα και «γκριζάρισμα» μιας περιοχής του Αιγαίου που αποτελεί ελληνικό έδαφος. Εχο­ντας στην ουσία να αντιμετωπίσουν μόνο την Τουρκία, αφού οι Αμερικα­νοί για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία επέλεξαν να είναι «ανεξάρτητοι» και έπαιξαν την Αθήνα και την Αγκυρα επί ίσοις όροις, ο τότε πρωθυπου­γός προτίμησε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τη διπλωματική λύση, ακόμα και αν αυτή αποδείχθηκε όχι καλή για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν πολέμους και άλλες παρόμοιες λύσεις, εκτός εάν εξαναγκαστεί ένα κράτος να αμυνθεί απέναντι σε εχθρική επίθεση.

Πράγα 1948, Μόναχο 2014;

Τον Φεβρουάριο του 1948 ο κομμουνιστής πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας Γκότβαλντ απέρριψε τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ και αμέσως όλοι οι μη κομμουνιστές υπουργοί παραιτήθηκαν, ενώ μαζικές διαδηλώσεις υποχρέωσαν τον πρόεδρο Μπένες να μην αντιδράσει.
Στη Δύση η εξέλιξη καταγράφηκε ως το «Πραξικόπημα της Πράγας» και θεωρήθηκε η επίσημη έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991, η μετασοβιετική Ρωσία δέχθηκε παρόμοιο ανηλεές σφυροκόπημα από ΗΠΑ και Ε.Ε. με τη Γερμανία σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στην Ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.Σταϊνμάγερ, Ρομπάι και Κέρι ενθάρρυναν την ουκρανική αντιπολίτευση να απαιτήσει την παραίτηση του Γιανουκόβιτς.

ΠΑΣΟΚ: Πηνελόπη χωρίς Τηλέμαχο

 Την Πηνελόπη πολιορκού­σανε 40 μνηστήρες. Ο αριθμός των μνηστήρων για τις πολύφερνες της εποχής μας ανάλογος με την προίκα τους. Αρα, mutatis mutandis η πολύφερνος των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων είναι το ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη; Οι μνηστήρες που την πολιορκούν. Μέτρησα οκτώ: οι «75», οι «58», κι ακολουθούν: Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Παναγιωτακόπουλος, Λοβέρδος, Δράση, Φόρουμ... Μήπως ξέχασα κανέναν; http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140203/engine/assets_LARGE_t_420_54305256_type12169.jpgΠαραδοξολογία; Οχι. Παράδοξο; Ναι. Ενα από τα πολλά παράδοξα του πιο μπερδεμένου πολιτικού τοπίου από τη μεταπολίτευση. Δεύτερο παράδοξο: το ΠΑΣΟΚ, με μονοψήφια ποσοστά στις περιβόητες δημοσκο­πήσεις, είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. (Σημ.: Εξω πάμε χειρότερα. Η JPMorgan το παίζει Ντι Κάπριο στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ»).
Παραδοξοτήτων συνέχεια: Η ΝΔ στην προσπάθειά της να αναδειχθεί πρώτο κόμμα θέλει να διατηρήσει τους ψηφοφόρους που απέσπασε από το ΠΑΣΟΚ προ της απειλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και να εξασφαλίσει υψηλά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ ώστε να διατηρηθεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ* Οι περιπέτειες του ελληνικού δημόσιου χρέους


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQRVgp7DuuuhtHjxi2gDzA4TrQ4tRxUAhooAQXsm0XJKM8D6qYr
Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα της δεκαετίας του 1980. Προέκυψε από την επέκταση του κράτους. Το κράτος είχε παραμείνει μεταπολεμικά μικρό, μόλις στο 20% του ΑΕΠ την περίοδο 1944-1974. Η Ν.Δ. προέβη σε μαζικές κρατικοποιήσεις την περίοδο 1974-1981, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και σε σταδιακή επέκταση της δημόσιας διοίκησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσέθεσε το κοινωνικό κράτος με το εθνικό σύστημα υγείας, το συνταξιοδοτικό και την επέκταση της ανώτατης παιδείας. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών την περίοδο 1974-1990 διαμόρφωσε ένα κρατικό σύστημα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα γνωστά «4 δεκάρια», δηλαδή με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, τις συντάξεις και την παιδεία-άμυνα να απορροφούν κάθε μία περίπου το 10% του ΑΕΠ.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Το ευρώ δεν είναι ταμπού... στη Γαλλία!

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201401/n_60876_4.jpgΔεκαετίες τώρα, τα συνθήματα εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υπέρ της αποκατάστασης της γαλλικής «εθνικής κυριαρχίας» μονοπωλούνταν από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και από θραύσματα των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως το ρεύμα του Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών και εκείνο του Φιλίπ Σεγκέν στον χώρο των Γκωλικών. Παρά την κριτική στάση της απέναντι στην «Ευρώπη του Μάαστριχτ», η μείζων Αριστερά αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη ως ταμπού. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση του ευρώ και η τάση υποβάθμισης της Γαλλίας σε ρόλο ελάσσονος εταίρου μιας ηγεμονικής Γερμανίας άλλαξαν αισθητά το τοπίο. Ενόψει και των ευρωεκλογών, η θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. αναδεικνύεται σε κεντρικό πεδίο της δημόσιας αντιπαράθεσης.

Σκάνδαλα - δοκιμασία για τους δημοσιογράφους της Τουρκίας

Δεκάδες συνάδελφοί τους βρίσκονται στη φυλακή ή δικάζονται, χιλιάδες απρόσωποι αντίπαλοι τους κυνηγούν στο Twitter, ενώ τηλεφωνήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους τους προειδοποιούν για τα ρεπορτάζ τους: ο λόγος για τους τούρκους δημοσιογράφους και τους κινδύνους του επαγγέλματός τους στην Τουρκία. Επικριτές της κυβέρνησης που αρνούνται να φιμωθούν, μπορεί να βρεθούν απολυμένοι. Άλλοι αποφεύγουν τις φασαρίες, όπως το κανάλι που μετέδωσε τον περασμένο Ιούνιο ένα ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους, την ώρα που η αστυνομία εκτόξευε δακρυγόνα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Αναζητείται συμβιβαστική λύση για τα Ναυπηγεία ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Η δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων και την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένουν ανενεργά εξετάστηκαν κατά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών.

ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ Οχι πια επεμβάσεις, μόνο διπλωματία

Το στίγμα μιας στροφής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έδωσε από το Μόναχο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκλ, κάνοντας λόγο για μετακίνηση της έμφασης από τη στρατιωτική ισχύ στη διπλωματία.
Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Χέιγκλ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι έχουν εργαστεί σκληρά για την «αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ της αμερικανικής άμυνας και διπλωματίας». Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αφήνουν σταδιακά πίσω τους μια 13χρονη πολεμική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν φθίνουν και η Ουάσιγκτον προσπαθεί ν' αποφύγει την εμπλοκή σε περαιτέρω ξένες στρατιωτικές συγκρούσεις.

«Πράσινο φως» Οικονομική συνεργασία Γαλλίας - Ιράν Περιμένοντας συμφωνίες στο θέμα των πυρηνικών

Αντιπρόσωποι γαλλικών εταιρειών επισκέπτονται την Τεχεράνη για να ξαναρχίσουν τις οικονομικές επαφές τους με την Ισλαμική Δημοκρατία, με ενεργοποίηση όαν επιλυθούν τα θέματα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Μια σημαντική γαλλική οικονομική αποστολή στην οποία μετέχουν αντιπρόσωποι μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών έφτασε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι οικονομικές επαφές με το Ιράν εν αναμονή μιας συμφωνίας για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.Η αποστολή, που αποτελείται από 107 πρόσωπα, είναι σύμφωνα με το Irna "η μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική αντιπροσωπεία" που έχει επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα το Ιράν. Είχαν προηγηθεί αντιπροσωπείες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Νότια Κορέα. Το ταξίδι αυτό οργανώθηκε από την Medef, τη μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών της Γαλλίας.

Παρενόχληση νορβηγικού σεισμογραφικού από το ναυτικό της Τουρκίας


Όλη η αλήθεια για το αποβατικό πλοίο που οι Τούρκοι ονομάζουν "αεροπλανοφόρο" - Ανάλυση


Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας  (SSIK) της Τουρκίας στην οποία επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, έκανε την επιλογή της για ποια από τις τουρκικές εταιρείες θα αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου πλοίου των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας , το ονομαζόμενο ''αεροπλανοφόρο'': Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται περί  ενός πλοίου τύπου LPD (''Αποβατικό Δεξαμενόπλοιο'' ή αμφίβιο επιθετικό ) που θα παρέχει υπηρεσίες μείζονος πλωτής στρατιωτικής βάσης με ελικόπτερα.

Πρωτοβουλία κατά της βεντέτας στην Αλβανία

ΣΚΟΔΡΑ. Εντολή για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των οικογενειών που βρίσκονται αποκλεισμένες στα σπίτια τους λόγω της πρακτικής της βεντέτας, που εφαρμόζεται ακόμη στη βόρεια Αλβανία και κυρίως στη Σκόδρα, έδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Αλβανίας. Στόχος των Αρχών είναι να εξετάσουν την πιθανότητα απόδοσης νομικών ευθυνών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που έχει οδηγήσει χιλιάδες άτομα στον θάνατο και απειλεί τη ζωή ακόμη και μικρών παιδιών, που αδυνατούν να πάνε στο σχολείο. Η βεντέτα, γνωστή και ως «κανούνι» στα αλβανικά, έχει τις ρίζες της στην τουρκοκρατία και αποτελεί κώδικα τιμής που απαιτεί το ξέπλυμα του αίματος με αίμα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, πάνω από 15.000 οικογένειες είναι αναμεμειγμένες σε τέτοιου είδους οικογενειακές και περιουσιακές διαμάχες.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Βαλλιστικούς πυραύλους διαθέτει η Σαουδική Αραβία»

http://thediplomat.com/wp-content/uploads/2013/04/2977_52438872bc645-386x257.jpg
Την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη από το 2007 βαλλιστικούς πυραύλους που αγόρασε από την Κίνα, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το περιοδικό «Newsweek», επικαλούμενο ασφαλή πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.Οπως αναφέρει η ιταλική «Stampa», που αναπαρήγαγε την είδηση, το Ριάντ έκανε την αγορά αυτή με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα μπορούσαν έτσι να ελέγξουν πως οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν κατασκευαστεί για να μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Μάλιστα η «Stampa» επισημαίνει πως πρόκειται για μια είδηση που ακουγόταν συχνά μέσα από υπαινικτικά σχόλια, στα φόρα των ειδικών, χωρίς ποτέ να έχει επιβεβαιωθεί.