03 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ Οχι πια επεμβάσεις, μόνο διπλωματία

Το στίγμα μιας στροφής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έδωσε από το Μόναχο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκλ, κάνοντας λόγο για μετακίνηση της έμφασης από τη στρατιωτική ισχύ στη διπλωματία.
Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Χέιγκλ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι έχουν εργαστεί σκληρά για την «αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ της αμερικανικής άμυνας και διπλωματίας». Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αφήνουν σταδιακά πίσω τους μια 13χρονη πολεμική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν φθίνουν και η Ουάσιγκτον προσπαθεί ν' αποφύγει την εμπλοκή σε περαιτέρω ξένες στρατιωτικές συγκρούσεις.

Απεμπλοκή
Οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ απηχούν εκείνες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε στην πρόσφατη Ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στη στρατιωτική τους ισχύ και υποσχέθηκε ότι θα στέλνει αμερικανικά στρατεύματα εκτός χώρας μόνο όταν είναι «πραγματικά αναγκαίο».Τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν όντως δείξει επιθυμία απεμπλοκής από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (από το οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στα τέλη του 2011), ενώ επεδίωξαν, και κατάφεραν, να μείνουν μακριά από πιο πρόσφατες συγκρούσεις, όπως αυτές στη Λιβύη και τη Συρία.

Στο πνεύμα αυτό, Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία η εξωτερική πολιτική της χώρας είχε γίνει υπερβολικά «στρατιωτικοποιημένη», βασιζόταν δηλαδή υπερβολικά στο στρατιωτικό παράγοντα και ότι στο εξής ο ρόλος του ΥΠΕΘΑ πρέπει να είναι υποστηρικτικός: «Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να ασκείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την υποστήριξη και του υπουργείου Αμυνας».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ηγείται ούτως ή άλλως της προώθησης των βασικών προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον, όπως η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα τις δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου περί περισσότερης διπλωματίας.
(Πηγές: www.guardian.co.uk-AFP)