03 Φεβρουαρίου 2014

«Δείξαμε στους ε/κ ότι το εννοούμε» Μεγάλη προβολή από τα τουρκικά ΜΜΕ για το περιστατικό στην ΑΟΖ Του Νίκου Στέλγια


Η είδηση της παρενόχλησης της κυπριακής ΑΟΖ από ένα πολεμικό πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από το απόγευμα της Κυριακής.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την σχετική είδηση προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρώτη «παρέμβαση» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμη αποσαφηνίζουν ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκιρέσουν» υποχρέωσε το νορβηγικό πλοίο σε αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ στα «νότια περίχωρα» της Κύπρου. «Η Τουρκία προειδοποίησε τους Ελληνοκύπριους», είναι το μήνυμα που μεταδίδει αυτή την στιγμή ο τουρκικός τύπος.

Άγκυρα: Είχαμε προειδοποιήσει
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, η τουρκική κυβέρνηση τήρησε σιγή ιχθύος σχετικά με την νέα εξέλιξη. Η όλη υπόθεση έγινε γνωστή από ένα λιτό κείμενο του επιτελείου του τουρκικού στρατού.
Τουρκική πηγή της «Κ», η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά την τουρκική εξωτερική πολιτική, αναλύοντας την τελευταία εξέλιξη έκανε λόγο για «αναμενόμενη εξέλιξη», την οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. «Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει. Οι Ελληνοκύπριοι επέλεξαν να ορθώσουν το ανάστημα τους με την ψευδαίσθηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι στο πλευρό τους. Έτσι εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο έντασης στην Κύπρο», τονίζει η τουρκική πηγή.

Προ των πυλών συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, μια άλλη εξέλιξη, η οποία φέρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λευκωσία λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στα περίχωρα της Κύπρου. Όπως αναφέρει σήμερα ο τουρκικός τύπος, η συμφωνία του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα στο ζήτημα των αποζημιώσεων για την υπόθεση Μαβί Μάρμαρα είναι πλέον προ των πυλών. Οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει για το ποσό της αποζημίωσης, το οποίο θα καταβάλλει η ισραηλινή πλευρά. Πρόκειται για μερικά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, μετά την καταβολή της ισραηλινής αποζημίωσης δεν θα υφίσταται κανένας λόγος για την άμεση αποκατάσταση των τουρκοισραηλινών σχέσεων.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=161412