19 Ιανουαρίου 2016

Και δώρα στην Τουρκία από τη Βρετανία

Με παρέμβαση της κυβέρνησης Κάμερον το Βρετανικό δικαστήριο ήρε την απόφαση του για πάγωμα των λογαριασμών της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες, εν ήδη δώρου, στον τούρκο Ομόλογο του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Κάμερον.

Τουρκία: Πορεία μνήμης-διαμαρτυρίας για τα 9 χρόνια δολοφονίας του Χρατ Ντινκ

http://www.e-typos.com/files/temp//D3C31F03F26CDF086970CD0F380A21F1.jpgΦωνάζοντας συνθήματα όπως «ενωμένοι ενάντια στον φασισμό» και κατά του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι καλύπτει του εκτελεστές, 2.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στην μνήμη του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Χρατ Ντινκ.9 χρόνια μετά την εκτέλεσή του έξω από την εφημερίδα, που διηύθυνε ο αρμενικής καταγωγής Ντινκ, οι πραγματικοί δράστες δεν έχουν συλληφθεί.«Απηύθυνε κάλεσμα για ειρήνη. Ήταν μία γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τον Χρατ Ντινκ»υποστηρίζει ο Μπουχράν Καγιάογλου, ένας από τους συμμετέχοντες.Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Κουρδικό: Ο άγνωστος πόλεμος της Νοτιοανατολικής Τουρκίας


Κουρδικό: Ο άγνωστος πόλεμος της Νοτιοανατολικής Τουρκίας
Μποζανίνου ΤάνιαΚούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Νοτιοανατολική Τουρκία την Πέμπτη, σκοτώνοντας έξι άτομα, από τα οποία τρία παιδιά. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα αφότου αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τον Ιούλιο, ύστερα από δύο χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών. Η επίθεση αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Συνέπεσε με τη σύλληψη δεκάδων τούρκων πανεπιστημιακών οι οποίοι βρίσκονταν ανάμεσα στους 1.100 (προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι) που συνυπέγραψαν έκκληση προς το τουρκικό κράτος να σταματήσει τις σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και να ανανεώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τουρκία: Στέλνει καταδρομείς στο Ντιγιαρμπακίρ «Φουντώνει» ο αστικός πόλεμος στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας

Τουρκία: Στέλνει καταδρομείς στο Ντιγιαρμπακίρ
Σε ζώνη αστικού πολέμου μεταβάλλεται η νοτιοανατολική Τουρκία. Οι ειδικές δυνάμεις καταδρομέων του τουρκικού στρατού αναπτύχθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, όπου πάνω από ένα μήνα μαίνονται οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των μελών του κουρδικού ΡΚΚ.Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι ένα τάγμα περίπου 200 ανδρών των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχουν μεταφερθεί από τη δυτική Τουρκία στο Ντιγιαρμπακίρ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στην κουρδική εξέγερση.Επικεφαλής των δυνάμεων καταδρομέων ετέθη ο ίδιος ο διοικητής της δύναμης, υποστράτηγος Ζεκαΐ Ακσακαλί. Η ανάθεση της αποστολής σε έναν ανώτατο αξιωματικό είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, σχολιάζουν αναλυτές.

ΗΠΑ - Ιράν, η επόμενη μέρα

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης μετά την άρση των κυρώσεων; Δίχως αμφιβολία είναι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, ένα βήμα που δεν θα ανοίγει τον δρόμο για συνολική προσέγγιση, αλλά θα επιβεβαιώνει την ντε φάκτο διαμόρφωσή της ανάμεσα στις δύο πλευρές από την άνοιξη του 2013, όταν άρχισαν οι μυστικές διαβουλεύσεις στο Ομάν. Ομπάμα από τη μια μεριά και Χαμενεΐ -Ρουχανί από την άλλη δεν έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν ή να επιβραδύνουν τη μη αντιστρέψιμη πλέον μετεξέλιξη της εξομάλυνσης σε πραγματική συμμαχία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν ως κατεπείγουσα προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πρόκλησης των τζιχαντιστών και τη σταθεροποίηση στο Ιράκ και στη Συρία.

Βραχυκύκλωμα στη Μαδρίτη

Σκηνικό παρατεταμένης πολιτικής κρίσης φαίνεται να διαμορφώνεται στην Ισπανία, με την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες να γίνεται ολοένα και πιο πιθανή και με απρόβλεπτο επί του παρόντος κόστος στην τέταρτη Οικονομία της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της περιπλοκής οι Σοσιαλιστές που γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορούν να καταρτίσουν κυβερνητικό πρόγραμμα μαζί με τους Podemos και ταυτόχρονα έχουν επίγνωση του απαγορευτικού κόστους ενός Μεγάλου Συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τους Ciudadanos.Ηδη η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει στους Podemos τη δεύτερη θέση σε περίπτωση νέων εκλογών, με τους Σοσιαλιστές στην τρίτη, με το Λαϊκό Κόμμα να διατηρεί την πρωτιά. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η αναγωγή αυτής της δυναμικής σε περίπτωση που συγκροτηθεί τρικομματική κυβέρνηση από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΛΙΝΤ ΤΟΥ ΜΙΣΙΓΚΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΟΛΥΒΔΟ Η νέα Εριν Μπρόκοβιτς των ΗΠΑ

Η νέα Εριν Μπρόκοβιτς των ΗΠΑ

Η επιμονή μιας μητέρας, της Λιάν Γουόλτερς, να μάθει την αλήθεια για το νερό της πόλης της, του Φλιντ του Μίσιγκαν, και να αναγκάσει τους υπευθύνους να παραδεχτούν τις ευθύνες τους, είχε τελικά μετά από 18 μήνες αγώνα το αποτέλεσμα που επιζητούσε: το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ξεκινάει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος και από πότε ήξερε ότι το νερό που έπιναν οι κάτοικοι του Φλιντ ήταν μολυσμένο με μόλυβδο.

Το τέλος της ευρωπαϊκής συναίνεσης;

Το τέλος της ευρωπαϊκής συναίνεσης;
του Almut Moller
Στο προηγούμενο κείμενο για την Γερμανία, o Josef Janning υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια τόσο ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην ΕΕ όσο και η ικανότητα του Βερολίνου να μοχλεύσει την δύναμή της στην ΕΕ, έχει σοβαρά περιοριστεί. Την ίδια στιγμή, το διακύβευμα για το Βερολίνο έχει αυξηθεί. Παρά την διαρθρωτική της εξουσία σε επίπεδο ΕΕ, η κυβέρνηση συνασπισμού έχει αποτύχει να καταλήξει σε μια υγιή αντίδραση σε δύο από τα βασικά της συμφέροντα: εκκρεμεί η βιώσιμη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, και η κυβέρνηση της Angela Merkel είναι απομονωμένη όταν πρόκειται για το προσφυγικό. Και τα δύο αυτά ζητήματα, καθορίζουν το μέλλον της χώρας, αλλά εάν το Βερολίνο συνεχίσει να αποτυγχάνει να δώσει λύσεις σε επίπεδο ΕΕ σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, τι θα σημαίνει αυτό για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας;

Στην Αθήνα οι Ιρανοί για πετρέλαιο

Στην Αθήνα οι Ιρανοί για πετρέλαιοΤου Χάρη Φλουδόπουλου-Την περασμένη Κυριακή η ιστορική απόφαση για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, σηματοδότησε και επίσημα την επιστροφή της πετρελαιοπαραγωγού χώρας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Και μόνο η είδηση της άρσης του εμπάργκο στάθηκε ικανή για να φέρει τόσο το brent όσο και το αμερικανικό WTI στην περιοχή των 27 – 28 δολαρίων, εντείνοντας τον ήδη αδυσώπητο ανταγωνισμό για τα μερίδια αγοράς μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.Σε αυτό το κλίμα, η πρόθεση του Ιράν είναι να επαναφέρει το ταχύτερο δυνατόν την παραγωγή του στα προ εμπάργκο επίπεδα, αποκαθιστώντας τις σχέσεις του με τους παραδοσιακούς πελάτες του. Ένας από αυτούς είναι η Ελλάδα και τα ελληνικά διυλιστήρια.

Στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων και αγνοουμένων στη Κύπρο

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201601/229405/images/det_11.jpg

Με ειδική πτήση μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα από την Κύπρο στην Ελλάδα τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη μεγαλόνησο. Χθες, σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή παραλαβής των λειψάνων, στην οποία είχαν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Αγωγή Ερντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου


http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/article3842168.ece/BINARY/w660/Untitled+2.jpgΑκόμη και εναντίον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στράφηκε δικαστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατακεραύνωσε την απόφαση των Αρχών να συλλάβουν ακαδημαϊκούς που είχαν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για τον πόλεμο που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στις κουρδικές περιοχές της χώρας. «Ενας ένας, οι ακαδημαϊκοί που εξέφρασαν την άποψή τους συλλαμβάνονται εξαιτίας ενός δικτατορίσκου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου το Σαββατοκύριακο, απευθυνόμενος σε διάσκεψη του κόμματός του. «Πώς τολμάς (Ερντογάν) να στέλνεις την αστυνομία στα σπίτια αυτών των ανθρώπων και να τους συλλαμβάνεις; Πες μας, δικτατορίσκε, τι σημαίνουν για σένα η τιμή και η υπερηφάνεια; Είτε διατηρείς την αμεροληψία σου και αξίζεις τον σεβασμό είτε εγώ θα σου θυμίζω κάθε μέρα τι σημαίνουν η τιμή και η υπερηφάνεια».

«Τα ρουσφέτια δεν τα εκτιμήσαμε ποτέ». Κατάλαβες, Ιάσονα Σχινά;


iasonasΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει – προφανώς – αντιληφθεί ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και πως, σε κάθε περίπτωση, οι αγώνες και το αίμα των προγόνων του – ακόμη κι αν είναι ποταμοί – δεν φτάνουν για να καθαρίσουν κάποιους «λεκέδες» του παρόντος…Αν το είχε αντιληφθεί στην οργισμένη του απάντηση με τίτλο «Τους Ρουφιάνους δεν τους φοβηθήκαμε ποτέ. Κατάλαβες Πρώτο Φλέμα;» θα μιλούσε για την ταμπακέρα του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και δεν θα επιχειρούσε «ξέπλυμα» με τους αγώνες και το αίμα άλλων, έστω κι αν αυτοί είναι προγονοί του.Με άλλα λόγια, έχουμε την εντύπωση ότι «ο δολοφονημένος θείος τού πατέρα (του Ιάσονα Σχινά) από φασίστες κάπου στα βουνά της Ηλείας» δεν αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για να εξασφαλίσουν οι απόγονοί του διορισμούς σε πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία, σαν αυτούς που πέτυχαν η μητέρα και ο αδελφός του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Μάζης: Η άρση των κυρώσεων της Δύσης προς το Ιράν δεν ευχαρίστησε πολλούς

Γ. Μάζης:  Η άρση των κυρώσεων της Δύσης προς το Ιράν δεν ευχαρίστησε πολλούς (aud)
«Δεν ευχαριστήθηκαν πολλοί από την άρση των κυρώσεων της Δύσης προς το Ιράν», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης μιλώντας στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη.

Μεγάλη δημοσκοπική πτώση για τον συνασπισμό Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel  in Berlin. EPA, KAY NIETFELDΗ υποστήριξη προς το συντηρητικό μπλοκ της Άγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) υποχώρησε κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 32,5%, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις εκλογές του 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 12,5%. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον λόγο της πτώσης, αλλά η υποστήριξη προς την καγκελάριο και το συντηρητικό μπλοκ υποχωρεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Οι ΗΠΑ τρέχουν να προλάβουν εξελίξεις στην Συρία Οι ΗΠΑ στέλνουν εκ νέου τον Επιτελάρχη τους στην Άγκυρα για να σφυγομετρήσει την κατάσταση Του Νίκου Στέλγια


https://pbs.twimg.com/media/CQX68qDWEAAB4ux.jpgΜε μεγάλη αγανάκτηση και αγωνία παρακολουθεί η αμερικανική πρωτεύουσα τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά προβληματίζεται για μια ενδεχόμενη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία.Το κουρδικό κίνημα, μεταδίδει από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχει, ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται ύποπτες κινήσεις του τουρκικού στρατού στο Ροζάβα.Πριν από λίγες ώρες, μονάδες του τουρκικού στρατού εισήλθαν σε ένα κουρδικό χωριό του κουρδικού καντονίου Άφριν. Οι δυνάμεις αυτή την στιγμή έχουν αποσυρθεί από το συριακό έδαφος.Εν τω μεταξύ, κατά διαστήματα, ο τουρκικός στρατός «γαζώνει» τους Κούρδους αντάρτες κατά το μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Η Τουρκία δεν εφάρμοσε απόφαση του ΕΔΑΔ Tο ΕΔΑΔ ζήτησε από την Άγκυρα να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών Του Νίκου Στέλγια


http://gdb.voanews.com/E3B803A5-150E-46E0-903C-3474AA6CC736_mw1024_s_n.jpg
Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να γυρίσει την πλάτη της σε νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αφορούσε την κατάσταση υγείας ενός τραυματισμένου αγοριού στην κωμόπολη Τζίζρε.Ο Χιουσεγίν Πάκσοϊ παρέμεινε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες τραυματισμένος στο έδαφος, στους δρόμους της καταστραμμένης κωμόπολης. Οι Τούρκοι και Κούρδοι δικηγόροι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ και ζήτησαν να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση αποστολή ασθενοφόρου, στο οποίο σημείο όπου βρισκόταν το παιδί.Πριν από λίγες ώρες, το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Άγκυρα να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες πολέμου και συγκρούσεων. Η Άγκυρα επέλεξε να αγνοήσει αυτό το κάλεσμα.

Έρχονται τουρκικές βάσεις σε αραβικό κόλπο, Αφρική και Βαλκάνια Στρέφει το ενδιαφέρον της στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ Του Νίκου Στέλγια


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201601/229510/images/det_turkisharmy.jpg
Η Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής μας, εγκαινιάζει μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών βάσεων σε αραβικές χώρες, στην Αφρική και στα Βαλκάνια.Με τις νέες στρατιωτικές βάσεις, η Τουρκία επιχειρεί να αναπτύξει την ακτίνα δράσης της σε μια περιοχή που κατά τους προηγούμενους αιώνας είχαν σημαντική παρουσία αυτοκρατορίες όπως η Ρωμαϊκή, το Βυζάντιο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έρχονται νέες κινήσεις από τον τουρκικό στρατό Του Νίκου Στέλγια

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1450737/kurdish-fighters-syria.jpg?w=736Σε στενή συνεργασία με το νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας και την ηγεσία των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών(ΜΙΤ), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δρομολογούν σημαντικά έργα και σχέδια σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής μας. Στον αραβικό κόλπο, στην Αφρική (Σομαλία) και στα Βαλκάνια (Αλβανία και Π.Γ.Δ.Μακεδονίας) ο τουρκικός στρατός εγκαινιάζει μεγαλόπνοα σχέδια και στρατιωτικές βάσεις. Την ίδια στιγμή, περνά σε μετωπική επίθεση στο κουρδικό ζήτημα. Εκκρεμεί μία άλλη πρωτοβουλία, η οποία μας αφορά και ενδέχεται να καθορίσει τη μοίρα μιας ολόκληρης περιοχής.