19 Ιανουαρίου 2016

Και δώρα στην Τουρκία από τη Βρετανία

Με παρέμβαση της κυβέρνησης Κάμερον το Βρετανικό δικαστήριο ήρε την απόφαση του για πάγωμα των λογαριασμών της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες, εν ήδη δώρου, στον τούρκο Ομόλογο του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Κάμερον.

Σε πολιτικές πιέσεις που δέχθηκε από την Κυβέρνηση Κάμερον, αποδίδεται η ενέργεια του Βρετανικού Δικαστηρίου να άρει το πάγωμα των λογαριασμών των Τούρκων διπλωματών. Απόφαση που έχει πάρει μετά από προσφυγές ε/κ προσφύγων σε σχέση με την κατοχή των περιουσιών τους από την Τουρκία.

Είναι δε ενδεικτικό ότι την απόφαση για ξεπάγωμα των λογαριασμών των τούρκων διπλωματών, ανακοίνωσε, ως δώρο προφανώς, στον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στο Λονδίνο.

Θέλοντας προφανώς να τηρήσει προσχήματα η Ντάουνινγκ στριτ επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός, όχι όμως και ο Νταβούτογλου, ο οποίος διοχέτευσε την είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που τον συνόδευαν στο Λονδίνο.

Τις παρεμβάσεις πάντως του Λονδίνου παραδέχθηκε ωμά την περασμένη Παρασκευή από την Άγκυρα, ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις Φίλιπ Χαμοντ.

«Επειδή κάποιοι λογαριασμοί ήταν των διπλωματών της Τουρκίας προσπαθήσαμε να παρέμβουμε στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Βιέννης. Ασφαλώς κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα.»

Το ξεπάγωμα των λογαριασμών των τούρκων διπλωματών επιβεβαίωσε στον αντ1, και ο Ελλαδίτης δικηγόρος των ε/κ προσφύγων Χρήστος Παπασωτηρίου, καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις από την βρετανική κυβέρνηση.

«Αν και το αναμέναμε δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από την Τουρκική κυβέρνηση. Αντίθετα ήταν η κυβέρνηση της Βρετανίας που ζήτησε και εξασφάλισε άδεια παρέμβασης από το Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε έννομο συμφέρον. Η άρση του παγώματος αφορά μόνο τους λογαριασμούς της τουρκικής πρεσβείας. Παραμένει όμως το δεδομένο της αναγνώρισης και της εκτελεστότητας των αποφάσεων των κυπριακών Δικαστηρίων στη Βρετανική επικράτεια και έχουμε επιφυλαχθεί παντός νόμιμου δικαιώματος για δέσμευση, άλλων περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας.»

Σε μία άλλη εξέλιξη το προεδρικό επιβεβαίωσε τουρκικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο με εντολή του προέδρου Αναστασιάδη η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά την υποβολή αίτησης προς τις Βρυξέλλες για κατοχύρωση και της τουρκικής, ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», ισχυρίζεται παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά και Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την «Χαβαντίς» πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης από την ε/κ πλευρά, η οποία αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η ʼγκυρα έχει αναλώσει τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να καταστεί η τουρκική επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.. Αίτημα που ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείρει φορτικά σε κάθε συνάντηση του με ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμούς.

Κυριάκος Πομηλορίδης