19 Ιανουαρίου 2016

Κουρδικό: Ο άγνωστος πόλεμος της Νοτιοανατολικής Τουρκίας


Κουρδικό: Ο άγνωστος πόλεμος της Νοτιοανατολικής Τουρκίας
Μποζανίνου ΤάνιαΚούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Νοτιοανατολική Τουρκία την Πέμπτη, σκοτώνοντας έξι άτομα, από τα οποία τρία παιδιά. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα αφότου αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τον Ιούλιο, ύστερα από δύο χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών. Η επίθεση αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Συνέπεσε με τη σύλληψη δεκάδων τούρκων πανεπιστημιακών οι οποίοι βρίσκονταν ανάμεσα στους 1.100 (προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι) που συνυπέγραψαν έκκληση προς το τουρκικό κράτος να σταματήσει τις σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και να ανανεώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Εκατοντάδες άμαχοι Κούρδοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το καλοκαίρι, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο ΡΚΚ και στον τουρκικό στρατό έχει μεταφερθεί στις πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μιλούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών καθώς και για μόνιμη απαγόρευση της κυκλοφορίας που δεν επιτρέπει στους αρρώστους ή στους τραυματίες να πάνε στο νοσοκομείο.

«Από τις 12 Αυγούστου που άρχισε να ισχύει στρατιωτικός νόμος με απαγόρευση κυκλοφορίας, καταπατώνται τα ατομικά μας δικαιώματα»
λέει στο «Βήμα» εκπρόσωπος του Δημοκρατικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του Κουρδιστάν στην Ελλάδα. «Ο λαός μας ζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε μέρα οι πολίτες, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όταν βγαίνουν στους δρόμους πυροβολούνται και δολοφονούνται από ελεύθερους σκοπευτές. Οι περισσότεροι νεκροί είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Δεν χορηγούνται άδειες ταφής και ο λαός μας κρατάει τους νεκρούς του στα ψυγεία, επί πολλούς μήνες ζει μαζί τους. Ο ανεξάρτητος Τύπος υφίσταται διώξεις και η πληροφόρηση που βγαίνει προς τα έξω δεν είναι έγκυρη. Υπάρχει παραπληροφόρηση»