19 Ιανουαρίου 2016

Η Τουρκία δεν εφάρμοσε απόφαση του ΕΔΑΔ Tο ΕΔΑΔ ζήτησε από την Άγκυρα να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών Του Νίκου Στέλγια


http://gdb.voanews.com/E3B803A5-150E-46E0-903C-3474AA6CC736_mw1024_s_n.jpg
Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να γυρίσει την πλάτη της σε νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αφορούσε την κατάσταση υγείας ενός τραυματισμένου αγοριού στην κωμόπολη Τζίζρε.Ο Χιουσεγίν Πάκσοϊ παρέμεινε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες τραυματισμένος στο έδαφος, στους δρόμους της καταστραμμένης κωμόπολης. Οι Τούρκοι και Κούρδοι δικηγόροι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ και ζήτησαν να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση αποστολή ασθενοφόρου, στο οποίο σημείο όπου βρισκόταν το παιδί.Πριν από λίγες ώρες, το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Άγκυρα να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες πολέμου και συγκρούσεων. Η Άγκυρα επέλεξε να αγνοήσει αυτό το κάλεσμα.

Πριν από λίγο, το ειδησεογραφικό κανάλι İMC TV μετέδωσε την πληροφορία ότι το ανήλικο αγόρι τελικά έχασε την μάχη και υπέκυψε στα τραύματα του στους δρόμους του Τζίζρε. Οι συγγενείς του εντόπισαν και αναγνώρισαν την σωρό του στο νεκροτομείο.Η νέα τραγική εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή ποινών και προστίμων στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τις επόμενες ώρες αναμένονται εξελίξεις. Ωστόσο, η κουρδική πλευρά δεν εκφράζει μεγάλες ελπίδες με το σκεπτικό ότι η Δύση επιλέγει να έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα σε διάφορα ζητήματα εξαιτίας των κοινών συμφερόντων και των μυστικών συνδιαλλαγών.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=229400