19 Ιανουαρίου 2016

Βραχυκύκλωμα στη Μαδρίτη

Σκηνικό παρατεταμένης πολιτικής κρίσης φαίνεται να διαμορφώνεται στην Ισπανία, με την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες να γίνεται ολοένα και πιο πιθανή και με απρόβλεπτο επί του παρόντος κόστος στην τέταρτη Οικονομία της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της περιπλοκής οι Σοσιαλιστές που γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορούν να καταρτίσουν κυβερνητικό πρόγραμμα μαζί με τους Podemos και ταυτόχρονα έχουν επίγνωση του απαγορευτικού κόστους ενός Μεγάλου Συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τους Ciudadanos.Ηδη η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει στους Podemos τη δεύτερη θέση σε περίπτωση νέων εκλογών, με τους Σοσιαλιστές στην τρίτη, με το Λαϊκό Κόμμα να διατηρεί την πρωτιά. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η αναγωγή αυτής της δυναμικής σε περίπτωση που συγκροτηθεί τρικομματική κυβέρνηση από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos.

Η πρόσφατη εκλογή Σοσιαλιστή ως προέδρου της Βουλής με την ψήφο και των Ciudadanos και την αποχή του Λαϊκού Κόμματος που καταγράφηκε ως προαναγγελία συνεργασίας των "ευρωπαϊκών" δυνάμεων δεν αναιρεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι Σοσιαλιστές του PSOE:
  • Νέες εκλογές ίσον υποβιβασμός στην τρίτη θέση, με τους Podemos δεύτερο κόμμα και με προοπτική να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο δεν θα μπορεί να μη συμμετάσχει το PSOE.
  • Τρικομματική συγκυβέρνηση με Λαϊκό Κόμμα - Ciudadanos ίσον κίνδυνος πολιτικής συντριβής των Σοσιαλιστών παρόμοιας με αυτήν του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.
Δεν μένει παρά το σενάριο της συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών, Podemos που χρειάζεται τη συμμετοχή ή και τη στήριξη των Ciudadanos για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα σενάριο που θα απομάκρυνε τον κίνδυνο εκτόξευσης των Podemos στη δεύτερη ή και στην πρώτη θέση, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έστω και μίνιμουμ προγραμματικής σύγκλισης.
Τους δύο παραπάνω δυνητικούς κυβερνητικούς τρικομματικούς συνασπισμούς περιμένουν στη γωνία οι Βρυξέλλες, καθώς ήδη οι Ντομπρόφσκις - Μοσκοβίσι έχουν ζητήσει διόρθωση επί το αυστηρότερον του Προϋπολογισμού για το 2016 που κατέθεσε στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση Ραχόι. Προϋπολογισμό που στο Βερολίνο και στην Κομισιόν τον διάβασαν ως προεκλογικό και χαλαρό.
Αν η θέση των Σοσιαλιστών είναι δύσκολη καθώς οι Podemos διεμβολίζουν τον κύριο όγκο της εκλογικής τους βάσης, σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκονται οι Ciudadanos στην περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα από το οποίο αντλούν ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.
kapopoulos@pegasus.gr