13 Ιανουαρίου 2016

Ο εμπρηστικός ρόλος της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μ. Ανατολή

Ο εμπρηστικός ρόλος της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μ. Ανατολή
Του Λεωνίδα Βατικιώτη,
Δημοσιογράφος, Δρ. Πολιτικής Οικονομίας

Με άδεια χέρια αναχώρησε από την τουρκική πρωτεύουσα την Κυριακή 10 Ιανουαρίου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Σκοπός της επίσκεψης του στην Άγκυρα ήταν να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές μέτρα αυστηροποίησης των ελέγχων που πραγματοποιεί η Τουρκία στα θαλάσσια σύνορά της, ώστε να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα καθημερινά.

Δεν σας ανησυχεί καθόλου η κουρδική γενοκτονία στην Τουρκία, κύριοι;






Ουδέποτε στον κόσμο αυτό δεν υπήρξε τόση αναισθησία για τους πολέμους, τους θανάτους και τη θηριωδία. Είμαι πιο πολύ περίεργος για την κατάσταση των χωρών που δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποια ήταν άραγε η κατάσταση στις χώρες που δεν βίωσαν τον πόλεμο την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονούνταν στους θαλάμους αερίων και καίγονταν στους φούρνους;

Το κουνάβι και η δημοσιογραφία

Το κουνάβι και η δημοσιογραφία
Υπάρχουν γιατροί που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Σφάξτε τους γιατρούς. Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που λουφάρουν. Σφάξτε τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα ξέρει καλά το κουνάβι όλα αυτά και ακονίζει τα βρώμικα νυχάκια του.Δεκάδες χρόνια (δηλαδή χιλιάδες) η εξουσία χρησιμοποιεί τις γενικεύσεις, χρησιμοποιεί το «διαίρει και βασίλευε». Τα τελευταία χρόνια η εξίσωση προς τα κάτω έχει πάρει τη μορφή λαίλαπας – και, πάντα υπάρχει ο χρήσιμος ηλίθιος που την επικροτεί. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Πάντα υπάρχει το ταξικό κωθώνι που δεν προσπαθεί να ανέβει συμμετέχοντας στους αγώνες των συντρόφων του, αλλά χαίρεται να βλέπει τους άλλους να χάνουν τις κατακτήσεις τους. Το κουνάβι τα ξέρει όλα αυτά και ακονίζει τα βρώμικα νυχάκια του.

Ο κρυφός πόλεμος της Τουρκίας και η φίμωση του Τύπου

Αυτή η δήλωση της δασκάλας από το Ντιγιάρμπακιρ, Αϊσέ Τσελίκ, που σε τηλεφωνική της παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη Παρασκευή μίλησε για παιδιά που πεθαίνουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), εξελήφθη ως «έγκλημα» από την Εισαγγελία του Μπακίρκοϊ, η οποία χθες άνοιξε έρευνα εναντίον της, αλλά και κατά του παραγωγού της εκπομπής «Begas Show» και του παρουσιαστή της, Μπεγιαζίτ Οζτούρκ, με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας».

Ρωσία και Δύση

Η συνέντευξη Πούτιν, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, δεν επαναλαμβάνει απλά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προτεραιότητα που δίνει το Κρεμλίνο στη συνεργασία του με τη Δύση στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου βλέπει σύμπτωση στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας με τη Δύση -ΗΠΑ και ΕΕ- και κατηγορεί κυρίως την Ουάσιγκτον ότι με την επιθετική πολιτική της απέναντι στη Μόσχα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια επέτρεψε τη διόγκωση όλων των απειλών στην παγκόσμια σταθερότητα.

Όραμα ενός μέλλοντος ελευθερίας

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ-Οι συνθήκες του κόσμου που ανέτειλε, του άγχους, του φόβου, της μοναξιάς και της αγωνίας για την επόμενη ημέρα, αποτελούν την ταυτότητα των μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζομένων ως ευημερούντων και προηγμένων κρατών του δυτικού υλικού πολιτισμού Η Κύπρος αποτελεί συνέχεια του Ελληνισμού, είναι η εθνική και πνευματική συνέχεια της Ελλάδας, και η επιβίωσή της συναρτά και το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο των Κυπρίων


Περιμένοντας τους τζιχαντιστές

Isis-turky-e1412976432581
Πως διαμορφώνεται η κοινωνική βάση του «Ισλαμικού Κράτους» στην Τουρκία
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο απόσπασμα από το κατηγορητήριο του Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης για τη διερεύνηση της δράσης της οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους» στην Τουρκία. Τα πορίσματα αναφέρουν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» πραγματοποίησε μέχρι στιγμής πέντε επιθέσεις στο έδαφος της χώρας, μεταξύ των οποίων και η διπλή βομβιστική επίθεση με τη δολοφονία 102 ανθρώπων στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβρη. Ως αρχηγός στην Τουρκία κατονομάζεται ο 26χρονος Ιλία Αϊντίν, ενώ οι αρχές του κράτους αναζητούν συνολικά 67 υπόπτους ως μέλη των πυρήνων της οργάνωσης σε διάφορες πόλεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαρροή στον αντιπολιτευόμενο Τύπο υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τέτοιες ειδήσεις πιστοποιούν την ύπαρξη αλλά και το βαθμό επιρροής του «Ισλαμικού Κράτους» εντός Τουρκίας και επομένως χαλούν την προσπάθεια του ΑΚΡ να «θολώσει τα νερά» και να ταυτίσει τις επιθέσεις της εν λόγω οργάνωσης με το ΡΚΚ.

Ένα σχίσμα αιώνων

Η διάσπαση του Ισλάμ στα δύο βασικά δόγματα των σουνιτών και των σιιτών ξεκίνησε μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ, τον έβδομο αιώνα, και εδράζεται, στην ουσία, στη διαφωνία τους ως προς το ποιος έπρεπε να είναι ο διάδοχός του. Οι μεν σουνίτες έχρηζαν ως διάδοχο τον πεθερό και προσωπικό του φίλο Αμπού Μπακρ, οι δε σιίτες πίστευαν ότι ο ξάδερφος και γαμπρός του Αλί έπρεπε να τον διαδεχθεί. Έκτοτε κάνουν διαφορετικές αναγνώσεις της θρησκείας, παρ' όλο που και οι δύο κλάδοι έχουν ως βάση τους το Κοράνι και τις διδαχές του προφήτη.

Στα πρόθυρα αραβικής τιτανομαχίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του πολέμου δι' αντιπροσώπων και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Δυσχεραίνει η επίλυση του Συριακού, με την Τουρκία να καραδοκεί για οφέλη. Ιράν και Σαουδική Αραβία έχουν εξίσου πληγεί από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο Παγκόσμια ανησυχία για επηρεασμό των θαλασσίων οδών από τον Περσικό Κόλπο

Άνοιγμα Άγκυρας προς το Κάιρο

http://tapnewswire.com/wp-content/uploads/2015/11/210757.jpgΑΝΟΙΚΤΗ πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, απηύθυνε προς την Αίγυπτο ο Bilgic, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η Αίγυπτος, δήλωσε ο Bilgic, προσώρας προεδρεύει του ΟΙC και «φυσικά» θα προσκληθεί για να συμμετάσχει στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει από ποιους θα αποτελείται η αιγυπτιακή αντιπροσωπία: «Η απόφαση για το επίπεδο της αιγυπτιακής εκπροσώπησης στη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να ληφθεί από τις Αρχές της Αιγύπτου», εξήγησε ο Bilgic.

Vanessa Redgrave: Αισθητική και ουσία


Κώστας Μάρκου-Η δραματική επικαιρότητα που δέσποσε  τη χρονιά που πέρασε στην Ελλάδα,  την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο ήταν τα προσφυγικά κύματα, που συνεχίζουν να έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Ένα τέτοιο κολοσσιαίο πρόβλημα έχει πολλές αναγνώσεις πρώτιστα ανθρωπιστικές, πολιτικές, οικονομικές, ειδησεογραφικές και άλλες.Παράλληλα, όπως κάθε γεγονός μικρό ή μεγάλο σε δεύτερο χρόνο αναδεικνύονται και άλλες πτυχές που εμφανίζονται είτε λόγω της χρονιότητας, είτε λόγω της ύφεσης των γεγονότων, είτε ακόμα ακόμα λόγω ποικιλίας στην οπτική των παρατηρητών. Παρακολουθήσαμε λόγου χάριν την διαφορετική αντιμετώπιση ενός επεισοδίου με φωτορεπόρτερ που θέλησε, με τα δικά του κριτήρια, να αιχμαλωτίσει με την κάμερα του στιγμές του προσφυγικού δράματος.

ΔΝΤ προς Βενιζέλο για PSI: Πολύ αργά, πολύ λίγο! Του Δημήτρη Μάρδα

Δημήτρης Μάρδας-«Η αναδιάρθρωση του χρέους, όταν ήρθε, έγινε συχνά πάρα πολύ αργά και ήταν πάρα πολύ λίγη». Αυτό έγραφε, εκτός των άλλων, σχετική έκθεση του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2015, (too late, too little σύμφωνα με τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο). Του Δημήτρη Μάρδα, υφυπουργού Εξωτερικών.

Απούσα η Αθήνα από το ευρωπαϊκό "πάρτι" της Άγκυρας


Της Κύρας Αδάμ
Από τα μέσα του Ιανουαρίου και για ανυπολόγιστο ακόμα διάστημα, η Ελλάδα εισέρχεται, πρακτικά, σε περίοδο περιθωριοποίησής της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλο το ενδιαφέρον και οι δυνάμεις της θα επικεντρώνονται στην «μάχη» της επιτυχούς αξιολόγησής της από το κουαρτέτο, προκειμένου να απελευθερωθεί μία ακόμα πολυπόθητη δόση δανείου και αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνηθεί ο τρόπος, αλλά και οι κανόνες και περιορισμοί για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος - πυλώνας υποτίθεται της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με γυάλινα πόδια.

«Ισλαμικό Κράτος»: Σε τροχιά αποδυνάμωσης ή ανασύνταξης;


Tου Ιπποκράτη Δασκαλάκη*
Το 2014 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση στο Ιράκ και τη Συρία, της μέχρι τότε άγνωστης στο ευρύ κοινό εξτρεμιστικής οργάνωσης του Islamic State in Iraq and Syria (ISIS). Εντύπωση επίσης προκάλεσε η ταχεία κατάρρευση του ιρακινού στρατού σε αντίθεση με την αξιοσημείωτη αντοχή του καθεστώτος του Bashar Al-Assad.

Αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό


Παρέμβαση για την εξομάλυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην πΓΔΜ, αλλά και για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι θα συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Αμερικανική παρέμβαση στο ΣκοπιανόΟ Αμερικανός αντιπρόεδρος θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου στην ατζέντα θα βρεθεί και το κυπριακό και το σκοπιανό…Σύμφωνα με το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας, στις μεταρρυθμίσεις και την δημοκρατική διαδικασία, την αύξηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας καθώς και σε θέματα ασφάλειας, όπως και στην διαδικασία ενσωμάτωσης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Πανικός Ερντογάν: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει διχοτόμηση της Συρίας




Σε πανικό βρίσκεται πλέον ο “σουλτάνος” Ερντογάν, ο οποίος, ευρισκόμενος σε αδιέξοδο, προτιμά να επιτίθεται σε Ρωσία και Ιράν.Έτσι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός συριακού “κράτους- μπουτίκ” στην περιοχή της Λαττάκειας και ότι πραγματοποιεί επιθέσεις κατά των Τουρκμένων της περιοχής.

Πούτιν: “Ο Άσαντ έκανε πολλά λάθη στην συριακή κρίση”



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Ρωσία, λέγοντας ταυτόχρονα πως ο Σύρος σύμμαχός του έκανε “πολλά λάθη” στη συριακή σύγκρουση.Ουσιαστικά ο Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε ενδεχόμενη αντικατάσταση του Άσαντ. Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Bild για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στη Ρωσία στον Σύρο πρόεδρο σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, ο Πούτιν δήλωσε “πως είναι πρόωρο να πούμε”.

Νερό και 13ος «ηλεκτρίζουν» τα Κατεχόμενα Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Του Νίκου Στέλγια


Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Τουρκίας σε ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στο μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μάλιστα, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την τουρκική πλευρά, ο κ. Ταλάτ έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τον «Πρωθυπουργό» Ομέρ Καλγιοντζού.
Με την ιδιότητα του ηγέτη του «κυβερνώντος» κόμματος Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο κ. Ταλάτ πραγματοποίησε νέες δηλώσεις στον τουρκοκυπριακό Τύπο σχετικά με το ζήτημα του νερού. Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση της πληρωμής του 13ου μισθού δεν σχετίζεται με το ζήτημα του νερού. Ο κ. Ταλάτ υπερασπίστηκε τα όσα δήλωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκκές.

Η Ρωσία θα εξετάσει το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα S-300

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/article3855893.ece/BINARY/w660/Serbia.jpegΗ Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα S-300, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.«Θα εξασφαλίσουμε άμεση στήριξη στη σύμμαχο μας στα Βαλκάνια. Στο προσεχές μέλλον θα μελετήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να υλοποιήσουμε το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ο Λιου στέλνει τον Τσακαλώτο στο ΔΝΤ

o-liou-stelnei-ton-tsakalwto-sto-dntΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.Παρέμβαση της Αμερικής στις προσπάθειες της Αθήνας για απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Αυτό δείχνει η πριν από λίγη ώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον ΄Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πως θα επιβιώσει η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία; Του Νίκου Στέλγια


http://city.sigmalive.com/sites/default/files/styles/article_image_625x435/public/article/2016-01/enomeni.jpg?itok=xIaOel4rΤις τελευταίες εβδομάδες, τα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον των συνομιλιών και για το ενδεχόμενο της τελικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος εντός των επόμενων μηνών δεν έχουν τέλος. Το ένα ακολουθεί το άλλο. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα μοιράζει ελπίδες και θετικά μηνύματα στην κοινότητα της. Το ελπιδοφόρο μοτίβο της τ/κ ηγεσίας έχει υποχρεώσει τον φίλο και ένθερμο υποστηρικτή της ομόσπονδης Κύπρου, Αϊτούγ Τουρκκάν να αναρωτηθεί: «Μήπως εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αντίληψης και κατανόησης; Μήπως προσεγγίζουμε λανθασμένα το χάσμα, το οποίο εξακολουθεί να χωρίζει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;»