13 Ιανουαρίου 2016

Ο Λιου στέλνει τον Τσακαλώτο στο ΔΝΤ

o-liou-stelnei-ton-tsakalwto-sto-dntΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.Παρέμβαση της Αμερικής στις προσπάθειες της Αθήνας για απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Αυτό δείχνει η πριν από λίγη ώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον ΄Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι τις απονενοημένες κινήσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και της Αθήνας για πρόωρη απεμπλοκή από το ΔΝΤ.
Γι' αυτό και στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Λιου ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς πιστωτές ,συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ για το οποίο ο Αμερικανός Υποικ- όπως τόνισε στον Έλληνα ομόλογό του- "διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην μεταρρυθμιστικές προσπάθειες" της Ελλάδας.Η παρέμβαση της Αμερικής μέσω του κ. Λιου έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, με τον Αμερικανό Υποικ να επαναλαμβάνει στον κ.Τσακαλώτο την σημασία που έχει η Αθήνα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.Ειδική αναφορά εκ μέρους του κ. Λιου έγινε πάντως και για το ζήτημα που "καίει" την ελληνική πλευρά, αυτό του χρέους. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την πάγια θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των μυνημάτων που εκπέμπουν κατά καιρούς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ότι δηλαδή μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία σε αντιστοιχία με την ανάγκη οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να κρατήσουν την υπόσχεσή τους απέναντι στην χώρα μας.