20 Νοεμβρίου 2015

Πώς η ιδεολογία επηρεάζει την... ανάπτυξη!

Διεθνείς έρευνες και συγκεκριμένες εμπειρίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική πρόοδος μιας χώρας και το επίπεδο κοινωνικής της ανάπτυξης συναρτάται, μεταξύ άλλων, και της κυρίαρχης ιδεολογίας στο πολιτιστικό της περιβάλλον. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος. 
 http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C113/77/627,2264/images/img1_11.jpg
Ο Ρίτσαρντ Χιλ πολύπειρος και πολύγλωσσος φίλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, στη μάλλον περιπετειώδη καριέρα του πρέπει να έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 10.000 σεμινάρια. Έχει δε κάνει εισηγήσεις σε 51 χώρες, στις πέντε ηπείρους. Γνωρίζει έτσι πολύ πρακτικά πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, νοοτροπίες, ήθη, έθιμα, συμπεριφορές.
Στην Ελλάδα έχει έλθει ως εισηγητής έξι φορές και η τελευταία ήταν το 2001. Μετά από αυτή την επίσκεψή του, μοy έστειλε μία επιστολή η οποία συνόδευε το βιβλίο του «We... Europeans» (Εμείς... Ευρωπαίοι) και στην οποία, με απλά και πρακτικά λόγια, εξηγούσε γιατί «η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα ήταν και η αφετηρία για τη μετέπειτα χρεοκοπία της χώρας».

Τουρκία: ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

moudousinttteeee

Λίγες μέρες πριν, στις 10 Οκτωβρίου, το παγκόσμιο συγκλονίστηκε από την είδηση για τις δύο εκρήξεις που σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλά άτομα στην Άγκυρα σε πορεία ειρήνης.
Η υπόθεση αυτή άνοιξε για άλλη μια φορά τους ασκούς του Αιόλου για να συζητηθεί πιο έντονα το ζήτημα των σχέσεων του ISIS μαζί με την τούρκικη κυβέρνηση και ποια πραγματικά είναι η ισχύς του Ισλαμικού κράτους. Mετά από ταυτοποίηση έχουν ήδη ανακοινωθεί τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από την συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια ραδιοτηλεοπτική αρχή της Τουρκίας να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε να απαγορευτεί κάθε είδους ενημέρωση από τα ΜΜΕ διαδικτυακά και μη σε σχέση με τον φάκελο των ερευνών κάτι που χαρακτηρίζεται ως φίμωση της ελευθερίας λόγου.
Ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, θα απαντήσει σε καίρια ερωτήματα όσο αφορά τις ταραχές στην Τουρκία και στο τι πραγματικά συμβαίνει.

Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Πάνοπλος αστυνομικός φρουρεί το αεροδρόμιο του Βερολίνου.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ζητήσει, το 2008, αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα, ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό της Γερμανίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, επανέρχεται στην πρόταση αυτή από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, προδίδει την πίεση που δέχονται οι Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά.

Αποκατάσταση νομιμότητας στο Αιγαίο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της, Βέρνερ Φάιμαν, χθες στο Βερολίνο.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Αιγαίο ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), την ώρα που στο εσωτερικό του «βαλκανικού διαδρόμου» οι συνθήκες επιδεινώνονται ραγδαία, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα για ανθρώπους που δεν κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρώσει σήμερα το βράδυ τις συνομιλίες του με την ηγεσία της Τουρκίας και όλοι εύχονται να αποφύγει την παγίδα διμερών διευθετήσεων στο Αιγαίο, με αφορμή τη μεταναστευτική - προσφυγική κρίση, αλλά τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τα ελληνικά συμφέροντα.
Το πρώτο αποθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε, κατά την έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, να λάβει, όπως ισχυριζόταν πολλές μέρες νωρίτερα, εξουσιοδότηση εκπροσώπησης των ομολόγων του στις συνομιλίες της Αγκυρας. Οι σχετικές νύξεις της ελληνικής αντιπροσωπίας έπεσαν στο κενό και μάλιστα δεν υπήρξε ούτε καν μια σχετική δήλωση από οποιονδήποτε ηγέτη της Ε.Ε. που, έστω διασταλτικά, να μπορούσε να αξιοποιηθεί στις συζητήσεις με τους Ρ. Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου.

Τριπλή Συμμαχία κατά ISIS

Μια Τριπλή Συμμαχία ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας διαμορφώνεται κατά των τζιχαντιστών, παρά τις αποκλίσεις και τις διαφωνίες των τριών πλευρών από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία. Μια τριγωνική συμμαχία ή συνεργασία άλλωστε είναι ένα σχήμα που διευκολύνει εξ ορισμού τις υπερβάσεις, καθώς και οι τρεις μετέχοντες εναλλάσσονται στον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στους δύο άλλους. Τα παραπάνω διδάσκει η ιστορία των προηγούμενων τριγώνων: Της Τριπλής Συμμαχίας Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας που διαμορφώθηκε μετά το 1880, της Εγκάρδιας Συνεννόησης Γαλλίας, Ρωσίας και Βρετανίας στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και τέλος της συνεργασίας Τσόρτσιλ, Στάλιν και Ρούζβελτ στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Τούρκοι λένε «ναι» στη λογοκρισία;

Συντάκτης: efsyn.gr-Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας η οποία καταγράφει ότι οι Τούρκοι σε αρκετά υψηλό ποσοστό εκτιμούν πως οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές.Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, που εδρεύει στις ΗΠΑ, και δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα μόλις το 52% των Τούρκων θεωρεί ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανοιχτά κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές.Τα αποτελέσματα, μάλιστα, της έρευνας η οποία διεξήχθη σε 38 χώρες, κατατάσσουν την Τουρκία στην τελευταία θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Εάν και όταν: ανα-στοχασμοί και αφ-ορισμοί

LEONIDAS GREECE
Δεν είναι εύκολο να πολεμάς στις Θερμοπύλες
Χρειάζεται διπλό θάρρος
γιατί πολεμάς τη μάχη ενός άλλου
Κ.Α.Τρυπάνης, «Σκιάς όναρ»

Η βοήθεια της Ε.Ε. στη Γαλλία και το περίφημο άρθρο 42

Η βοήθεια της Ε.Ε. στη Γαλλία και το περίφημο άρθρο 42
Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου-Η δημόσια συζήτηση που άρχισε το τελευταίο διήμερο στη χώρα μας και οι αλληλοσυγκρουόμενες αναλύσεις σχετικά με την όποια στρατιωτική δράση θα αναλάβει η Γαλλία με συμμάχους και εταίρους εναντίον του ISIS και την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας, μετά την επίκληση (είναι λάθος να αναφερόμαστε σε ενεργοποίηση) του… γνωστού πλέον άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής αντί να διαφωτίσει την κοινή γνώμη μάλλον την… μπέρδεψε.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ο κ. Βούτσης και η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους


Γιώργος Μητραλιάς-Αντίθετα από τον κ. Βούτση που αποφάσισε και διέταξε την κατάργηση της Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους χωρίς καν να κάνει το κόπο να μας εξηγήσει το γιατί αυτής της πράξης του, στην άλλη πλευρά του ωκεανού, ένας πολιτικός που διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής αλήθειας για το χρέος του (αμερικανικού προτεκτοράτου) Πόρτο Ρίκο, αλλά και εξηγεί τη μεγάλη σημασία μιας τέτοιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου!

ΒΟΜΒΕΣ ΑΣΑΝΤ:"Ο Ερντογάν και η γυναίκα του είναι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους"!

https://pbs.twimg.com/media/CTuXAxaU8AAB_Pp.jpg“Βόμβες” Άσαντ κατά Ερντογάν και Τουρκίας! Μιλώντας μία ημέρα μετά από το μακελειό στο Παρίσι στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles, ο Άσαντ επιτίθεται με δριμύτητα κατά του καθεστώτος της Τουρκίας και υποστηρίζει φοβερά πράγματα κατά του Ερντογάν, της γυναίκας του και του Νταβούτογλου!Τι λέει μεταξύ άλλων: