29 Απριλίου 2014

Κύπρος- Ισραήλ: Aνταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες

Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ
Συμφωνία για την ανταλλαγή και προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με  τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στο εφαπτόμενο σε αυτό τεμάχιο Ishai της ισραηλινής ΑΟΖ, υπογράφηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία,  από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Τάσο Τζιωνή και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari .

Σινο-ρωσική Συνεργασία γιά Νέα Διώρυγα στη Νικαράγουα ή Μία Ακόμη Χαμένη Ευκαιρία γιά τις ΗΠΑ

http://energia.gr/photos/russia-china.jpg
Η αποφαση του Ρωσου Προεδρου Πουτιν να συμπραξει με την Κινα για την κατασκευη της Διωρυγας της Νικαραγουα, αποτελει χωρις αμφιβολια μια κινηση μεγαλης στρατηγικης σημασιας.  Σε  μια περιοδο που χαρακτηριζεται απο τον ανταγωνισμο των ισχυρων για το ποιος θα θετει τους κανονες λειτουργιας του διεθνους συστηματος για το υπολοιπο του 21ου αιωνα,  ο ελεγχος σημαντικων θαλασσιων οδων οπως τα Στενα και οι Διωρυγες,  ειναι καθοριστικος παραγων για το αποτελεσμα του ανταγωνισμου αυτου.

Εκπαίδευε η Πολωνία Ουκρανούς ακροδεξιούς;

Στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφηκε στο Κίεβο συμφωνία ανάμεσα στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Viktor Yanukovich και τα τρία κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση.
Μεσολαβητές σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπήρξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του “τριγώνου της Βαϊμάρης”, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Μία ημέρα μετά, η Ιστορία βρισκόταν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, καθώς, πρωτοστατούντων των νεοναζιστών διαδηλωτών του “Δεξιού Τομέα”, συντελέσθηκε βίαιη “αλλαγή καθεστώτος” στο Κίεβο. Ο δε Πολωνός υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, είχε φροντίσει να παρασχεθεί στον “Δεξιό Τομέα” στρατιωτική εκπαίδευση σε ανύποπτο χρόνο.

Ιράν: Ακύρωσε συμφωνία $2,5 δισ. με κινεζική πετρελαϊκή

Η Κίνα έχει «μπει στο παιχνίδι» αφότου αποσύρθηκαν οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες από το Ιράν, στον πλαίσιο της ευρωπαϊκής απαγόρευσης επενδύσεων στο έθνος.
Ιράν: Ακύρωσε συμφωνία $2,5 δισ. με την κινεζική πετρελαϊκή CNPC
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την ακύρωση συμφωνίας 2,5 δισ. δολ. με την China National Petroleum Corp. για την ανάπτυξη πολύ μεγάλης πετρελαιοπηγής στο Ιράν, καθώς οι προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη αντιμετωπίζονται με έντονη δυσπιστία.Η Κίνα έχει «μπει στο παιχνίδι» αφότου αποσύρθηκαν οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες από το Ιράν, στον πλαίσιο της ευρωπαϊκής απαγόρευσης επενδύσεων στο έθνος.Αλλά η προκαταρκτική συμφωνία που πέτυχε το Ιράν με έξι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις, για μορατόριουμ των κυρώσεων, έχει βοηθήσει την Τεχεράνη να επιδείξει πιο επιθετική στάση έναντι του Πεκίνου, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους εκμεταλλεύεται απερίφραστα τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Αντιτρομοκρατική των ΗΠΑ τιτιβίζει με τζιχαντιστές

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκρατικές οργανώσεις» δηλώνουν εδώ και χρόνια πολλές κυβερνήσεις, όταν έρχονται αντιμέτωπες με εξτρεμιστική βία, όμως στη νέα πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν ώστε ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλέον μιλά ή έστω... τιτιβίζει σε εξτρεμιστές και εν δυνάμει τρομοκράτες στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Η πρωτοβουλία, που ήδη μετρά τρία χρόνια λειτουργίας, εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικής Αντιτρομοκρατικής Επικοινωνίας (CSCC), με στόχο τη «διαδικτυακή προσέγγιση» τζιχαντιστών και των υποστηρικτών τους, την αποδόμηση των επιχειρημάτων τους και την παρουσίαση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς.

“Δολώματα έντασης” ρίχνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Τουρκικό πλοίο
 Ενορχηστρωμένη ”διαρροή” ύποπτων κύκλων της Τουρκίας ή είναι μια πιο…επίσημη κατασκευή της Αγκυρας; Ο λόγος για σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο περί δήθεν…παρενόχλησης τουρκικού πετρελαιοφόρου από σκάφος του ελληνικού λιμενικού εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και δήθεν ”εμπλοκής” του με σκάφη της
τουρκικής ακτοφυλακής!Όποια όμως και να είναι η προέλευση της ”διαρροής” και στις δυο περιπτώσεις εξυπηρετεί ένα και μόνο στόχο: Την δημιουργία κλίματος (δήθεν) έντασης στο Αιγαίο, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την δικαιολογητική βάση για …προβοκάτσια από την Τουρκία, έτσι όπως έχει αποκαλυφθεί επισήμως ότι έχει σχεδιαστεί (”Βαριοπουλα”κλπ)! Και υπό την έννοια αυτή αποτελεί άξιο παρατηρήσεως πως ”τσίμπησε” την τουρκική κατασκευή και ένα …ελληνικό σάιτ…

Τουρκία: Παραμένει έγκλειστος ο Οτσαλάν Διαψεύδει η τουρκική κυβέρνηση τα περί μετατροπής της ποινής του

http://i.tmgrup.com.tr/dailysabah/2014/04/28/HaberDetay/1398625116786.jpgΗ τουρκική κυβέρνηση διέψευσε και πάλι φήμες για μετατροπή της ποινής του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε κατ' οίκον περιορισμό. «Δεν έχω στο γραφείο μου καμία σχετική εισήγηση, ούτε και σκεπτόμαστε κάτι τέτοιο", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάκ.Τον κούρδο ηγέτη επισκέφθηκε τη Δευτέρα στη φυλακή όπου εκτίει ποινή ισοβίων η αδελφή του Φατμά Οτσαλάν,  η οποία αργότερα δήλωσε οτι είναι ηλικιωμένη και άρρωστη και δυσκολεύεται πολύ να επισκέπτεται τον έγκλειστο αδελφό της. «Ζητώ να ακουστεί αυτό, ότι θέλουμε να βγεί απο τη φυλακή. Ας μεταφερθεί στο σπίτι, κλεισμένος». είπε στο πρακτορείο Ανατολή.

Erdogan προς Gauck: Κράτα τις νουθεσίες για τον εαυτό σου

Σκληρές δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Γερμανίας Joachim Gauck ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία προέβη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να κρατήσει τις νουθεσίες για τον εαυτό του.

"Στην Γερμανία καίγεται το σπίτι των Τούρκων. Η Γερμανία δεν μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις γι' αυτό κι έρχεται να νουθετήσει εμάς. Κράτα τις νουθεσίες για τον εαυτό σου", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Γερμανό Πρόεδρο.Ο Γερμανός Πρόεδρος σε ομιλία του χθες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (ODTU) της Άγκυρας είχε δηλώσει ότι οι οι εξελίξεις στην Τουρκία τον τρομάζουν.

ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ Ερντογάν: Νομική διαδικασία για την έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

Ερντογάν: Νομική διαδικασία για την έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα αρχίσει μια νομική διαδικασία για την έκδοση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν αντιπάλου του Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε μια εκστρατεία για την ανατροπή του.Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο στο κοινοβούλιο αν θα αρχίσει νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: "Ναι, θα αρχίσει".
ΑΠΕ

Radikal: Ισλαμική προσευχή μέσα στην Αγ. Σοφία αλλά και άνοιγμα της Χάλκης εξετάζει ο Ερντογάν

Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ισλαμική προσευχή μέσα στην ιστορική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην οποία θα λάβει μέρος ο ίδιος και άλλοι ηγέτες του ισλαμικού κόσμου, σχεδιάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal.Η προσευχή ενδέχεται να αποτελέσει μέρος των ετήσιων εορτασμών για την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, όπου ο κ. Ερντογάν αναμένεται να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, σύμφωνα πάντα με τη Radikal.Παρά ταύτα, αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο έντονων αντιδράσεων που θα προκαλούσε η τέλεση ισλαμικής προσευχής στο χώρο της Αγίας Σοφίας, η Άγκυρα φέρεται να προωθεί ως αντίβαρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, συνεχίζει η Radikal.

Απίστευτη επίθεση του Γερμανού προέδρου εντός της Τουρκίας

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία με τρομάζουν», δήλωσε ο Γερμανό πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, ενώπιον του εμβρόντητου Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Γκάουκ στην Τουρκία.
Ο Γερμανός πρόεδρος δεν «μάσησε» τα λόγια του, κατηγορώντας ανοιχτά την τουρκική κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη και για επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς, με αφορμή το κλείσιμο του Twitter και του YouTube.

HΠA: Στρατηγική υνέχεια και συνέπεια απέναντι στη Ρωσία

http://4.bp.blogspot.com/_u0XIriS-d3c/TP58wVg6HkI/AAAAAAAAUAU/NADH-Xk5bl4/s400/geopolitics.n.jpg
Στρατηγική συνέχεια και συνέπεια με εναλλαγές στην τακτική, χαρακτηρίζουν την στάση των HΠA απέναντι στη Pωσία, από τη διάλυση της EΣΣΔ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991, μέχρι και σήμερα.Στην πρώτη επίσημη προσπάθεια επανιεράρχησης των στόχων της Oυάσιγκτον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που συντάχθηκε την άνοιξη του 1992 με τίτλο «Oδηγίες Aμυντικού Σχεδιασμού», αναφέρεται ως υπ' αριθμόν μία προτεραιότητα σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής στρατηγικής η αποτροπή εμφάνισης μιας αντίπαλης υπερδύναμης: «Θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη να κυριαρχήσει σε μια περιοχή οι πόροι της οποίας υπό κεντρικό έλεγχο θα ήσαν επαρκείς για τη δημιουργία παγκόσμιας ισχύος».Mέσα στην ευφορία του τέλους του Ψυχρού Πολέμου το κείμενο -αποσπάσματα του οποίου διέρρευσαν τότε στους New York Times- πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Συνταγματική Αναθεώρηση για το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος προωθεί η κυβέρνηση

Στο δημόσιο διάλογο από την προσεχή Παρασκευή οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων η εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό και το ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού
Συνταγματική Αναθεώρηση για το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος προωθεί η κυβέρνηση
Το φάκελο συνταγματική αναθεώρηση βάζει στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ετοιμάζεται την προσεχή Παρασκευή να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα, στα πλαίσια μιας μεγάλης εθνικής, πολιτικής και θεσμικής συμφωνίας «για έναν νέο καταστατικό χάρτη».

Ο υπόγειος πόλεμος της Θράκης


Ποιους ενόχλησε και γιατί η υποψηφιότητα της Σαμπιχά - Οι κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών, τα τοπικά παιχνίδια εξουσίας  
Ο υπόγειος πόλεμος της Θράκης
Η Θράκη παραμένει, ακόμη και σήμερα, terra incognita για το υδροκέφαλο αθηναϊκό κράτος. Το έδαφός της, οι άνθρωποί της έχουν μετατραπεί, επί δεκαετίες, σε πειραματικό εργαστήριο και στο «σώμα» της ασκούνται δυνάμεις σκοτεινές, ενίοτε ανεξέλεγκτες. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται όμως μόνο στη στενόμυαλη λογική των κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ μη εξαιρουμένου, όπως απέδειξε η υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Αυτά δεν ενδιαφέρονται άλλωστε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων αλλά αποκλειστικά για την οικειοποίηση των ψήφων τους.

Ελεγχος και κλιμάκωση

Μια εξέγερση που εντοπίζεται στην Ανατολική Ουκρανία και έχει περιθώρια επέκτασης, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της χώρας, μια παράσταση-παρέλαση αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που, πέρα από την επίδειξη της ουκρανικής σημαίας, δεν τολμά να επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση, μια απειλή ρωσικής εισβολής που δεν υλοποιείται και κυρώσεις από τις ΗΠΑ βραδείας κλιμάκωσης που σε αυτό το στάδιο δεν πλήττουν τους Ευρωπαίους εταίρους.Αυτό είναι το σκηνικό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου κάθε μέρα που περνά ενδυναμώνεται η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας, με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να έχουν τώρα ως προτεραιότητα να νομιμοποιήσουν τη δική τους πλευρά.
Να διεξαχθεί δηλαδή η προεδρική εκλογή στις 25 Μαΐου, με τους Ποροσένκο και Τιμοσένκο να είναι και οι δύο υπέρ της ρήξης με τη Ρωσία, και λίγο πριν να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα στις ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους περιοχές για να επικυρωθεί μια αυτονομία στα όρια της απόσχισης με ή χωρίς τη ρήτρα της αυτοδιάθεσης.

Η Βάση και το Εποικοδόμημα

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/80212.jpg
Σχόλιο σε άρθρο του του Σταύρου Καλεντερίδη Διαβάστε το και αναλύστε το: Γιατί δεν φταίνε οι πολίτες!(http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ανάλυση σας και αυτό αφορά το μεσοδιάστημα απο των αρχαίων χρόνων εποχή μέχρι την μετεμφυλιακή Ελλάδα. Στο μεσοδιάστημα αυτό διαμορφώθηκαν κοινωνικές δομές, πρότυπα συμπεριφοράς, ηθικοί κανόνες οι οποίοι επέτρεψαν και την μετεξέλιξη αυτης της καχεκτικότητας. Η κάθε ιστορική περίοδος του Ελληνισμού με τρόπο μοναδικό μετέφερε  ότι πιο σαθρό διέθετε στην διάδοχη της περίοδο με αποτέλεσμα αυτό που σήμερα βλέπουμε και ζούμε, το οποίο και αν το αναλύσουμε ιστορικά θα ιδούμε οτι αποτέλεσε προϊόν βαθύτατης ιστορικής διεργασίας. Οι μετασχηματισμοί αυτοί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως κομβικής σημασίας στην οποία ανάλυση του Ελληνικού προβλήματος.

Να σέβεσαι και να ανέχεσαι τους άλλους

http://4.bp.blogspot.com/-89wkCwn8BMo/Udq08XCJzMI/AAAAAAAADUU/u5eunQ42G0g/s1600/roloi_1dimotiko_lechenon.png
Σε μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιημένη από το World Values Survey με θέμα τη σημασία που δίνουν οι γονείς στη μετάδοση στα παιδιά τους της αξίας του σεβασμού και της ανεκτικότητας, η Ελλάδα κατατάχθηκε τελευταία ανάμεσα σε 69 χώρες. Με άλλα λόγια, η ελληνική οικογένεια δεν θεωρεί σημαντικό να κοινωνικοποιεί τους νέους με βάση τις παραπάνω αξίες. Καθόλου τυχαία νομίζω, χαμηλά μαζί με την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Ουγκάντα, η Αλγερία και το Πακιστάν, ενώ οι πέντε πρώτες χώρες στη σχετική λίστα ήταν η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γαλλία και η Ισλανδία. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει καθώς με μια προσεκτικότερη ματιά θα αντιληφθούμε πως εδώ βρίσκεται η ρίζα πολλών δεινών μας ως κοινωνία.

H «νονά» των γαρυφάλων


Η χειρονομία της 80χρονης Σελέστε Μαρτίνς Καέιρο χάρισε το όνομα σε μια επανάσταση

Της Χριστίνας Πάντζου

Η Σελέστε Μαρτίνς Καέιρο ήταν από τις πρώτες που κατέβηκαν στον δρόμο την 25η Απρίλη για να γιορτάσει τα 40 χρόνια της Επανάστασης των Γαριφάλων. Δεν βρέθηκε στο βήμα των ομιλητών, ούτε μνημονεύτηκε στις επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν στρατιωτικών και πολιτικών που ανέτρεψαν τη δικτατορία και εγγυήθηκαν τη δημοκρατική μετάβαση της Πορτογαλίας, κι ας ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες της ιστορικής εκείνης στιγμής. Η 80χρονη σήμερα γυναίκα, σερβιτόρα, καμαριέρα, μοδίστρα, εργάτρια της επιβίωσης, ήταν αυτή που έδωσε στην επανάσταση των λοχαγών το όνομα με το οποίο θα έμενε στην ιστορία.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπεγράφη στο πλαίσιο της σημερινής μονοήμερης επίσκεψης της ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά στα Τίρανα

Απόσχιση της Χιμάρας προς την Ελλάδα αλά Κριμαία φοβάται η Αλβανία Τι δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλβανίας Βίσο Α. Λίκα
Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Μιμί Κοντέλι, καθώς και με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας στρατηγό Jeronim Bazo.Στις δηλώσεις της η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εκμεταλλευόμενες οι δύο πλευρές τη σχετική συμφωνία του Νοεμβρίου του 1997, γιατί, όπως είπε, υπάρχει βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Eurasian Media Forum: Αγεφύρωτο το χάσμα Ουκρανίας – Ρωσίας του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτέλεσε το πιο θερμό αντικείμενο συζήτησης στο Eurasian Media Forum στο Καζακστάν. Ο μόνος κοινός τόπος συμφωνίας από όλους του ομιλητές ήταν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα θέμα πολύ πιο πολύπλοκο, από αυτό που παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης της Δύσης.
Eurasian Media Forum: Γιατί το χάσμα Ουκρανίας-Ρωσίας γίνεται αγεφύρωτοΤο 12ο Eurasian Media Forum, το οποίο διοργανώθηκε στις 24 και 25 Απριλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστανά, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν με λεπτομέρεια και σε βάθος οι παγκόσμιες αλλαγές και οι διεθνείς συγκρούσεις στο σύγχρονο κόσμο.Ηγετικές φυσιογνωμίες της πολιτικής, της οικονομίας και της δημοσιογραφίας στη διάρκεια των δύο ημερών του φόρουμ ανέλυσαν διεξοδικά σε διαφορετικά πάνελ τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργούν στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες στη Συρία αλλά  και τη Μέση Ανατολή συνολικότερα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και η Ευρασιατική ολοκλήρωση.

Έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία» οι Κούρδοι της Τουρκίας

Μια νέα εποχή για τα όνειρα και τα δικαιώματα των Κούρδων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ξεκίνησε μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου στη γειτονική χώρα.
Και αυτό γιατί η νέα δήμαρχος της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, (της μεγαλύτερης στην περιοχή) Γκιουλντέν Κισάνακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι Κούρδοι πλέον είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία».
http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/8-2-1393/IMAGE635342685433830102.jpgΗ νέα δήμαρχος, η οποία εξελέγη με ποσοστό 55%, με τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), συνδυάζει τα σχέδια περί αυτονομίας των Τούρκων με την συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.«Αναζητούμε πόσες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει το μερίδιό της από τις τοπικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές. Από το 2007 το BDP έχει καταρτίσει σχέδιο για δημοκρατική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία καντονιών», δήλωσε η Κισάνακ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera Turk».

Κρύβουν στοιχεία οι Τούρκοι

Παίζουν με τον πόνο και το δράμα των συγγενών αγνοουμένων-Ο τουρκικός στρατός κατέχει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν αγνοουμένους, τα οποία δεν τα έχει δώσει στη ΔΕΑ ώστε να διακριβωθεί η τύχη τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί λείψανα 1073 ατόμων, έγιναν ανθρωπολογικές εξετάσεις για 871 από αυτά τα λείψανα που έχουν εκταφεί, έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, ενώ παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα 491 ατόμων, που αφορούν 305 Ε/κ αγνοούμενους και 61 Ε/κ γνωστούς πεσόντες, 123 Τ/κ αγνοουμένους και δύο Τ/κ πεσόντες. Τα στοιχεία δόθηκαν σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκο Σεργίδη, κατά την έναρξη του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.