29 Απριλίου 2014

Κρύβουν στοιχεία οι Τούρκοι

Παίζουν με τον πόνο και το δράμα των συγγενών αγνοουμένων-Ο τουρκικός στρατός κατέχει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν αγνοουμένους, τα οποία δεν τα έχει δώσει στη ΔΕΑ ώστε να διακριβωθεί η τύχη τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί λείψανα 1073 ατόμων, έγιναν ανθρωπολογικές εξετάσεις για 871 από αυτά τα λείψανα που έχουν εκταφεί, έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, ενώ παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα 491 ατόμων, που αφορούν 305 Ε/κ αγνοούμενους και 61 Ε/κ γνωστούς πεσόντες, 123 Τ/κ αγνοουμένους και δύο Τ/κ πεσόντες. Τα στοιχεία δόθηκαν σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκο Σεργίδη, κατά την έναρξη του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Απογοήτευση και ανησυχία
Ο κ. Σεργίδης τόνισε πως είναι απαραίτητο να πεισθούν εκείνοι που κατέχουν και γνωρίζουν στοιχεία για αγνοουμένους να τα γνωστοποιήσουν στη ΔΕΑ, ιδιαίτερα τα στοιχεία και πληροφορίες που υπάρχουν σε επίσημα αρχεία που μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν διαβιβάστηκαν στη ΔΕΑ. «Είναι περισσότερο από βέβαιο και εξακριβωμένο ότι ο τουρκικός στρατός έχει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν ανθρώπους δικούς μας που αγνοούνται, δηλαδή που τους συνέλαβαν, ανθρώπους που βρήκαν νεκρούς και τους έθαψαν· αυτά τα πράγματα, δυστυχώς, 40 χρόνια μετά, η Τουρκία δεν τα έχει δώσει στη ΔΕΑ ή έστω στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή όπου αλλού οι ίδιοι νομίζουν, ώστε να διακριβωθεί η τύχη αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Σεργίδης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δέκα χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΔΕΑ, δυστυχώς οι εργασίες της περιορίζονται μόνο σε εκταφές και προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία το ότι η ΔΕΑ δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αρχίσει την ουσιαστική εξατομικευμένη διερεύνηση, κάτι που αποτελεί σοβαρή αδυναμία. Ο κ. Σεργίδης κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν ειλικρινά στα πλαίσια της ΔΕΑ με το να δώσουν τις πληροφορίες που κατέχουν για αγνοούμενα πρόσωπα και να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους όπου πρέπει να γίνουν έρευνες, και τούτο χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Επίσπευση των διαδικασιών
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία της ΔΕΑ, όμως θα πρέπει, όπως υπέδειξε, να περάσουν τα σωστά μηνύματα ότι πέρα από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα θα πρέπει να γίνει επίσπευση των διαδικασιών. «Διότι κάνουμε αγώνα δρόμου και η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις για τις μετακινήσεις μαζικών τάφων και το τι έχει κάνει με τα οστά και γενικά να υπάρξει μια συνεργασία διαφορετική από την Τουρκία, η οποία συνεργασία είναι απούσα», επισήμανε. Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι στα πλαίσια της εβδομάδας του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, σήμερα 29 Απριλίου θα επιδοθούν υπομνήματα, μεταξύ άλλων, στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο από κοινή αντιπροσωπία των Γυναικείων Οργανώσεων και Συγγενών Αγνοουμένων.
Αύριο Τετάρτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, θα προβούν σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Ενδοσχολικές εκδηλώσεις με θέμα τους αγνοουμένους είναι προγραμματισμένες να γίνουν την Παρασκευή 2 του Μάη, ενώ την Κυριακή 4 Μαΐου θα αναγνωσθεί σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου αρχιεπισκοπική εγκύκλιος και θα τελεστεί δέηση υπέρ ανεύρεσης αγνοουμένων. Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι στο εξωτερικό θα γίνουν διαβήματα προς τα αρμόδια Σώματα και Φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ που σχετίζονται με θέματα Ακούσιων Εξαφανίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βοηθήματα
Η Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Αθηνά Πιτσιλλίδη ανέφερε ότι, από την έναρξη του Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων το 1984, έχουν εισπραχθεί περίπου 916 χιλιάδες ευρώ από την πώληση δελταρίων, διαδικασία η οποία έχει σταματήσει, 115 χιλιάδες ευρώ από διάφορες εισφορές και 142 χιλιάδες ευρώ από τόκους και καταθέσεις. Πρόσθεσε ότι, από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι σήμερα, δόθηκαν ως σπουδαστικό βοήθημα σε παιδιά αγνοουμένων 412 χιλιάδες ευρώ, ως βοήθημα γάμου σε παιδιά και αδέλφια αγνοουμένων 237 χιλιάδες ευρώ, ως έκτακτα βοηθήματα, κυρίως σε γονείς αγνοουμένων, 341 χιλιάδες ευρώ και 166 χιλιάδες ευρώ για αποστολές στο εξωτερικό και άλλα έξοδα, με σκοπό τη διαφώτιση των ξένων για το θέμα των αγνοουμένων.

Να το δουν με άλλο φακό
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος καταδίκασε την αναλγησία της Τουρκίας όσον αφορά τους αγνοουμένους μας, ένα θέμα το οποίο πρέπει, όπως υπογράμμισε, να το δουν με άλλο φακό. «Είναι ανθρωπιστικό το θέμα, δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε στρατιωτικό και οφείλουν να δείξουν ευγένεια και δημοκρατικές αρχές, και να αντιληφθούν ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ζουν ένα δράμα 40 χρόνια και πλέον και πρέπει επιτέλους να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία, που για 40 χρόνια αντιμετωπίζει όλος ο λαός μας».

«Στηρίζουμε τον αγώνα τους»
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, αναφέρει ότι «στεκόμαστε στο πλάι των συγγενών των αγνοουμένων, στηρίζουμε τον αγώνα τους και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να επανενώνει την πατρίδα μας και να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους της να συνυπάρξουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, αμοιβαίας ανοχής και κατανόησης». «Ευχόμαστε μια τέτοια λύση να δώσει τη δυναμική που απαιτείται για πλήρη και οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος όλων των αγνοουμένων και για τερματισμό του δράματος των συγγενών τους», τονίζει ο Υπουργός Παιδείας.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/121633