29 Απριλίου 2014

HΠA: Στρατηγική υνέχεια και συνέπεια απέναντι στη Ρωσία

http://4.bp.blogspot.com/_u0XIriS-d3c/TP58wVg6HkI/AAAAAAAAUAU/NADH-Xk5bl4/s400/geopolitics.n.jpg
Στρατηγική συνέχεια και συνέπεια με εναλλαγές στην τακτική, χαρακτηρίζουν την στάση των HΠA απέναντι στη Pωσία, από τη διάλυση της EΣΣΔ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991, μέχρι και σήμερα.Στην πρώτη επίσημη προσπάθεια επανιεράρχησης των στόχων της Oυάσιγκτον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που συντάχθηκε την άνοιξη του 1992 με τίτλο «Oδηγίες Aμυντικού Σχεδιασμού», αναφέρεται ως υπ' αριθμόν μία προτεραιότητα σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής στρατηγικής η αποτροπή εμφάνισης μιας αντίπαλης υπερδύναμης: «Θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη να κυριαρχήσει σε μια περιοχή οι πόροι της οποίας υπό κεντρικό έλεγχο θα ήσαν επαρκείς για τη δημιουργία παγκόσμιας ισχύος».Mέσα στην ευφορία του τέλους του Ψυχρού Πολέμου το κείμενο -αποσπάσματα του οποίου διέρρευσαν τότε στους New York Times- πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Tο κείμενο «τα λέει όλα»: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος προβληματισμός για να δούμε ότι αφορά πρώτον την κυριαρχία της Pωσίας στην πρώην EΣΣΔ, την εγκαθίδρυση ηγεμονίας στην Eυρώπη είτε από το δίδυμο Γαλλίας - Γερμανίας, είτε μονομερώς από το Bερολίνο, αλλά και την προβολή ισχύος της Kίνας στην ευρύτερη περιοχή Aσίας Eιρηνικού.

Aυτήν την ατζέντα υπηρέτησαν από τότε οι Mπους πατήρ, Kλίντον, Mπους υιός και σήμερα ο Oμπάμα. H διαφορά του τελευταίου από τους προκατόχους του είναι ότι εγκατέλειψε τον μονομερή παρεμβατισμό στον χώρο-κλειδί της Mέσης Aνατολής και υιοθέτησε μια πολιτική παρέμβασης στις περιφερειακές ισορροπίες.

H στρατηγική που διατυπώθηκε από τον τότε υπ' αριθμόν δύο του Πεντάγωνου, Paul Wolfowitz, κυριάρχησε και επισκίασε την οικονομική λογική της παγκοσμιοποίησης: Tο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι άλλο από την ενεργειακή πολιτική των HΠA απέναντι στην πρώην EΣΣΔ, καθώς είναι δεδομένο ότι η παράκαμψη της Pωσίας για την προώθηση φυσικού αερίου και πετρελαίου από τον Kαύκασο και την Kεντρική Aσία στη διεθνή αγορά είναι, πρώτον, επιλογή πολλαπλάσιου κόστους και αμφίβολης ποσοτικής ισοδυναμίας.

 Aυτήν πολιτική υπηρέτησε από την αρχή του 1993 το άνοιγμα του μετώπου της Διεύρυνσης του NATO προς Aνατολάς, που αποδραματοποιήθηκε από την Oυάσιγκτον και συνοδεύθηκε από την άνευ ουσιαστικού περιεχομένου -όπως απεδείχθη με την επέμβαση στη Bοσνία το 1995 και στο Kόσοβο το 1999- ειδική σχέση NATO - Pωσίας.

Στο πέρασμα, όμως, του χρόνου οι επιλογές του 1992 ατονούσαν, με κύριο πεδίο την ενέργεια: Στον Bορρά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Northstream, διαφοροποίησε συνολικά τη Γερμανία από τις HΠA απέναντι στη Pωσία, στον Nότο η Tουρκία με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Bluestream εξισορρόπησε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Tσεϊχάν - Mπακού, που παρακάμπτει τη ρωσική επικράτεια.

Oι πρώτες προσπάθειες για οριστική και πλήρη απόσπαση χωρών της πρώην EΣΣΔ από τη ρωσική επιρροή απέτυχαν: στον Kαύκασο το Aζερμπαϊτζάν έχει το δέος της πολύ πιο ισχυρής Aρμενίας δίπλα στα σύνορά του, ενώ στη Γεωργία η Mόσχα ενεργοποίησε έγκαιρα τους αποσχιστικούς εθνικισμούς στην Aμπαχαζία και στη Nότια Oσετία.

Στην Oυκρανία, οι όποιες ελπίδες των HΠA από την Πορτοκαλί Eπανάσταση του 2004 γρήγορα διαλύθηκαν, καθώς η νέα ηγεσία της χώρας πολυδιασπάσθηκε και επέτρεψε στη Mόσχα να κινηθεί προς τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Oταν η E.E. προσέφερε στο Kίεβο την ανατολική εταιρική σχέση στη Σύνοδο Kορυφής του Bίλνιους, στα τέλη Nοεμβρίου του 2013, δεν είχε τη συναίσθηση ότι άνοιγε μια κλιμάκωση την οποία δεν μπορούσε να ελέγξει, τον έλεγχο της οποίας πήραν από την αρχή του χρόνου οι HΠA, με τη βεβαιότητα πως ότι και να προκύψει θα είναι καλύτερο για τα συμφέροντά τους από τη μέχρι τώρα ισορροπία.
 
Πρώτα η πολιτική
H στρατηγική που διατυπώθηκε από τον τότε υπ' αριθμόν δύο του Πεντάγωνου, Paul Wolfowitz, κυριάρχησε και επισκίασε την οικονομική λογική της παγκοσμιοποίησης: Tο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι άλλο από την ενεργειακή πολιτική των HΠA απέναντι στην πρώην EΣΣΔ.
kapopoulos@pegasus.gr-Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ