29 Απριλίου 2014

Η Αντιτρομοκρατική των ΗΠΑ τιτιβίζει με τζιχαντιστές

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκρατικές οργανώσεις» δηλώνουν εδώ και χρόνια πολλές κυβερνήσεις, όταν έρχονται αντιμέτωπες με εξτρεμιστική βία, όμως στη νέα πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν ώστε ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλέον μιλά ή έστω... τιτιβίζει σε εξτρεμιστές και εν δυνάμει τρομοκράτες στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Η πρωτοβουλία, που ήδη μετρά τρία χρόνια λειτουργίας, εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικής Αντιτρομοκρατικής Επικοινωνίας (CSCC), με στόχο τη «διαδικτυακή προσέγγιση» τζιχαντιστών και των υποστηρικτών τους, την αποδόμηση των επιχειρημάτων τους και την παρουσίαση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς.

«Δεν τρολάρουμε»
«Στην πραγματικότητα απαντάμε σε όλα όσα ισχυρίζεται η Αλ Κάιντα ελπίζοντας ότι θα προσφέρουμε μία άλλη οπτική σε όλους εκείνους που επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της και θα αποτρέψουμε δυτικούς που υιοθετούν το ακραίο Ισλάμ» λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Αλμπέρτο Φερνάντεζ. Και σε όσους καταγγέλλουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τρολάρει την Αλ Κάιντα», ο Φερνάντεζ απαντά ότι τα μέλη της ομάδας του, που μιλούν αραβικά, ουρντού και σομαλικά «ανταλλάσουν ιδέες και επιχειρήματα σε μία ψηφιακή αγορά».

Το περιεχόμενο των «συζητήσεων» χαρακτηρίζεται από σοκαριστικό έως και εξαιρετικά περίεργο (για τους δυτικούς τουλάχιστον) καθώς τα μέλη της CSCC παρακολουθούν ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχολιάζουν βίντεο εξτρεμιστών θρησκευτικών ηγετών που καλούν μουσουλμάνες στη Συρία για να δοθούν στους επαναστάτες, βίντεο με σκληρή δράση τζιχαντιστών αλλά και θεολογικούς προβληματισμούς όπως για παράδειγμα «επιτρέπεται να παρακολουθούμε ποδόσφαιρο και να βλέπουμε τα γυμνά πόδια ανδρών» που αναρτάται συχνά στο Twitter.

«Το Ιντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν νέο πεδίο δράσης και φυσικά αλληλεπίδρασης» λένε ειδικοί στην αντιτρομοκρατία εκτιμώντας ότι πλέον ζούμε τη «σύγκρουση των πολιτισμών στους 140 χαρακτήρες».
(ΠΗΓΗ: CNN)
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=428023