14 Οκτωβρίου 2014

Τούρκος Α/ΓΕΣ: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για πόλεμο


Τούρκος Α/ΓΕΣ: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για πόλεμο
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για κάθε είδους πόλεμο», δήλωσε ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός, Hulusi Akar, ωστόσο οι στρατιωτικές κινήσεις και οι προετοιμασίες της Τουρκίας αποδεικνύεται πως έχουν σαν κύριο στόχο τον πόλεμο κατά των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας με βομβαρδισμούς θέσεων τους εντός των συνόρων τους και με έμμεση στήριξη των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εκτός αυτών.Ο ίδιος ο Τούρκος στρατηγός δήλωσε ενοχλημένος εμμέσως πλην σαφώς από τις ΗΠΑ που δεν χτυπούν τον Άσαντ και χτυπούν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. «Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία και επιμένουν παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του, να θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αντιμετώπιση της απειλής της ISIL!».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ Οργή στο ΡΚΚ για τις τουρκικές επιδρομές

Για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας κατηγορεί το PKK την Άγκυρα στη σκιά των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύθηκαν κατά θέσεων των Κούρδων αυτονομιστών στην επαρχία Χακιάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.Η Άγκυρα χτυπά θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν για πρώτη φορά από το 2013 ακριβώς τη στιγμή που οι κούρδοι δίνουν με άνισα μέσα τη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που απειλούν τη Συρία και το Ιράκ.Το ήδη βαρύ κλίμα εξαιτίας της τουρκικής αδράνειας μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι και της καταστολής των διαδηλώσεων των κούρδων επιδεινώνεται μετά τις επιδρομές και οργή βράζει.

Σκόπια: Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας η νέα πρόταση Νίμιτς

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Νέα πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να καταθέσει ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Μίμιτς. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να κατατεθεί στις δύο πλευρές ως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, η πρόταση για το όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός της «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».
Πάντως, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση από τον κ. Νίμιτς, ούτε έχει ενημερωθεί ο ειδικός διαπραγματευτής, πρέσβης κ. Βασιλάκης.http://www.kathimerini.gr
 

Σε επίπεδα ρεκόρ ο παγκόσμιος πλούτος, πιο άνιση η κατανομή του


Αύξηση 8,3% παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο ο παγκόσμιος πλούτος, φτάνοντας για πρώτη φορά στα επίπεδα-ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Credit Suisse.Με την αύξηση που παρουσιάστηκε από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2014, ο παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται αυτή τη στιγμή 20% πάνω από την ανώτερο σημείο του πριν την οικονομική κρίση και 39% πάνω από το χαμηλότερο ποσοστό του στο αποκορύφωμά της, το 2008.Παράλληλα, η μελέτη, η οποία προσμετρά τα περιουσιακά στοιχεία 4,7 δισ. ανθρώπων σε πάνω από 200 χώρες, δείχνει ότι το σύνολο του πλούτου των νοικοκυριών έχει υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της νέας χιλιετίας, όταν ανερχόταν σε μόλις 117 τρισεκατομμύρια δολάρια.Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, αυξανόμενα άνιση είναι και η κατανομή του.«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ανισότητα έχει την τάση να αυξάνεται από το 2008, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», τόνισε ο Μάρκους Στιέρλι, από το Ινστιτούτο Ερευνών της ελβετικής τράπεζας.

Κυπριακό: Μείζονος σημασίας η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο

Στενότερη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου με έντονο πολιτικό συμβολισμό
Κυπριακό: Μείζονος σημασίας η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο Δ
Δύο κινήσεις με προφανή σκοπό να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν τη Δευτέρα η Αθήνα και η Λευκωσία.Η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην ελληνική πρωτεύουσα, ότι στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τριμερής συνάντηση κορυφής του αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη και τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συνιστά κίνηση μείζονος σημασίας.Παράλληλα όμως, ο κ. Κασουλίδης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που τον υποδέχθηκε στην Αθήνα, υπέγραψαν Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους πρόκειται για μία συμφωνία με έντονο πολιτικό συμβολισμό που στέλνει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες συντονίζονται στενά, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους κινήσεις στο μέλλον.

Ωμότητες και στους σιίτες του Ιράκ καταλογίζει η Διεθνής Αμνηστία Η σχετική της έκθεση καταλογίζει ευθύνες στην Βαγδάτη

Ωμότητες και στους σιίτες του Ιράκ καταλογίζει η Διεθνής Αμνηστία
Ακόμη και εγκλήματα πολέμου βλέπει η Διεθνής Αμνηστία στη δραστηριότητα των ενόπλων σιιτικών ομάδων στο Ιράκ, οι οποίες είναι μέρος του ευρύ μετώπου εναντίον της σουνιτικής ISIS: Οι ομάδες, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, κατηγορούνται ότι προχωρούν συστηματικά σε απαγωγές και τυφλές εκτελέσεις με θύματα σουνίτες. Η σεκταριστική διαμάχη στο Ιράκ ήταν ένα από τα καύσιμα που έθρεψε την σουνιτική ISIS, παράλληλα με τον εμφύλιο στη Συρία. Η διχαστική στάση του σιίτη πρωθυπουργού Μαλίκι είχε αποξενώσει το σουνιτικό πληθυσμό, σε σημείο που  κατέληξε να βλέπει με ανοχή τους τζιχαντιστές.

Από το θαύμα στον εφιάλτη

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ -Οι επικρίσεις και οι πιέσεις κατά της γερμανικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας δεν προέρχονται πλέον από τους λαϊκιστές τζίτζικες του Νότου, ούτε καν από αριστερούς πολιτικούς αναλυτές και φιλελεύθερους οικονομολόγους, τους συνήθεις ύποπτους για κεϊνσιανισμό. Οι σφοδρότερες επικρίσεις πλέον προέρχονται από πολιτικούς ηγέτες, νυν και πρώην, όπως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο πρώην υπουργός Λάρι Σάμερς, από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ετσι περιγράφεται το κλίμα κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, το οποίο σωρεύεται σε όσα διαδραματίζονται εντός της Ευρωζώνης με την άτυπη ανταρσία Γαλλίας και Ιταλίας.

Οι εταίροι δεν έχουν πεισθεί

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ- Η υλοποίηση της εξόδου από το Μνημόνιο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η πολιτική επιλογή του κ. Σαμαρά προσκρούει στις ενστάσεις και στους φόβους των εταίρων. Το ΔΝΤ εισηγείται την «προληπτική γραμμή πίστωσης», στο Eurogroup εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ η ΕΚΤ δηλώνει ευθέως ότι, χωρίς κάποιου είδους πρόγραμμα, δεν προτίθεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία.Με την προχθεσινή συνάντηση Χαρδούβελη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup, εισήλθαμε στο επόμενο στάδιο, της επίσημης προβολής στόχων και της διερεύνησης προθέσεων. Η «βεντάλια άνοιξε», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το προσδοκώμενο αεράκι. Ο πρωθυπουργός αναζητεί κοινά αποδεκτές διαδικασίες ώστε να διασφαλίσει την ομαλή πρόσβαση στις αγορές. Ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους θα οδηγήσει εκ νέου τα επιτόκια σε απαγορευτικά ύψη και θα βυθίσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Καθοριστική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Συμφωνία για την ενοποίηση των θαλάσσιων χώρων έρευνας και διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ευ. Βενιζέλος και Ι. Κασουλίδης. Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη έμπρακτη απάντηση των δύο χωρών στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αποτελεί, όπως επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Στη συνάντηση εξάλλου, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για την σύγκληση της πρώτης Συνόδου Κορυφής της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στη Λευκωσία. Η συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αποτελεί την κορύφωση της τριμερούς συνεργασίας, που αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι έχει συμφωνηθεί με τους Αιγύπτιους να γίνει το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα συνάντηση των τεχνικών επιτροπών που έχουν ως αντικείμενο την επεξεργασία συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο σύγχρονος μίτος της Αριάδνης

Από χθες, με την πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, άρχισε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι της επιχειρούμενης απεμπλοκής της χώρας από το Μνημόνιο και τις καταστροφικές για τους πολίτες συνέπειές του.
Η διαδικασία δεν προβλέπεται εύκολη για καμιά πλευρά, ούτε την Αθήνα ούτε τις Βρυξέλλες ούτε το ΔΝΤ, ενώ ο βαθμός «απελευθέρωσης» της χώρας από μνημονιακούς όρους δεν είναι ακόμη εμφανής ούτε και εύκολα κατανοητός, αφού το υπό διαπραγμάτευση «μοντέλο» για τη «μεταμνημονιακή εποχή» είναι ακόμα υπό κατασκευή.

Stratfor: Νέα δεδομένα στα καυτά μέτωπα του πλανήτη

Η μάχη των ΗΠΑ κατά του ISIS και γιατί η καταστροφή των τζιχαντιστών δεν δείχνει επιτεύξιμος στόχος. Πώς διαμορφώνεται η σκακιέρα στη Μέση Ανατολή. Το «πλεονέκτημα» που αποκτά η Ρωσία στο ουκρανικό ζήτημα. Ποια είναι τα «αγκάθια» σε Γαλλία - Γερμανία.
Stratfor: Νέα δεδομένα στα καυτά μέτωπα του πλανήτη
Οι τελευταίοι τρεις μήνες του 2014 στήνουν το σκηνικό για μια νέα χρονιά, γεμάτη γεγονότα, σχολιάζει το Stratfor στις προβλέψεις του για το δ' τρίμηνο. Όπως επισημαίνει, πολλά από τα θέματα που είχαν εντοπιστεί στις ετήσιες προβλέψεις βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Το πρώτο αφορά τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξουδετερώσει την Ουκρανία. Το 2014 δεν ήταν εύκολη χρονιά για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ρωσία αποκτά πολύ ισχυρότερη θέση στο ζήτημα. Εφόσον δεν έχουν βρει πού αλλού να στραφούν για να εξασφαλιστούν ενεργειακά για τον χειμώνα, οι ευρωπαϊκές χώρες, που έδωσαν στο Κίεβο το θάρρος να αντισταθεί στη Ρωσία, τώρα πιέζουν την ουκρανική ηγεσία να υποκύψει στις απαιτήσεις της Ρωσίας προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια.

Γιατί τώρα οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου; Πηγή:www.capital.gr

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2014/03/01-AOZ-kokino1-1024x583.jpg
Του Κώστα Ράπτη  Σε καταστάσεις κρίσης οι γλώσσες λύνονται. Έτσι και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στην Αθήνα, τοποθέτησε στο ευρύτερο πλαίσιό τους τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Γιατί όλη αυτή η αποθράσυνση αυτή την περίοδο; Μήπως διότι νιώθει [η Άγκυρα] ότι έχει κάποιου είδους προστασία, διότι οι πάντες επιθυμούν να τη δουν να εισέρχεται στο συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο Κύπριος υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η εποχή που κάποιοι μπορούσαν για οποιαδήποτε σκοπιμότητα να παράσχουν ανταλλάγματα προς οποιονδήποτε χωρίς τη δική μας συγκατάθεση έχει παρέλθει και μάλιστα όταν είναι γνωστό το ηθικό υπόβαθρο και το μέρος της ευθύνης που έχει η Τουρκία για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του Ιράκ και της Συρίας».

Αντί για τζιχαντιστές η Τουρκία βομβαρδίζει το PKK


Αντί για τζιχαντιστές η Τουρκία βομβαρδίζει το PKKΤουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή θέσεις του PKK στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Η αεροπορική επιχείρηση αυτή, είναι η πρώτη κατά κούρδων ανταρτών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet. Τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν "σημαντικές καταστροφές" στο PKK και πραγματοποιήθηκαν έπειτα από διήμερο βομβαρδισμό στρατιωτικού φυλακίου από κούρδους αντάρτες στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα ο τουρκικός στρατός δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα. ΑΥΓΗ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ - ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ Διπλωματική «Βαβέλ» για τις βάσεις της Τουρκίας

Την ώρα που στο Κομπάνι οι φονικές μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών συνεχίζονται και στο Ιράκ οι δυνάμεις του ISIS προελαύνουν με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας και μάχες κοντά στη Βαγδάτη, τα τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα παρακολουθούν αμέτοχα, ενώ Aγκυρα και Ουάσιγκτον, παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Μία γυναίκα κουρδικής καταγωγής παρακολουθεί από μακριά τον βομβαρδισμό του Κομπάνι
Μία γυναίκα κουρδικής καταγωγής παρακολουθεί από μακριά τον βομβαρδισμό του Κομπάνι

Προς χερσαία εμπλοκή

Η διολίσθηση προς τη χερσαία εμπλοκή στη σύγκρουση με τo ISIS είναι μια μη αντιστρέψιμη δυναμική και υποχρεωτικός μονόδρομος για τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία προσφέρεται να εμπλακεί με χερσαίες δυνάμεις είτε για να ανατρέψει τον Ασαντ είτε για να κατοχυρώσει μια ενδιάμεση ζώνη στη μεθόριο με τη Συρία. Είναι φανερό ότι κύριος στόχος της δεν είναι οι τζιχαντιστές και συνεπώς υπάρχει βέτο των ΗΠΑ.Η μεγάλη πρόκληση για την Ουάσιγκτον δεν είναι το Κομπάνι, το οποίο ήδη έχουν σπεύσει να ξεγράψουν, αλλά η Βαγδάτη, ενδεχόμενη πτώση της οποίας θα ήταν, εκτός των άλλων, και επικοινωνιακή καταστροφή για τον Ομπάμα.Πριν οι τζιχαντιστές αποφασίσουν να εξαπολύσουν γενική επίθεση για να καταλάβουν την ιστορική έδρα του Αραβικού Χαλιφάτου, οι ΗΠΑ ή πρέπει να στείλουν επιτόπου επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις ή να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε στρατιωτική επέμβαση του Ιράν είτε μέσω των Φρουρών της Επανάστασης είτε με αποστολή του τακτικού στρατού.