14 Οκτωβρίου 2014

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ - ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ Διπλωματική «Βαβέλ» για τις βάσεις της Τουρκίας

Την ώρα που στο Κομπάνι οι φονικές μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών συνεχίζονται και στο Ιράκ οι δυνάμεις του ISIS προελαύνουν με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας και μάχες κοντά στη Βαγδάτη, τα τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα παρακολουθούν αμέτοχα, ενώ Aγκυρα και Ουάσιγκτον, παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Μία γυναίκα κουρδικής καταγωγής παρακολουθεί από μακριά τον βομβαρδισμό του Κομπάνι
Μία γυναίκα κουρδικής καταγωγής παρακολουθεί από μακριά τον βομβαρδισμό του Κομπάνι


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμερικανοτουρκικής «Βαβέλ» και της έντασης που έχει επιστρέψει στις διμερείς σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι ότι λίγες ώρες αφότου η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, ανακοίνωσε πως η Τουρκία συμφώνησε να παραχωρήσει βάσεις εντός της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της βάσης του Ιντσιρλίκ) στα αμερικανικά μαχητικά, πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έλεγαν σε διεθνή πρακτορεία ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία.

Στο μόνο σημείο στο οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι στην εκπαίδευση των ανταρτών της Συρίας. Βέβαια, ακόμη κι αυτό παραμένει μυστήριο, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκπαίδευση εντός της Τουρκίας 4.000 ανταρτών, ενώ η τουρκική πλευρά δεν επιβεβαίωσε ούτε πού, ούτε από ποιους θα εκπαιδευθούν οι αντάρτες, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει συζητήσεις, οι οποίες όμως συνεχίζονται.

Στη σύγχυση που επικρατεί σε σχέση με τη στάση της Αγκυρας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους συνέβαλε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο μετά την απελευθέρωση τριών Γερμανών φωτορεπόρτερ που είχαν συλληφθεί στις βίαιες διαδηλώσεις των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την τουρκική απραξία στο Κομπάνι, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν από εκατό χρόνια ορισμένοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι αυτοί υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Ο Λόρενς ήταν ένας Αγγλος κατάσκοπος μεταμφιεσμένος σε Αραβα. Σήμερα κατάσκοποι είναι αυτοί που προδίδουν τη χώρα τους. Υπάρχουν σήμερα νέοι Λόρενς μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, σε ιερωμένους, σε συγγραφείς, σε τρομοκράτες, που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ)».

Παζάρια
Παρά τα τουρκικά παζάρια, πάντως, οι μάχες στο Κομπάνι συνεχίστηκαν με αμείωτη σφοδρότητα και χθες, ενώ τα αεροπλάνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έπληξαν εκ νέου θέσεις των μαχητών του ISIS γύρω από την πόλη. Παρά το σφυροκόπημα με βολές πυροβολικού του κέντρου της μαρτυρικής κουρδικής πόλης από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, οι δυνάμεις των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) ανακατέλαβαν μέρη του Κομπάνι που είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.
Οι μαχητές του ISIS προσπάθησαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να πλήξουν τις θέσεις των υπερασπιστών της πόλης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όμως η επίθεση απετράπη, καθώς το αυτοκίνητο δεν έφτασε στο στόχο του. Αντιθέτως στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε εναντίον των κεντρικών γραφείων της Αστυνομίας, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Αστυνομίας) και τραυματίζοντας άλλους 90. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που αναφέρουν πως είναι πιθανό το ISIS να έχει χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας κατά των Κούρδων σε ένα χωριό έξω από το Κομπάνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΘΝΟΣ