14 Οκτωβρίου 2014

Ωμότητες και στους σιίτες του Ιράκ καταλογίζει η Διεθνής Αμνηστία Η σχετική της έκθεση καταλογίζει ευθύνες στην Βαγδάτη

Ωμότητες και στους σιίτες του Ιράκ καταλογίζει η Διεθνής Αμνηστία
Ακόμη και εγκλήματα πολέμου βλέπει η Διεθνής Αμνηστία στη δραστηριότητα των ενόπλων σιιτικών ομάδων στο Ιράκ, οι οποίες είναι μέρος του ευρύ μετώπου εναντίον της σουνιτικής ISIS: Οι ομάδες, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, κατηγορούνται ότι προχωρούν συστηματικά σε απαγωγές και τυφλές εκτελέσεις με θύματα σουνίτες. Η σεκταριστική διαμάχη στο Ιράκ ήταν ένα από τα καύσιμα που έθρεψε την σουνιτική ISIS, παράλληλα με τον εμφύλιο στη Συρία. Η διχαστική στάση του σιίτη πρωθυπουργού Μαλίκι είχε αποξενώσει το σουνιτικό πληθυσμό, σε σημείο που  κατέληξε να βλέπει με ανοχή τους τζιχαντιστές.
Με την επέλαση της σουντικής ISIS στο τμήμα του Ιράκ μεταξύ της Βαγδάτης και των κουρδικών περιοχών στο βορρά, μαζί με τον σχετικά αδύναμο ιρακινό στρατό και τους Κούρδους παρατάχθηκαν σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Διεθνής Αμνηστία ωστόσο, σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, καταγγέλλει ότι και οι σιιτικές ομάδες προχωρούν σε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμη και εκλημάτων πολέμου».

Εξαιτίας δε της συνεργασίας της Βαγδάτης με τις ομάδες πολιτοφυλακής, «που κυμαίνεται από σιωπηρή συναίνεση μέχρι συντονισμένες ή ακόμη και κοινές επιχειρήσεις», η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «σε μεγάλο υπεύθυνη την ιρακινή κυβέρνηση» για την δραστηριότητα των ομάδων.