21 Σεπτεμβρίου 2014

Πως πρέπει να απαντήσει η Λευκωσία στον Ερντογάν


Πως πρέπει να απαντήσει η Λευκωσία στον Ερντογάν
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ, http://www.philenews.com
Κάθε μέρα που περνά, κάθε παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου, κάθε συγκαταβατικό και ειρωνικό σχόλιο απο τους ισλαμιστές της Τουρκίας, κάθε φωνασκία του “icoglan” της Άγκυρας, που σήμερα τυγχάνει να είναι ο κλώνος του Ντενκτάς, ο Έρογλου, έρχονται να επιβεβαιώσουν την κατάντια και γελοιότητα της διαδικασίας των λεγόμενων διακοινοτικών ή, κατα Χριστόφια, “κυπριακής ιδιοκτησίας” συνομιλιών.Βέβαια μόνο εν μέρει φταίνε Αναστασιάδης και Χριστόφιας γι’ αυτή την κατάσταση. Οι συνομιλίες αυτές έχουν ευτελισθεί εδώ και δεκαετίες και ευθύνη για αυτό φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάντως, όπως αυτές εξελίσσονται δεν μπορούν παρά να καταλήξουν, νομοτελειακά, στην κατάλυση του υφιστάμενου κράτους. Την θέση του θα καταλάβει ένα “παρθενογεννημένο” και ενεργούμενο απο την Άγκυρα πολιτικό μόρφωμα. Αυτός υπήρξε ο διαχρονικός στόχος της Άγκυρας που παραμένει αναλλοίωτος απο το 1964, όταν εγκατέλειψαν το αρχικό τους σχέδιο για διχοτόμηση.

CSIS: Η στρατιωτική ισχύς δεν είναι αρκετή…

CSIS: Η στρατιωτική ισχύς δεν είναι αρκετή…
Ο Λευκός Οίκος είναι διχασμένος όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο οι καταγεγραμμένοι, τηλεοπτικά, αποκεφαλισμοί των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων φαίνεται να οδηγούν στην αποκρυστάλλωση σε μια εξ ολοκλήρου νέα πολιτική, μα κεντρικό άξονα την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).Η νέα αμερικανική θεώρηση είναι, ωστόσο, περισσότερο στρατιωτική από ότι ίσως θα έπρεπε. Το κλίμα που επικράτησε μετά τους αποκεφαλισμούς επέτρεψε τον σχεδιασμό στρατιωτικής απάντησης κατά του ΙΚ, αν δεν την επέβαλε. Η επικράτηση όμως έναντι της εν λόγω οργάνωσηςπροκαλεί διπλωματικά και οικονομικά προβλήματα καθώς και ζητήματα ασφάλειας.

"Ξέρουμε την Ιστορία μας- Είμαστε Η φυλή που τραγουδάει στην αγκαλιά του ήλιου. "

http://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2014/09/damiras-315x200.jpg

Ποιοί είναι οι στόχοι; Ποιά εφόδια διαθέτεις; Ποιά τακτική πρέπει να ακολουθηθεί για την επίτευξη τους με την μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων; Ποιά τα στρατηγικά σου πλεονεκτήματα; Ποιά τα μειονεκτήματα σου; Ποιές οι κατευθύνσεις σου; Ποιές οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης; Ποιά τα εναλλακτικά σχέδια δράσης Πως θα διαχειριστείς μια κρίση που δύναται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο; Ποιές οι προβλέψεις σου; Ποιά η σχέση σου με ένα εξωτερικό περιβάλλον το οποίο και ραγδαία μεταλλάσσεται;  Αυτά τα ερωτήματα που αποτελούν την βάση της όποιας στρατηγικής σκέψης και οι απαντήσεις σε αυτά δυστυχώς σήμερα  απουσιάζουν από πολλά σημειώματα 

Ο κίνδυνος προ των πυλών...

Σάββας ΚαλεντερίδηςΣτο άρθρο μας της Παρασκευής κάναμε μια μακροσκοπική αναφορά στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της συρρίκνωσης του μείζονος Ελληνισμού, μια κατάσταση που έκλεισε τον κύκλο της, απειλώντας πλέον το ίδιο το ελληνικό κράτος αλλά και την επιβίωση του Ελληνισμού.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η κρίση στην Ουκρανία που, όπως έχουμε αναφέρει και πάλι σε αυτήν εδώ τη στήλη, συνδέεται με την κρίση σε Ιράκ και Συρία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ισορροπιών και παγκόσμιας ασφάλειας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και ο κίνδυνος του ντόμινο...


Οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και ο κίνδυνος του ντόμινο...
Λένε πως η φήμη προηγείται πάντα του γεγονότος και ενίοτε επισπεύδει τις εξελίξεις.
Κάπως έτσι, λοιπόν, πριν από καιρό, έπεσαν η Μοσούλη και αρκετές άλλες ιρακινές πόλεις στα χέρια των τζιχαντιστών και κάπως έτσι η ιστορία επαναλήφθηκε μόλις προχθές στη Συρία όπου 16 χωριά Κούρδων παραδόθηκαν στο πέρασμα των ένοπλων του Ισλαμικού Κράτους.Η φήμη της ήττας έφτασε στα βόρεια χωριά των Κούρδων της Συρίας πριν από τις ορδές των τζιχαντιστών, οι οποίες άτακτα, ασχημάτιστα και πάνω από όλα υποχωρώντας υπό την πίεση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ πέρασαν τα σύνορα όπου δίχως αντίσταση κατέλαβαν τα χωριά των Κούρδων.Βεβαίως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας των εναέριων δυνάμεων με τις επίγειες.

Aνοιγμα προς την Ανατολή

Σπύρος ΛίτσαςΣτην «Καθημερινή της Κυριακής» της 7ης Σεπτεμβρίου, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε μια σημαντική επιτυχία, με την τηλεφωνική συνέντευξή του με τον γκουρού των διεθνών σχέσεων και του επιθετικού ρεαλισμού (offensive realism) John Mearsheimer. Ο Mearsheimer, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες των διεθνών σχέσεων, και μαζί με τον εκλιπόντα καθηγητή των Πανεπιστημίων Κολούμπια και Μπέρκλεϊ Kenneth Waltz [θεμελιωτής του αμυντικού ρεαλισμού (defensive realism) και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας] αποτελούν κομβικούς διαμορφωτές της θεωρίας των διεθνών σχέσεων.

Η δικιά μας Ιστορία

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ*Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί για τους ταλαιπωρημένους νεοέλληνες, τουλάχιστον όσο διαρκεί η μαγεία του αινίγματος που κρύβει, μια φυγή στο θαυμαστό τους παρελθόν. Ολοι πια συζητούν για την ταυτότητα του ενταφιασμένου, λες και είναι χαμένος συγγενής. Οι Ελληνες αγκαλιάζουν πάλι με πάθος την Ιστορία σαν κάτι γνώριμο και αγαπητό. Ο τάφος του Φιλίππου είχε υπάρξει ένα τέτοιο γεγονός το 1977 και ο Μανόλης Ανδρόνικος ξεπέρασε για λίγο σε φήμη και τους ποδοσφαιριστές της εποχής. Ολα αυτά είναι ευνόητα σε χώρα που γεννήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος χάρη στους αγώνες των Ελλήνων βέβαια, αλλά και στην αρχαία αίγλη που θαύμαζε όλη η μορφωμένη Ευρώπη.

Ιδεολόγοι ή ρεαλιστές; Το αιώνιο δίλημμα των ριζοσπαστών

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ*
Η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ είχαν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία για σχολιασμό. Πέρα από τις όποιες διαφορετικές απόψεις μπορεί να έχουμε για την ουσία όσων ειπώθηκαν και εξαγγέλθηκαν, νομίζω ότι οι περισσότεροι συμφωνούμε πως η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη έδειξε μια αλλαγή αντίληψης για τη φυσιογνωμία της διακυβέρνησης. Με δυο λόγια, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει λιγότερο ριζοσπαστικός σε σχέση με δυο-τρία χρόνια πριν.

Ελληνες ανάμεσα σε δύο στρατούς στην Ουκρανία

<ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η πρόσβαση στην κοινότητα Σαρτανά από τη Μαριούπολη γίνεται περνώντας από ένα ή δύο σημεία ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ανάλογα τον δρόμο που θα ακολουθήσει κανείς. Εμείς ακολουθούμε τον πιο σύντομο.Οι στρατιώτες ρωτούν γιατί θέλουμε να πάμε προς τα εκεί, ελέγχουν τα χαρτιά μας και μας εύχονται καλή τύχη, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουμε να γυρίσουμε μέχρι τις 8 μ.μ., οπότε ισχύει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μέσα στην περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το «ναι» κέρδισε αλλά το «όχι» ακούστηκε παντού

Σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία δεν κλείνει το κεφάλαιο της αμφισβήτησης της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν αποδυναμώνει τον αποσχιστικό εθνικισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη από την Καταλονία μέχρι τη Φλάνδρα αλλά και τη Βόρεια Ιταλία.
Ούτως ή άλλως το 45% υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σκοτία είναι ένα πολύ ισχυρό ποσοστό, που από μόνο του επιβάλλει όχι απλώς και μόνο τη διεύρυνση της αυτονομίας, αλλά και τη μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε ομοσπονδιακό ή ακόμη και σε συνομόσπονδο κράτος. Ακόμη, όμως, και αυτή η λύση δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γιγάντωσαν τον αποσχιστικό εθνικισμό τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη. Αν δεν υπάρξει στρατηγική στροφή στις κοινωνικές-οικονομικές ισορροπίες της Γηραιάς Ηπείρου, τα περισσότερα εθνικά κράτη θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ ανοιχτής απόσχισης και σταδιακής διολίσθησης προς αυτήν.

Το κουρδικό η νέα βόμβα στα χέρια των τζιχαντιστών

Κούρδοι στρατιώτες.
Νέα δεδομένα δημιουργεί η προσπάθεια αντεπίθεσης των τζιχαντιστών του ISIS για την κατάληψη νέων εδαφών σε Συρία και Ιράκ ώστε να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τις αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας των Προθύμων, καθώς η μόνη δύναμη επί του εδάφους που θα μπορούσε προς το παρόν να τους ανακόψει είναι οι Κούρδοι, η ισχυροποίηση των οποίων όμως έχει κρίσιμες παράπλευρες συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει δραματική ανάγκη να κινητοποιήσει τους Κούρδους ώστε να αναλάβουν το βρώμικο παιγνίδι στο έδαφος και με εξοπλισμό που θα τους προσφέρει η Δύση και με την κάλυψη των αεροπορικών επιδρομών των Συμμάχων να ανακαταλάβουν εδάφη τα οποία σήμερα ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Οι σουνίτες συζητούν για ένα «αραβικό ΝΑΤΟ»

REUTERSΤης Μαργαρίτας Βεργολιά

Ηταν Δεκέμβριος του 2011, στα «απόνερα» πια της ΝΑΤΟϊκής -και με τη στήριξη αραβικών κρατών- επέμβασης στη Λιβύη, όταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα διοργάνωσε μια διάσκεψη των σουνιτικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν) για να παρουσιάσει πιο ξεκάθαρα το όραμά του για μια ευρεία οικονομική και αμυντική ένωση α λα αραβικά.

Μαχητές του ISIS είχαν βρει καταφύγιο στην Αθήνα

Ο Shamal Ahmad Tofiq, (φωτογραφία) 23 ετών, είναι μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ κατά την παραμονή του σε αυτοσχέδιο τζαμί στην Αθήνα την περίοδο 2009 - 2012. Ιχνη τζιχαντιστών του ISIS στην Αθήνα αποκάλυψε έρευνα της «Κ».-ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Ο Shamal Ahmad Tofiq, (φωτογραφία) 23 ετών, είναι μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ κατά την παραμονή του σε αυτοσχέδιο τζαμί στην Αθήνα την περίοδο 2009 - 2012. Ιχνη τζιχαντιστών του ISIS στην Αθήνα αποκάλυψε έρευνα της «Κ».
Πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Azedin Al Fourati ακολουθούσε καριέρα τραγουδιστή, εμφανιζόμενος σε πανηγύρια επαρχιακών πόλων της χώρας του. Εκεί ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «al Sousou», εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι. Μετά τη γενίκευση των ένοπλων συγκρούσεων ο εύσωμος, μελαχρινός άνδρας ηλικίας 40-45 ετών συγκρότησε ένοπλη ισλαμιστική ομάδα με επωνυμία «Jund Al Islam» και τάχθηκε στο πλευρό της «Jabhat al Nusra» οργάνωσης - δορυφόρο του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS). H Jund al Islam ευθύνεται για αιματηρές επιθέσεις και δολοφονίες κουρδικής καταγωγής Σύρων αμάχων στην πόλη Ras al Ayn, στα σύνορα με την Τουρκία. Στον αραβικό Τύπο γίνεται αναφορά σε θηριωδίες ανδρών του al Fourati, οι οποίοι εξαπέλυαν αιματηρές επιθέσεις με το πρώτο φως της ημέρας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» Ποιος φοβάται την προσφυγική μνήμη;

Κύριος καθεστωτικός εκφραστής των αντιπροσφυγικών συναισθημάτων ιστορικά υπήρξε η παραδοσιακή Δεξιά και οι μηχανισμοί της. Μέχρι τη στιγμή που ήρθε πρόσφατα στο φως ο περίφημος «συνωστισμός»
«...Το άγγελμα της μεγάλης σφαγής διαδίδεται τώρα τας πρώτας βραδυνάς ώρας στας Αθήνας... Τα θέατρα σήμερα την νύχτα είναι και πάλι ανοιχτά και παίζουν. Ο κόσμος στο θέατρο της Κυβέλης γελά και η μουσική χτυπά εύθυμα τραγουδάκια. Μπήκα μέσα να δω την ψυχαγωγία του κόσμου και έφυγα αηδιασμένος... Είναι λοιπόν και αι Αθήναι, η άτιμη και πουλημένη πόλις που προορίζεται να καταστραφεί αφού δεν αισθάνθηκε την συγκίνηση της καταστροφής (της Σμύρνης) και την σφαγήν και καταστροφήν όλου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η αηδία μου ήταν περισσότερο από μεγάλη...»

(Κ. Φαλτάιτς, «Ημερολόγιο», 14 Σεπτεμβρίου 1922)

Καθοριστικής σημασίας η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης Θα κριθεί η τουρκική απαξίωση προς το ΕΔΑΔ


Θα κριθεί η τουρκική απαξίωση προς το ΕΔΑΔ Λευκωσία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να προχωρήσει σε λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την άρνησή της να εκτελέσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο θα εξετάσει την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξ αντικειμένου υπάρχει έντονο κυπριακό ενδιαφέρον καθώς ανάμεσα στις υπό εξέταση χώρες βρίσκεται και πάλι η Τουρκία η οποία αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για υποθέσεις Ελληνοκυπρίων.

Μαλάξεις στο πτώμα των συνομιλιών

Δεν θα σχολιάσουμε εάν οι Τούρκοι λένε ξεκάθαρα τι θέλουν στο Κυπριακό. Αυτό είναι φως φανάρι. Χρησιμοποιούν και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να νομιμοποιήσουν τον διοικητικό, γεωγραφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό της Κύπρου, δηλαδή τη διχοτόμηση μέχρι να προχωρήσουν στην πλήρη κατάληψη. Διά κύματος εποίκων αυτή τη φορά, οι οποίοι, όμως, πλέον, δηλαδή μετά τη λύση, δεν θα χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι αλλά ως μετανάστες ή παράνομοι μετανάστες εντός του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Και άντε να τους διώξεις. Πώς; Με πόλεμο;

Αμηχανία και ντροπή «Αρνούμαι να περιθάλψω άλλους αντάρτες του IS» λέει νοσοκόμα στην Τουρκία

«Αρνούμαι να περιθάλψω άλλους αντάρτες του IS» λέει νοσοκόμα στην Τουρκία

Πληθαίνουν οι «λευκές επιταγές» του Ομπάμα

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ για τις υποσχέσεις στους Εσθονούς
Πληθαίνουν οι «λευκές επιταγές» του Ομπάμα
Οι αμφιβολίες που εξέφρασαν μέλη της Γερουσίας, ο πρώην διοικητής των δυνάμεων Μέσης Ανατολής στρατηγός Λόιντ Οστιν και άλλα πρώην ανώτατα στρατιωτικά στελέχη για τις πιθανότητες επιτυχίας της «προωθημένης στρατηγικής» εναντίον των τζιχαντιστών την οποία εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη δεν είναι το μόνο ερωτηματικό που διατυπώνεται από ενημερωμένες πηγές, αμερικανικές και κυρίως ξένες, για την ποιότητα των συμβούλων του Λευκού Οίκου (διάβαζε, για τον ίδιο τον πρόεδρο).Η ελβετική «Zurcher Zeitung», μία από τις πιο σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει προκαλέσει «απαξιωτικά» σχόλια αλλά και «δικαιολογημένο πονοκέφαλο» στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η «ευκολία» με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε στους Εσθονούς ανεπιφύλακτες διαβεβαιώσεις ότι, αν υποστούν επίθεση από τη Ρωσία, τότε το ΝΑΤΟ και η Αμερική θα σπεύσουν να τους υποστηρίξουν.

Μοντέλο θρησκευτικής συνύπαρξης προωθεί ο Ποντίφικας

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/09/papas-fragkiskos1-350x228.jpg
Στην Αλβανία, για ολιγόωρη επίσκεψη μεταβαίνει σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος και οι αρχές της χώρας έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιθέσεις από οπαδούς των τζιχαντιστών.Ο Πάπας αναμένεται να παρουσιάσει, σε μια εποχή θρησκευτικών εντάσεων εξ αιτίας των ακραίων τζιχαντιστών, ένα μοντέλο θρησκευτικής συνύπαρξης καθώς στην Αλβανία συνυπάρχουν οι μουσουλμάνοι, οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί

Η ταυτότητα ενός λαού και η δύναμή της

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Αυτός ο τόπος επεβίωσε τρεις και πλέον χιλιετηρίδες ως ελληνισμός…
  • Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το παρόν, πώς και με ποιες δυνάμεις υπάρχουμε, αφού κοιτάξουμε το παρελθόν μας, το ποιοι ήμασταν για να αντιληφθούμε την υποχρέωσή μας στο μέλλον και στις επόμενες γενιές
  • Η ΣΚΟΤΙΑ και η Καταλωνία είναι φαινόμενα που υποδεικνύουν επιστροφή στον 19ο αιώνα, δηλαδή την εποχή των εθνικών επαναστάσεων με αίτημα ένα έθνος, ένα κράτος