21 Σεπτεμβρίου 2014

Πληθαίνουν οι «λευκές επιταγές» του Ομπάμα

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ για τις υποσχέσεις στους Εσθονούς
Πληθαίνουν οι «λευκές επιταγές» του Ομπάμα
Οι αμφιβολίες που εξέφρασαν μέλη της Γερουσίας, ο πρώην διοικητής των δυνάμεων Μέσης Ανατολής στρατηγός Λόιντ Οστιν και άλλα πρώην ανώτατα στρατιωτικά στελέχη για τις πιθανότητες επιτυχίας της «προωθημένης στρατηγικής» εναντίον των τζιχαντιστών την οποία εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη δεν είναι το μόνο ερωτηματικό που διατυπώνεται από ενημερωμένες πηγές, αμερικανικές και κυρίως ξένες, για την ποιότητα των συμβούλων του Λευκού Οίκου (διάβαζε, για τον ίδιο τον πρόεδρο).Η ελβετική «Zurcher Zeitung», μία από τις πιο σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει προκαλέσει «απαξιωτικά» σχόλια αλλά και «δικαιολογημένο πονοκέφαλο» στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η «ευκολία» με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε στους Εσθονούς ανεπιφύλακτες διαβεβαιώσεις ότι, αν υποστούν επίθεση από τη Ρωσία, τότε το ΝΑΤΟ και η Αμερική θα σπεύσουν να τους υποστηρίξουν.
Απευθυνόμενος στη Βουλή και σε προσωπικότητες στο Ταλίν της Εσθονίας την παραμονή της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Η Νατοϊκή Συμμαχία, περιλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», θα σπεύσει σε βοήθεια.

Πρόκειται για «λευκή επιταγή» η οποία όχι μόνο δεν έχει αντίκρισμα αλλά προκαλεί αντιδράσεις στην Αμερική και στην Ευρώπη. Ανάλογο προβληματισμό είχαν προκαλέσει παλαιότερες φραστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου στην Κίνα ή στο Πακιστάν.

Μέλη των Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών της Γερουσίας «αμφιβάλλουν σοβαρά», γράφει η αγγλική «Telegraph», αν ο πρόεδρος έχει δικαίωμα «να εμπλέξει (αμερικανικές) δυνάμεις σε μια κατ' ουσίαν σύρραξη με τη Ρωσία». Ακόμη και ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, ο πιο φιλοπόλεμος των Ρεπουμπλικανών, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει προηγουμένως εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, πράγμα που δεν το βλέπει βέβαιο. Και το συντηρητικό «American Conservative», δίχως διάθεση κομματικού ανταγωνισμού, «υπενθυμίζει» στον Ομπάμα ότι κανένας αμερικανός πρόεδρος από το 1945 ως το 1989 δεν επενέβη στην «κάτω από μόνιμη σοβιετική απειλή Ευρώπη», κρίνοντας ότι «η απελευθέρωση των σοβιετοκρατούμενων Ευρωπαίων δεν δικαιολογεί πόλεμο» με τη Σοβιετική Ενωση.

Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, οι διαβεβαιώσεις στους Εσθονούς για επέμβαση του ΝΑΤΟ προκάλεσαν οργή, ανησυχία και διόλου τιμητικά σχόλια για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου ZDF αναρωτήθηκε ποιος έδωσε δικαίωμα στον αμερικανό πρόεδρο να προεξοφλεί αποφάσεις και ενέργειες του ΝΑΤΟ στο οποίο «η Γερμανία έχει βαρύνοντα στρατιωτικό λόγο».

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική «Le Figaro» αναλύοντας τη στρατηγική που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος για την εξόντωση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, πιστεύει ότι κατά πρώτο λόγο οι προεδρικές αναγγελίες απευθύνονται στο εσωτερικό εν όψει των μεσεκλογών του Νοεμβρίου και αφήνει να εννοηθεί «μήπως και αυτές (οι δηλώσεις) έχουν την ίδια, μικρού βάρους, αξία» με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε σε Ευρωπαίους. Και η γαλλική «Le Parisien» την Πέμπτη σημειώνει ότι μερικοί στη Γαλλία μιλούν για «νέα γκάφα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο ήταν και οι περυσινές δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για την Κίνα, οι επικρίσεις στο Πακιστάν και οι δηλώσεις στο Ταλίν. Η εφημερίδα «εξηγεί» έτσι και την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου (μόλις 41% σήμερα από 47,3% στα μέσα του Ιουλίου).

Το αν ο πρόεδρος κάνει γκάφες - κάτι το οποίο έχει φυσικά σοβαρό πολιτικό επακόλουθο - είναι ζήτημα που απασχολεί τελευταία την αμερικανική κοινή γνώμη και έχει κάνει την εμφάνισή του στα ΜΜΕ και στον Τύπο. Προσπαθώντας να κατευνάσει τις έντονες λαϊκές επικρίσεις για το γεγονός ότι πήγε να συνεχίσει μια παρτίδα γκολφ παρότι ενημερώθηκε για τη σφαγή του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο Μπαράκ Ομπάμα ομολόγησε δημόσια ότι «ήταν σφάλμα του». Αλλά και αυτό είχε αρνητικό αντίλογο. «Οι πρόεδροι όταν κάνουν σφάλματα δεν τα ομολογούν και μάλιστα δημόσια» του υπενθύμισε ο πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Πάτρικ Μπιουκάναν.


Δηλώσεις
«Ο κόσμος ήταν πάντοτε χάλια»

Οι προεδρικές γκάφες έχουν γίνει είδος σίριαλ στην Αμερική και ο «New Yorker» αποδίδει σ' αυτό το φαινόμενο την πτώση της δημοτικότητας του Ομπάμα και της αξίας των συμβούλων του. Αναφέρει μερικές: ένας πρόεδρος που προτού εκλεγεί έγραψε βιβλίο όπου υποστηρίζει ότι θα αγωνιστεί για «Εναν τέλειο κόσμο» δήλωσε τελευταία, λίγο πριν από την εκπνοή της δεύτερης θητείας του, ότι «ο κόσμος ήταν πάντοτε χάλια». Τον Αύγουστο του 2012 ο Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τον Ασαντ ότι αν μετακινήσει είτε κάνει χρήση χημικών όπλων «θα δοκιμάσει την ισχύ μας», όμως έναν χρόνο αργότερα δήλωσε ότι «δεν έθεσα εγώ κόκκινη γραμμή, ο κόσμος την έβαλε». Και η κορύφωση. Τον περασμένο Αύγουστο ο Μπαράκ Ομπάμα ομολογεί: «Δεν έχω ακόμη στρατηγική» για τους τζιχαντιστές.