21 Σεπτεμβρίου 2014

Καθοριστικής σημασίας η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης Θα κριθεί η τουρκική απαξίωση προς το ΕΔΑΔ


Θα κριθεί η τουρκική απαξίωση προς το ΕΔΑΔ Λευκωσία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να προχωρήσει σε λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την άρνησή της να εκτελέσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο θα εξετάσει την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξ αντικειμένου υπάρχει έντονο κυπριακό ενδιαφέρον καθώς ανάμεσα στις υπό εξέταση χώρες βρίσκεται και πάλι η Τουρκία η οποία αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για υποθέσεις Ελληνοκυπρίων.
Παρόλο ότι στη σύνοδο του περασμένου Ιουνίου η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων είχε λάβει απόφαση να δώσει περιθώριο στην Τουρκία μέχρι τον Σεπτέμβριο για να προχωρήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων που αφορούν κυπριακές υποθέσεις, ωστόσο, μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν είχε δημοσιοποιηθεί η ατζέντα των θεμάτων που εξετάζονταν. Παράλληλα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση σ’ ό,τι αφορά στο ενδιάμεσο ψήφισμα που ζητήθηκε από τη Γραμματεία να ετοιμάσει ενόψει της συνόδου του Σεπτεμβρίου με το οποίο θα καταδικαζόταν η άρνηση της Τουρκίας για μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Στις 5 Ιουνίου 2014 η ΕΜΑ αποφάσισε όπως καλέσει τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να ετοιμάσει προσχέδιο ενδιάμεσου ψηφίσματος σε περίπτωση η Τουρκία δεν ανταποκριθεί εγκαίρως για τις υποθέσεις που έχει καταδικαστεί. Γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στις υποθέσεις Βαρνάβα και Ξενίδη-Αρέστη. Ενδεικτικό, της προκλητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, αποτελεί και το γεγονός ότι ενώ τον περασμένο Απρίλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών είχε στείλει επιστολή προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην καταβολή αποζημιώσεων για την υπόθεση Βαρνάβα και άλλες 33 περιπτώσεις, η Άγκυρα δεν έδωσε καμιά απάντηση. Αρχικά είχε κληθεί να απαντήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και εν συνεχεία δόθηκε πρόσθετος χρόνος μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Ενόψει της συνόδου της ΕΜΑ την ερχόμενη εβδομάδα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης απέστειλε δύο επιστολές στον Γραμματέα της Επιτροπής Υπουργών σχετικά με τις υποθέσεις Βαρνάβα και Ξενίδη-Αρέστη. Στις επιστολές αυτές ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της σ’ ό,τι αφορά στις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ καθώς και το ότι αρνήθηκε να απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών. Παράλληλα εκφράζει την ευχή εάν «υιοθετηθεί ένα νέο ενδιάμεσο ψήφισμα από την ΕΜΑ κατά την επικείμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου 2014». Περαιτέρω αναφέρει πως αναμένεται όπως στο εν λόγω ψήφισμα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εναντίον της Τουρκίας λαμβανομένου υπόψη την αδυναμία της να πληρώσει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Δικαστήριο. Η Τουρκία καλείται να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις για «ηθική βλάβη» καθώς και δικαστικά έξοδα. Ορισμένες από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν από μια δεκαετία και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πληρωμή από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Δημητριάδης υπογραμμίζει ακόμα πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πρόσθετο μέτρο εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία. Συγκεκριμένα εισηγείται όπως ληφθεί απόφαση κατά του ανοίγματος του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (που αναφέρεται σε δικαστικά και βασικά δικαιώματα). Υπογραμμίζει ακόμα πως αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια συμφωνία που καθιστά υποχρεωτική για όλες τις υπό ένταξη χώρες, τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης