30 Απριλίου 2013

Το Κουρδικό μετεξελίσσεται σε Κυπριακό

Νίκος Στέλγιας
 Την τελευταία περίοδο είμαστε απασχολημένοι με την κυπριακή οικονομική κρίση. Η κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάρρευση της κοινωνίας μας, μας έχουν απορροφήσει. Ωστόσο, στην γειτονιά μας λαμβάνουν χώρα ιστορικής σημασίας εξελίξεις. Από την Συρία μέχρι την Αίγυπτο οι κοινωνίες βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αναβρασμού. Στην γειτονική Αίγυπτο, η περίφημη Αραβική Άνοιξη έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις θρησκευτικών συγκρούσεων.

Το σύνδρομο του Ναΐρόμπι.

Η Ελληνική τότε πολιτική ηγεσία φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάληξη της πορείας του Οτζαλάν απο την Συρία στην φυλακή του Ιμραλί.Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όσοι Άφρονες,Ανεύθυνοι και Ανεγκέφαλοι πολιτικοί παρέσυραν τον Κούρδο Ηγέτη να θεωρήσει την Ελλάδα ως την πλέον ασφαλή χώρα για την παραμονή του.Το σχέδιο παράδοσης του στις Τουρκικές αρχές  φέρει όμως την σφραγίδα της Αμερικανικής διπλωματίας - όλως τυχαίως δε οι Κούρδοι ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα αμερικανικά συμφέροντα-.Η παράδοση του στις Τουρκικές Αρχές αποτελεί επίσης στρατηγικό σφάλμα  ΚΑΙ του ίδιου του Οτζαλάν προσωπικά αλλά και των Κούρδων του PKK καθώς βρέθηκαν χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική υποτιμώντας τα αυτονόητα μπροστά στον πανικό τους.Το να αναλύσουμε τα λάθη της στάσης του Κουρδικού Κινήματος δέν έχει καμιά αξία, αφορά τους Κούρδους και ας κάνουν οι ίδιοι την αυτοκριτική τους .Η Δικαιολογία ότι είχε σχέδιο για την διαφυγή του στο Βόρειο Ιράκ ας μου επιτραπεί να την θεωρήσω ώς μη εφικτή 

Οι μιναρέδες απειλούν την Πόλη


photo: Moyan_Brenn@Flickr
  Σταύρος ΘεοδωράκηςΣτην Πόλη με έφερε ο Καβάφης. Ο Αλεξανδρινός είχε ζήσει 28 μήνες στο Νιχώρι στον Βόσπορο και φέτος, με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννησή του, έγινε στην Πόλη ένα εξαίρετο μαθητικό συνέδριο. Στο αεροδρόμιο προσγειώθηκα απόγευμα και οι δρόμοι προς το κέντρο ήταν γεμάτοι τουλίπες. Όχι για τον Καβάφη – άλλωστε τα «Ωραία λουλούδια και άσπρα» που αναφέρει κάπου ο ποιητής είναι μάλλον γιασεμιά (ή, μήπως, άσπρα τριαντάφυλλα;).

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω της σχεδιαζόμενης επίσκεψης Ερντογάν στη Γάζα

Erdogan-Kerry01Από τους Dorian Jones και Δημήτρης Μανής
Τεταμένες είναι τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας εξαιτίας της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία απέρριψε δημόσια έκκληση των ΗΠΑ για αναβολή του ταξιδιού, που είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο μήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πρόσφατες προσπάθειες του για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέτ Αρίντς απέρριψε το αίτημα του κ. Κέρι. Όπως είπε, η χώρα του θεωρεί την ενέργεια των ΗΠΑ διπλωματικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος θέλει να μάθει ο κόσμος πως η Τουρκία έχει την δύναμη να κάνει ότι επιθυμεί.

Η συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας Αποβαλκανοποιώντας τα Βαλκάνια

Nikolas K. GvosdevΜετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις δύο πλευρές ώστε να προωθήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για χρόνια, η πρόοδος είχε καθυστερήσει λόγω της άρνησης της Σερβίας να αποδεχθεί την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008. Η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος της διπλής στρατηγικής της Δύσης στην περιοχή: από τη μία πλευρά να πείσει το Βελιγράδι να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου. Και από την άλλη να πείσει την Πρίστινα να προσδώσει στην Σερβική κοινότητα στο βόρειο Κοσυφοπέδιο ένα ξεχωριστό καθεστώς. Αξιοποιώντας το από καιρό καθιερωμένο δόγμα «μην ρωτάς, μην μιλάς», αυτά τα κρίσιμα ζητήματα περί του καθεστώτος έμεναν στο περιθώριο.

Εκτεθειμένη 100 φορές τις καταθέσεις Deutsche Bank: Η μεγαλύτερη «φούσκα-παραγώγων» Φανταστείτε μια διάσωση με καταθέσεις... αλά κυπριακά

REUTERS/Kai Pfaffenbach Υποτίθεται πως τα μέτρα-μαχαίρι στην Κύπρο ήταν η τιμωρία για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ενός παραφουσκωμένου τραπεζικού συστήματος. Αλλά τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης στην καρδιά της Γερμανίας, η Deutsche Bank, δείχνουν μια άλλη εικόνα. Οι «προβληματικές» τράπεζες γεμάτες κρυμμένες «μαύρες τρύπες» δεν βρίσκονται στην περιφέρεια αλλά στο κέντρο της ευρωζώνης.Τη Δευτέρα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι σε μετοχές, δηλ. 90 εκατ. νέες μετοχές.Ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν 19% στα 1,66 δισ. ευρώ.Ωστόσο, ο ισολογισμός έκρυβε και κάτι ακόμα.Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων "παραγώγων" χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007.

Κύπρος: Οι Τούρκοι καταστρέφουν τις εκκλησίες στα κατεχόμενα

http://www.e-typos.com/content/%CF%83%CE%B3%CE%B3.jpg
Εξαθλίωση, που υφίστανται οι ορθόδοξες εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή, αποκαλύπτει ο Δανός συγγραφέας και φωτογράφος, Χένρικ Κλάουσεν, σε βιβλίο του, που παρουσιάζει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Αλήθεια». Σύμφωνα με τον Δανό συγγραφέα, η κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα «μόνο θλίψη μπορεί να μας φέρει. Κατεστραμμένες εκκλησίες, κατεστραμμένα κοιμητήρια, εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, είναι η σημερινή κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου».

Η πειστικότητα ζητούμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Προβληματισμός Τσίπρα για τη δημοσκοπική στασιμότητα

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSAh-0CVIJPED-ddLArynCtoQ6fhbCovDGbFUf7zEt6E1vRypZΤου Παναγη Γαλιατσατου
Ζεστά δείχνει να έχει πάρει την υπόθεση της «συμμαχίας» του Νότου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Αυτή τη φορά στην Πορτογαλία δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο οι συναντήσεις με συνδικάτα και τα αδελφά κόμματα της Αριστεράς, όπως συνηθίζει στα ευρωπαϊκά του ταξίδια, αλλά με τους Πορτογάλους σοσιαλιστές, ένα κόμμα εξουσίας με μνημονιακό προσανατολισμό. Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι για να είναι πειστική η «συμμαχία του Νότου» πρέπει να εμφανίζεται ότι συνομιλεί και με δυνάμεις που ασκούν κυβερνητική εξουσία, έστω και αν υπάρχουν διαφορές τις οποίες παραδέχτηκε.
Μετά την εμπειρία των Κυπρίων, οι οποίοι βρέθηκαν μετά το «όχι» τους εντελώς απροετοίμαστοι, ο κ. Τσίπρας θέλει να διαλύσει στην ελληνική κοινή γνώμη κάθε αμφιβολία ότι εκείνος θα πάει απροετοίμαστος σε μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους, αν γίνει κυβέρνηση.

Η συμφωνία Αλβανών - Σέρβων και τα κέρδη τους

Κλείνει οριστικά η πληγή του Κοσόβου που επηρεάζει  τις ισορροπίες στη Δ. Βαλκανική
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQPKy9sxLEnejLNgT-s7CUljQ8xEbqKET-cseXVCivsNMysgQhKGQ
Του Σταυρου Τζιμα
Ηταν αναμφισβήτητα επιτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας η συμφωνία Σέρβων και Αλβανών για το βόρειο Κόσοβο. Η σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής και των δύο πλευρών, με την ευτυχή κατάληξη του διαλόγου που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της κ. Κάθριν Αστον, αποδείχθηκε ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο.Το ζητούμενο ήταν πολύ μεγάλο για Αλβανούς και Σέρβους, ώστε να απορρίψουν, ειδικά το Βελιγράδι, την πρόταση της κ. Αστον για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ακανθώδες ζήτημα του σερβικού Βορρά. Αν ναυαγούσε και ο δέκατος γύρος των συνομιλιών, η Σερβία δεν θα ελάμβανε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ούτε το Κόσοβο ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για να αποκτήσει καθεστώς «σταθεροποίησης και σύνδεσης», που θα το έβαζε στον δρόμο προς την Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ "εξέλεξε" τον Φωτόπουλο στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Καταγγελίες για «ανίερες συμμαχίες» εξαπολύει με ανοιχτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης αποκαλύπτει ότι στις πρόσφατες εκλογές για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας, εξελέγη ο νυν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, με τη χείρα βοηθείας του ΣΑΔ, δηλαδή της συνδικαλιστικής παράταξης του κ. Ρίζου Ρίζου, που πρόσκειται στο Συνασπισμό. Η εκλογή αυτή πάντως έχει από πίσω της μεγάλη ουρά: ο κ. Φωτόπουλος όπως καταγγέλλει ο κ. Αδαμίδης είναι όχι μόνο υπόδικος για το κακούργημα της απιστίας αλλά και υπόλογος για την κατάντια της Ομοσπονδίας της ΓΕΝΟΠ.

Οι εξαγωγές θέλουν κόπο και... τρόπο



του Νίκου Αρχοντή*
Πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών, επιβεβαίωσαν ένα δεύτερο σερί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας.Η αξία των ελληνικών εξαγωγών πλέον αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για τα πετρελαιοειδή, και το 13% του ΑΕΠ της χώρας.Αν στις εξαγωγές των προϊόντων προστεθούν και οι εξαγωγές των υπηρεσιών (μεταφορές, ναυτιλία, τουρισμός, χρηματοοικονομικά), το «αποτύπωμα» της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ.