18 Μαρτίου 2013

Βρυξέλλες: Βρείτε ισόποσα μέσα και εμείς θα συμφωνήσουμε

Του Γιάννη Σεϊτανίδη Σε ετοιμότητα για έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, τελεί η Ευρωζώνη προκειμένου να εξετάσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο που θα υποβληθεί από την κυπριακή πλευρά. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup απόψε στις 20.30.Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει αντίρρηση για αλλαγές, εφόσον το τελικό ποσό των 5,8 δις. ευρώ δεν θα διαφοροποιηθεί. Το μίγμα αποτελεί επιλογή της κυπριακής πλευράς, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται.Στην Ευρώπη θεωρούν κρίσιμο και κομβικής σημασίας να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. Η υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ δηλώσεων από τα κοινοτικά όργανα, την Ευρωζώνη και ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες θα χαιρετίζεται το αποφασιστικό βήμα της Κύπρου και θα δίνεται η διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στη χώρα παρέχοντας όλη την αναγκαία στήριξη στο τραπεζικό σύστημα.

Ανοίγει η όρεξη των δανειστών

KΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΙ αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες στα ανούσια δείπνα των συνόδων, στα πολύωρα Γιούρογκρουπ, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Υπό την εποπτεία πάντα της κ. Μέρκελ, η οποία εκδικείται προφανώς τα όσα έζησε νεαρή στον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό, και έθεσε  ως όραμα να επαναφέρει τον μεταποικισμό ως βασική συνταγή του καπιταλισμού. Σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει.
Η φόρμουλα της «διάσωσης» των κρατών, περνά μέσα από τη λιτότητα, τη συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής. Δεν εξετάζονται ιδιαιτερότητες, ούτε υπάρχει και πολύ έγνοια για τις δυνατότητες ανάκαμψης. Ενδεχομένως κάποιους να εξυπηρετεί το σενάριο της χρεοκοπίας ή της παρατεταμένης κρίσης. 

Ο Κέρι ζητεί διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο Ανησυχεί τις ΗΠΑ η όξυνση της ελληνοτουρκικής διένεξης για ενέργεια και ΑΟΖ

http://1.bp.blogspot.com/-XjaxzhpZDcQ/T6i9HW2YvdI/AAAAAAAABTY/dUbiheu0LjQ/s1600/%CE%91%CE%9F%CE%96+%CE%9C%CE%91%CE%96%CE%97%CE%A3+%CE%A3%CE%93%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3.pngΤου Αθανασιου Ελλις
Το αυξημένο ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διεμήνυσε προς την Ελλάδα και την Τουρκία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και σε συνομιλία που είχε στη συνέχεια με τον Ελληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η διαφορετική προσέγγιση Αθήνας - Αγκυρας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γεννά ανησυχίες για ενδεχόμενη ένταση. Υπό αυτό το πρίσμα, η αμερικανική διπλωματία παρότρυνε τις δύο πλευρές να αποφύγουν μονομερείς κινήσεις και να εντείνουν τις προσπάθειες για επίλυση των διαφορών τους.

Προσκλητήριο στράτευσης από τον μεγάλο μουφτή της Συρίας

http://blackflag.files.wordpress.com/2007/05/mapislamicstateofiraqtwsf7.gifKάλεσε «όλες τις μητέρες και τους πατέρες της πατρίδας» να εγγράψουν στις ένοπλες δυνάμεις τα παιδιά τους
The NewYork Times
Την ευθύνη για τη δολοφονία Σύρων στρατιωτών που είχαν αναζητήσει προσωρινό καταφύγιο στην ιρακινή πλευρά των συνόρων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ανέλαβε, όπως αναμενόταν, φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα σουνιτική οργάνωση. Πρόκειται για τη φονταμελιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», η οποία στη σχετική ανακοίνωση που «ανέβασε» στο Διαδίκτυο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των σιιτών και της αίρεσης των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η αιματηρή διένεξη στη Συρία μετατρέπεται σταδιακά σ’ ένα ακόμη πεδίο του άτυπου πολέμου μεταξύ του σουνιτικού και του σιιτικού Ισλάμ.

Με «μικρό καλάθι» πάει ο Ομπάμα στη Μ. Ανατολή Διεμήνυσε πως δεν θα υποβάλει «μεγάλο σχέδιο» για το Παλαιστινιακό

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/126641/images/det_obamaierousalim.jpgΣύμφωνα με ένα διαδεδομένο στερεότυπο, οι Αμερικανοί πρόεδροι αφιερώνουν την πρώτη θητεία τους σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις με τα μάτια στραμμένα στις επόμενες εκλογές, ενώ στη δεύτερη τετραετία, απελευθερωμένοι από το άγχος της επανεκλογής, αναζητούν μεγάλες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική, με στόχο να κερδίσουν μια θέση στην Ιστορία. Τελευταίο παράδειγμα που συνάδει με αυτό το πρότυπο υπήρξε ο Μπιλ Κλίντον. Υστερα από τις άγονες προσπάθειες, κατά την πρώτη τετραετία του, να θεμελιώσει μια μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, ένα νέο New Deal, επιδίωξε επίμονα, στους τελευταίους μήνες της οκταετίας του, να λύσει το Παλαιστινιακό. Αποκορύφωμα υπήρξαν οι διαπραγματεύσεις του Καμπ Ντέιβιντ, τον Ιούλιο του 2000. Ηταν τότε που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από μια ιστορική συμφωνία, προτού οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, δίνοντας τη θέση τους στη φωτιά και στο αίμα της δεύτερης «Ιντιφάντα».

Σαρωτικό κούρεμα στα τυφλά

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Οι κόκκινες γραμμές διαλύθηκαν και πληρώνει ο πολίτης - 
  • Τώρα, το ζητούμενο δεν είναι τι θα πληρώσουμε, αλλά πώς θα διατηρηθούν, κοινωνία, οικονομία και κράτος σε συνοχή, για αποφυγή πλήρους κατάρρευσης
  • ΜΕ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ πρέπει να τεθεί φρένο σε φαινόμενα της Αργεντινής
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο προκαλεί σοκ! Τελικώς, η αίσθηση που έχει ο πολίτης είναι ότι δεν έχει γίνει διαπραγμάτευση. Ή και αν έγινε διαπραγμάτευση, ήταν αποτυχημένη. Δεν συνιστά για την Κυβέρνηση ισχυρή δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να προβλέψει το χειρότερο σενάριο και τον εκβιασμό τον οποίον υπέστη. Όπως δεν μπορεί να ισχυριστεί η αντιπολίτευση ότι είναι άμοιρη ευθυνών, καθότι αυτή είναι που άφησε το κράτος αδύναμο και με τα ταμεία άδεια.

Διέξοδο στο Κυπριακό αναζητεί η Άγκυρα Ρητορική αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε κλοιό προβλημάτων



Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και λίγες ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, η Άγκυρα έστειλε νέα μηνύματα συνεργασίας και συμφιλίωσης στη Λευκωσία. «Δεν επιθυμούμε ένταση στην Κύπρο. Θεωρούμε πολύ θετική εξέλιξη τη δημιουργία της νέας κυπριακής κυβέρνησης.